15 °C Rethymno, GR
01/12/2021

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα δράσεων 460 εκ. ευρώ για το νέο έτος ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης σε μεικτή συνεδρίαση (δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 στο Ηράκλειο, μεταξύ άλλων ενέκρινε τον προϋπολογισμό και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης για το έτος 2022.

Συγκεκριμένα αποφασίσθηκαν:

1. Εγκρίθηκε το ετήσιο πρόγραμμα δράσης Περιφέρειας Κρήτης και των Περιφερειακών Ενοτήτων έτους 2022, το οποίο περιλαμβάνει τα νέα και τα συνεχιζόμενα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 460.621.438,38€

2. Εγκρίθηκε το πρόγραμμα Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιφέρειας Κρήτης για το έτος 2022 που περιλαμβάνει δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 1.681.900,00€.

3. Εγκρίθηκε το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Κρήτης για το έτος 2022 συνολικού προϋπολογισμού δράσεων 1.200.000,00€.

Η Περιφέρεια Κρήτης θα συμμετάσχει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις, προκειμένου να συνεχιστεί η επιτυχημένη προβολή ολόκληρης της Κρήτης.

4. Εγκρίθηκε το πρόγραμμα δράσεων προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Κρήτης για το έτος 2022, συνολικού προϋπολογισμού δράσεων 395.000,00€. Η Περιφέρεια Κρήτης θα συμμετάσχει σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις, της Ελλάδας και του Εξωτερικού προκειμένου να προβληθούν τα κρητικά προϊόντα.

5. Εγκρίθηκε η τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος δράσης με τη ένταξη του έργου Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης, με συνολικό προϋπολογισμό 153.055,68€.

6. Εγκρίθηκε η Κυκλοφοριακή Ρύθμιση στη θέση «Κάμπος» Κισάμου, για το έργο: «επείγουσες εργασίες αποκατάστασης ζημιών και αντιμετώπιση καθιζήσεων και κατολισθήσεων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο περιοχής Δήμων Κισάμου και Καντάνου Σελίνου».

Τέλος η κατανομή των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κρήτης έχει ως εξής:

α. Επενδύσεις: 79.961.947,32€

β. Λειτουργικά :41.015.593,03€

γ. Μεταφορά μαθητών : 31.671.571,72€

δ. Δακοκτονία: 14.003,626,49€

ε. Κρατήσεις: 15.018.212,48€

Σύνολο: 181.671.951,04€

Α. Μαρκογιαννάκης: «Να μην παρερμηνεύεται η θετική μας ψήφος για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας»

Στη χθεσινή συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κρήτης, η παράταξη «Η Κρήτη Μπροστά» με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη ψήφισε θετικά:

«Η παράταξή μας έχει με συνέπεια αποδείξει ότι δεν καταφεύγει στην ευκολία της αντιπολιτευτικής άρνησης, αλλά ασκεί δημιουργική κριτική με στόχο να προσφέρει ουσιαστικά, συνεισφέροντας διαρκώς με προτάσεις. Με αυτό ως οδηγό, δίνουμε και φέτος θετική ψήφο στον προϋπολογισμό. Είναι, ωστόσο, σημαντικό αυτή η θετική μας ψήφος να μην παρερμηνεύεται. Δεν συνιστά άκριτη αποδοχή των προτεινόμενων, αντιθέτως συνοδεύεται από σημεία ουσιαστικής κριτικής», τόνισε σχετικά ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Σχολιάζοντας την αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επισήμανε: «Το έλλειμμα στην αναπτυξιακή προοπτική και στην αποτύπωση ενός οράματος είναι και πάλι εμφανές. Θα έλεγα μάλιστα ότι το έλλειμμα αυτό τονίζεται ακόμη περισσότερο από την -χωρίς ανάλογο αντίκρισμα- αύξηση των δαπανών του φετινού Π/Υ. Χρήματα υπάρχουν, υπάρχει όμως και ένδεια αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Ουκ εν τω πολλώ το ευ».

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης άσκησε κριτική στην απουσία «προβλέψεων ώστε οι υποδομές που έρχονται από το παρελθόν και οι νέες που αποφασίζονται να συνδυάζονται και να αλληλοτροφοδοτούνται όπως και με τη διπλή ηλεκτρική διασύνδεση, τον ΒΟΑΚ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή, δεν δίνεται έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία αλλά ούτε και στην προοπτική άντλησης φυσικού αερίου στη νότια Κρήτη».

Ο κ. Μαρκογιαννάκης έκανε ειδική αναφορά στην ανεπάρκεια των παρεμβάσεων στο κομμάτι της οδικής ασφάλειας τονίζοντας ότι «για την Κρήτη, που δυστυχώς θρήνησε και φέτος δεκάδες ζωές και μάλιστα νέων ανθρώπων στους δρόμους της, είναι μια απαραίτητη επένδυση. Μια επένδυση στη ζωή και όχι απλά στις υποδομές».

«Εμείς θέλουμε μια Κρήτη δυναμική, βιώσιμη, «ευφυή» με κοινές αξίες και κοινωνική συνοχή, δημιουργική, με ταυτότητα και αυτοπεποίθηση. Θέλουμε μια Κρήτη πιο ανταγωνιστική. Και αυτό κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από αυτή που βλέπουμε να αποτυπώνεται σήμερα στα σχέδια Προϋπολογισμού και στο Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων», κατέληξε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.