29 °C Rethymno, GR
20/09/2021

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΚΑΙ ΕΛΜΕΠΑ

Πρωτοποριακά συστήματα παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων

-Θα εγκατασταθούν οκτώ μετεωρολογικοί σταθμοί από την Ελεύθερνα μέχρι και τον Πετρέ ενώ σύγχρονοι αισθητήρες θα καταμετρούν το ηχητικό τοπίο της παλιάς πόλης

Δυο νέα καινοτόμα συστήματα που αφορούν στην παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων – δεικτών στον Δήμο Ρεθύμνης θα προστεθούν στην εργαλειοθήκη της δημοτικής αρχής με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Πρόκειται για μια συνεργασία του δήμου Ρεθύμνης με δυο ερευνητικά ιδρύματα, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, που θα παράσχουν την τεχνογνωσία και την επιστημονική τους γνώση για την εγκατάσταση σχετικών συστημάτων, τα οποία θα καταγράφουν από τη μια τα μετεωρολογικά δεδομένα και από την άλλη τα δεδομένα της ηχορρύπανσης.

Το έργο με προϋπολογισμού 371.382,98 €, εξασφάλισε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίστης» με τίτλο «Ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων – δεικτών στον Δήμο Ρεθύμνης». Τα συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές της Τεχνολογίας Πληροφορικής, υπηρετούν την ανάγκη διαχείρισης των προβλημάτων και κινδύνων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, με τη χρήση τους επιτυγχάνεται: (α) η συστηματική καταγραφή, συγκέντρωση και αξιοποίηση αξιόπιστων δεδομένων (μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με την ηχορύπανση) και (β) η μετάδοση της πληροφορίας και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογών.

Χθες στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες σε σχέση με το έργο. Στην συνάντηση συμμετείχε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος Θωμάς Κρεβετζάκης, ο αντιπρύτανης το ΕΛΜΕΠΑ Νεκτάριος Παπαδογιάννης, ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος και η συνεργάτιδά του διευθύντρια Ερευνών Βάσω Κοτρώνη, ο προϊστάμενος του τμήματος προγραμματισμού του δήμου Νίκος Βώβος και η συνεργάτιδά του Ναταλία Κυριακοπούλου.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του προγράμματος, το οποίο θα ξεκινήσει πολύ σύντομα με την υπογραφή σχετικών προγραμματικών συμβάσεων με τα δυο ερευνητικά ιδρύματα για να ακολουθήσει στη συνέχεια η προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια του εξοπλισμού που απαιτείται.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, αναφερόμενος στο έργο αυτό τόνισε: «ο δήμος Ρεθύμνης είχε την καλή ιδέα να ζητήσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό σύστημα γι’ αυτό το λόγο και την εξασφάλισε άμεσα. Ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο που σε ορατό χρόνο θα δημοπρατήσουμε ένα σύγχρονο μηχανισμό που θα παρακολουθούμε και τις μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής και το κλίμα και επιπλέον θα έχουμε μια απολυτή γνώση και αίσθηση της ηχορρύπανσης της περιοχής όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά θα έχουμε τον απόλυτο έλεγχο όλων των ήχων και των θορύβων που υπάρχουν σε μια πόλη. Δηλαδή θα μετράμε το ηχοτοπίο. Είναι πολύ σημαντικές πληροφορίες και για τους επισκέπτες μας και για τους σχεδιασμούς που πρέπει να κάνουμε σε μια περιοχή. Πρόκειται για σύγχρονα εργαλεία, ο εξοπλισμός θα είναι ιδιόκτητος του δήμου, ενώ οι συνεργάτες μας είναι αξιόπιστοι, καθώς μιλάμε για το ΕΛΜΕΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο που δεν επιδιώκουν το κέρδος αλλά την προαγωγή της επιστήμης».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος, Θωμάς Κρεβετζάκης, είπε: «Συναντηθήκαμε με τους δυο εκπροσώπους των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για να δρομολογήσουμε τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Περιμένουμε την έγκριση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δάνειων. Ο στόχος είναι στο τέλος του προγράμματος το Ρέθυμνο να έχει τη δυνατότητα να καταγράφει βασικούς ποιοτικού δείκτες της καθημερινότητας των συμπολιτών μας που θα καταδεικνύουν το Ρέθυμνο όπως μια πράσινη πόλη. Θα γίνει μια προγραμματική σύμβαση με το ΕΛΜΕΠΑ και άλλη μια με το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Το ένα έργο έρχεται να μας διευκολύνει πάρα πολύ στο πρόβλημα της ηχορρύπανσης στο ιστορικό κέντρο. Ο δήμος θα πρωτοπορήσει έχοντας εγκαταστήσει πρώτος στην Ελλάδα ένα τέτοιο σύστημα εν αναμονή και της ευρωπαϊκής οδηγίας, που θα προβλέπει πιστοποιητικό περί μη ηχορρύπανσης για τη λειτουργία των ξενοδοχείων. Το δεύτερο σύστημα θα βοηθά στην ενημέρωση σε θέματα πρόληψης και ενημέρωσης για ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και καταγραφής χαρακτηριστικών, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά μας με δεδομένα από τα Μυριοκέφαλα ως και την Ελεύθερνα με αντίστοιχες ενημερώσεις για τουρισμό και αγροτική παραγωγή».

Ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος αναφέρθηκε στην εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών, που θα προστεθούν στους δύο που υπάρχουν ήδη στην πόλη και στους επτά που υπάρχουν ήδη σε όλο το νομό:

«Το σκέλος του Εθνικού Αστεροσκοπείου αφορά την εγκατάσταση οχτώ μετεωρολογικών σταθμών στο δήμο. Έχουμε ήδη δυο -έναν στο βιολογικό καθαρισμό και ένα στο 14ο δημοτικό, ενώ παράλληλα και θα μπουν και δυο μετρητές νερού ένας στον Πλατανιά και ένας δεύτερος κατά πάσα πιθανότητα στο Πετρέ. Παράλληλα θα τοποθετηθούν αισθητήρες που μετρούν σωματίδια και ρύπους. Όλα αυτά θα συνδυαστούν σε ένα σύστημα το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους, θα εμφανίζονται όλες οι μετρήσεις από αυτά τα δίκτυα, θα υπάρχουν προγνώσεις καιρού, νέφωσης, συνθήκες κολύμβησης και γενικότερα θα είναι μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τον καιρό. Όλο αυτό το μετρητικό δίκτυο που θα στηθεί αφορά την παρακολούθηση του καιρού και θα είναι σε μια πλατφόρμα. Θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και ο δήμος Ρεθύμνου θα είναι ο δεύτερος σε ό,τι μας αφορά μετά το Κιλκίς που θα έχει τέτοια υποδομή».

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου, καθηγητής Νεκτάριος Παπαδογιάννης, αναφερόμενος στους αισθητήρες μέτρησης του ήχου τόσο της κυκλοφορίας και του φυσικού περιβάλλοντος όσο και του ήχου από τα καταστήματα σημείωσε: «Το τμήμα μουσικής ακουστικής και τεχνολογίας του ΕΛΜΕΠΑ που εδρεύει στο Ρέθυμνο ειδικεύεται στην τεχνολογία και στις εφαρμογές του ήχου, καθώς επίσης και στην περιβαλλοντική ακουστική. Επειδή το Ρέθυμνο είναι μια τουριστική πόλη που θέλει να γίνει μια έξυπνη πόλη και σιγά σιγά το επιτυγχάνει, μας ενδιαφέρει σαν ΕΛΜΕΠΑ να συνεισφέρουμε και εμείς στο θέμα της αποτύπωσης της ηχορρύπανσης. Η αποτύπωση του περιβαλλοντικού θορύβου που είναι είτε φυσικός θόρυβος είτε τεχνητά παραγόμενος θόρυβος από καταστήματα ή άλλες δραστηριότητες είναι ένα σημαντικό στοιχειό. Εμείς ουσιαστικά θα εγκαταστήσουμε ένα δίκτυο ώστε με ψευδοχρώματα να απεικονίζεται το ηχητικό πεδίο στην παλιά πόλη. Αυτό θα βοηθήσει το δήμο και τις αρχές για να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, ώστε ο ήχος ο εξωγενής, ο τεχνητά παραγόμενος να περιοριστεί και να μείνει ο φυσικός ήχος. Με τον τρόπο αυτό ο τεχνητός ήχος θα μπορεί να ελέγχεται και να περιοριστεί και να ληφθούν στην συνέχεια οι κατάλληλες αποφάσεις τόσο σε ό,τι αφορά την κίνηση των οχημάτων όσο και για τα καταστήματα, ώστε όλοι μαζί να σεβόμαστε και τους ντόπιους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες προσφέροντας ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Άλλωστε είναι πραγματικότητα ότι η ηχητική μόλυνση εκτός του ότι δεν αφήνει τον κόσμο να ξεκουραστεί και να απολαύσει τις διακοπές του, προκαλεί προβλήματα και ιατρικής φύσεως, τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά. Γι’ αυτό υπάρχει και η ευρωπαϊκή οδηγία από το 2007, ώστε να υπάρχει συμμόρφωση σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, σε μεγάλες πόλεις, όπως η παλιά πόλη του Ρεθύμνου και ο δήμος σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ πρωτοπορεί σε αυτό τα εγχειρήματα, ώστε να παρακολουθεί την ηχητική μόλυνση και ανάλογα να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για να μπορέσει να τον μειώσει και η διαβίωση στην παλιά πόλη να γίνει πιο ευχάριστη. Ο δήμος θα αγοράσει ένα σύστημα με συγκεκριμένες προδιαγραφές και το ΕΛΜΕΠΑ θα αναλάβει την επιστημονική χωροθέτηση και την αυτόματη διασύνδεσή του με τις πλατφόρμες του δήμου, καθώς και τη λειτουργία και τη συντήρησή του για τα επόμενα χρόνια».