20 °C Rethymno, GR
06/10/2022

Πρόσκοποι Δυτικής Κρήτης: «Έχω μάθει να βοηθώ»

Οι Έλληνες Πρόσκοποι πάντοτε πιστοί στην υπόσχεσή τους να «βοηθούν κάθε άνθρωπο, σε κάθε περίσταση» και κινητοποιημένοι από την ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή που συνέβη στη χώρα, ενεργοποιήθηκαν άμεσα για να συνδράμουν το ηρωικό έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, των κατοίκων και των εθελοντών, προσφέροντας κρύο νερό και φαγητό στις δυνάμεις που επιχειρούσαν και στη συνέχεια στην παροχή άμεσου φαρμακευτικού υλικού που ήταν απαραίτητο στην «πρώτη γραμμή».

Οι Περιφερειακές Εφορείες Προσκόπων στις πληγείσες περιοχές: την Ανατολική Αττική, την Βόρειο Εύβοια, τη Δυτική Αττική, την Ηλεία, τη Καλαμάτα, τη Γορτυνία, την Αιγιαλεία, τη Ρόδο ενεργοποιήθηκαν άμεσα προσφέροντας υπηρεσίες υποστήριξης, τροφοδοσίας, δασοπροστασίας και διαχείρισης αποθηκών. Τη δράση των Προσκόπων στους τόπους της καταστροφής υποστήριξαν οργανωμένα όλες οι Περιφερειακές Εφορείες Προσκόπων από όλη την Ελλάδα, συλλέγοντας είδη πρώτης ανάγκης, ιατροφαρμακευτικό υλικό, εμφιαλωμένο νερό, ξηρά τροφή, ζωοτροφές, βιομηχανικό και άλλο υλικό που οι αρμόδιες υπηρεσίες υποδείκνυαν.

Οι Πρόσκοποι της Δυτικής Κρήτης, του Ρεθύμνου και των Χανίων, με τη σειρά τους, συγκέντρωσαν σημαντικό αριθμό ειδών πρώτης ανάγκης (πάνω από 50 κιβώτια σε 3 παλέτες), τα οποία με τη συνεργασία των Δήμων Χανίων και Ρεθύμνου, αποστάλθηκαν και θα διανεμηθούν στους πληγέντες πυρόπληκτους.

Ευχαριστούμε θερμά τους συμπολίτες μας, τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στα Χανιά, που από την πρώτη μέρα της συλλογής των ειδών, ευαισθητοποιήθηκαν άμεσα και να συνεισφέραν προσφέροντας από το υστέρημα τους, όλα τα αναγκαία είδη.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει περισσότερες από 250 παλέτες τροφίμων, ζωοτροφών και ειδών πρώτης ανάγκης, 35.000 εμφιαλωμένα νερά και 15.000 μερίδες φαγητού σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις. Επιπλέον το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων έχει πραγματοποιήσει δέκα αποστολές από διάφορα μέρη της Ελλάδας προς τις πληγείσες περιοχές. Ταυτόχρονα σε δεκάδες Δήμους της χώρας ενήλικα στελέχη μεμονωμένα αλλά και οι Προσκοπικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας προσφέρουν υπηρεσίες δασοπροστασίας.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές ανέδειξαν την επείγουσα επικαιρότητα της Προσκοπικής Κίνησης, ενός παιδαγωγικού οργανισμού που εμφυσεί σε χιλιάδες παιδιά, νέους και νέες περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και κληροδοτεί στους πολίτες του αύριο τις αξίες της αειφορίας, της εξοικονόμησης των φυσικών πόρων, του σεβασμού όλων των έμβιων όντων αυτού του πλανήτη.

Με την εμπειρία 111 χρόνων στη κοινωνική προσφορά οι Έλληνες Πρόσκοποι γνωρίζουν πως όταν η δημοσιότητα και το πρώτο κύμα συμπαράστασης κοπάσουν θα συνεχίσουν να υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας, οικογένειες και τοπικές κοινότητες που θα έχουν ανάγκη την αρωγή και την υποστήριξη μας. Για τον λόγο αυτό το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σχεδιάζει, θα δημοσιοποιήσει και θα πραγματοποιήσει μια σειρά μακροχρόνιων δράσεων και ενεργειών, προκειμένου να συμπαρασταθεί στις τοπικές κοινότητας και την προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα καταβάλουν τα επόμενα χρόνια.

«Δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου είστε εσείς που θα γίνετε πρεσβευτές ενός πολύτιμου μηνύματος για τις επόμενες γενιές. Ο Προσκοπισμός μπορεί να ενισχύει την πρώτη απόκριση σε περιστάσεις ανάγκης αλλά η αποστολή του είναι διαφορετική: να διαπαιδαγωγήσει παιδιά και νέους με αναβαθμισμένη περιβαλλοντική συνείδηση, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους και τα αγαθά τους, με άλλες ιεραρχήσεις στο αξιακό τους σύστημα. Τέτοιοι αυριανοί πολίτες αποτελούν τη μόνη παρακαταθήκη για να αλλάξει κάτι στον κόσμο αυτό» ανέφερε σε μήνυμά του προς τους ενήλικες εθελοντές ο γενικός έφορος κ. Παντελής Προμπονάς.

 

Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δυτικής Κρήτης