21 °C Rethymno, GR
26/05/2022

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

«Πρόγραμμα Ελάττωσης Σεισμικού Κινδύνου και Λήψη Μέτρων Προστασίας Σεισμικών Φαινομένων στη Περιφέρεια Κρήτης»

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα: «Πρόγραμμα Ελάττωσης Σεισμικού Κινδύνου και Λήψη Μέτρων Προστασίας Σεισμικών Φαινομένων στην Περιφέρεια Κρήτης». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 από τις 9:30 π.μ. έως τις 14:30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς» στην αίθουσα «Μίνως 2».

Σκοπός της ημερίδας είναι η σωστή προετοιμασία και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Περιφέρεια Κρήτης έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα και επιτυχία τα προβλήματα που προκαλούνται από μια έντονη σεισμική δραστηριότητα. Επίσης, βασική επιδίωξη της ημερίδας είναι η επιμόρφωση των στελεχών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών καθώς και η ενημέρωση των πολιτών για τις ενέργειες που απαιτούνται με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων ,μια διαδικασία που προϋποθέτει και την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Μέσα από την ημερίδα επιδιώκεται η προώθηση της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας των ιδεών και της οπτικής του κάθε φορέα που συμβάλλει στο έργο της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, από την ακαδημαϊκή κοινότητα μέχρι τους εθελοντές και από τους φορείς του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης έως τα Σώματα Ασφαλείας και τους Ειδικούς Επιστήμονες.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν: ο κος Φοίβος Θεοδώρου Γενικός Διευθυντής Συντονισμού του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κος Ευθύμιος Λέκκας, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κος Άκης Τσελέντης, ο κος Χαράλαμπος Φασουλάς Έφορος Γεωλογικών Συλλόγων Μ.Φ.Ι.Κ ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης , από τη Δημοκρατία της Κύπρου ο κος Παναγιώτης Λιασίδης Τμηματάρχης Α’ Πολιτικής

Άμυνας Κύπρου, ο κος Λεονταράκης Γιάννης Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Π.Κ., ο κος Επιτροπάκης Σπυρίδων Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Κ. Msc Κοινωνικής Εργασίας, η κυρία Πλουμίδη Έλένη Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας Π.Κ., ο κος Παραβολιδάκης Εμμανουήλ Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, η κυρία Ερμιόνη Γιαλύτη Γεωλόγος- Γεωτεχνικός Msc – Ειδική Σύμβουλος Περιφερειάρχη και ο Διοικητής της 3ης Ε.Μ.Α.Κ. Αντιπύραρχος Σταύρος Καλογιαννάκης. Επίσης, στο τέλος της ημερίδας θα γίνει βράβευση Κοινωνικών Δομών και Εθελοντικών Ομάδων για την αρωγή βοήθειας που προσέφεραν σε σεισμόπληκτες περιοχές.

Πρόγραμμα

9.30-10.00: Χαιρετισμοί

10.00-10.15: Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης-Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»

Εισηγητής : Φοιβος Θεοδωρου γενικός διευθυντής συντονισμού υπουργείου κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας -γεν. γραμματεία πολιτικής προστασίας

10.15-10.30 : «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στην Περιφέρεια Κρήτης – Νέα Δεδομένα από τον

Ελλαδικό και τον Διεθνή Χώρο» Εισηγητής έκκας Ευθύμιος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ο.Α.Σ.Π.

10.30-10.45: Μελέτη των σημαντικών ενεργών σεισμικών ρηγμάτων της Κρήτης με τη χρήση σύγχρονων Γεωφυσικών, Σεισμολογικών και Δορυφορικών μεθοδολογιών. Υπολογισμός του Σεισμικού Κινδύνου στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας.

Εισηγητής Τσελέντης Άκης Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντης Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών

10.45-11.00: «Δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ενημέρωση και αντιμετώπιση φυσικογενών καταστροφών».

Εισηγητής : Χαράλαμπος Φασουλάς Έφορος Γεωλογικών Συλλόγων Μ.Φ.Ι.Κ. ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης

11.00-11.15 : «Δημοκρατία της Κύπρου: Παρουσίαση Καλών Πρακτικών σε περίπτωση σεισμού».

Εισηγητής : Παναγιώτης Λιασίδης Τμηματάρχης Α΄Πολιτική Άμυνα Κύπρου

11.15-11.30 Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις

11.30-11.45 Διάλειμμα

11.45-12.00: «Πλάνο Περιφέρειας Κρήτης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Σεισμικών Φαινομένων»

Εισηγητής Λεονταράκης Ιωάννης Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Π.Κ.

12.00-12.15 : «Δημιουργία και Λειτουργία Καταυλισμού (camp) για βραχυχρόνια περίθαλψη και ανακούφιση θυμάτων φυσικών καταστροφών». Εισηγητής Επιτροπάκης Σπυρίδων Γενικός Δ/ντης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας Π.Κ.

12.15-12.30 : «Συντονισμός Δυναμικού και Μέσων Πολιτικής Προστασίας πριν και μετά το Σεισμό και Άμεση Διαχείριση των Συνεπειών του»

Εισηγητής αραβολιδάκης Εμμανουήλ , Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης

12.30-12.45 : «Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών στην Περιφέρεια Κρήτης και Κρατική Αρωγή».

Εισηγήτρια : Πλουμίδη Ελένη Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας Π.Κ.

12.45 -13.00 : «Η συμβολή των Γεωχωρικών Δεδομένων στην διαχείριση των φυσικών καταστροφών – Οι καινοτομίες της Περιφέρειας Κρήτης»

Εισηγήτρια : Γιαλύτη Ερμιόνη ,γεωλόγος -γεωτεχνικός ΜSc – Ειδικός σύμβουλος περιφερειάρχη Κρήτης

13.00-13.15 : Σεισμός – Πρώτη Ανταπόκριση

Σταύρος Καλογιαννάκης Αντιπύραρχος Διοικητής 3ης ΕΜΑΚ

13.15-13.30: Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις

13.30-14.30: Βράβευσης κοινωνικών δομών –Εθελοντικών ομάδων για την αρωγή βοηθείας σε σεισμόπληκτες περιοχές , Υπεύθυνη Κα Μηλάκη Γεωργία Περιφερειακή Σύμβουλος Εντεταλμένη για θέματα Εθελοντισμού.

Οργανωτική Επιτροπή

Λεονταράκης Γιάννης Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Π.Κ.

Μηλάκη Γεωργία Περιφερειακή Σύμβουλος Εντεταλμένη για θέματα Εθελοντισμού Π.Κ.

Παραβολιδάκης Εμμανουήλ Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Π.Κ.

Επιτροπάκης Σπυρίδων Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Κ.

Πλουμίδη Ελένη Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας Π.Κ.