18 °C Rethymno, GR
18/05/2022

1.538 ΧΘΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, 214 ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο δείχνουν τα λύματα της Κρήτης

• 17 Ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο

Μείωση του ιικού φορτίου καταγράφεται στην Κρήτη σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του η  μεταβολή στη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 17-23/01/22 σε σχέση με την εβδομάδα 10-16/01/22. στο Ρέθυμνο έφτασε το -68%.

Αναλυτικότερα η εικόνα στους νομούς της Κρήτης σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας λυμάτων έχει ως εξής:

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 17-23/01/22, στην πόλη του Ρεθύμνου, καταγράφηκε μείωση (-68%) στη μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 10-16/01/22.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 17-23/01/22, στην πόλη του Ηρακλείου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, παρουσίασε μείωση (-47%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/01/22.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 17-23/01/22, στην πόλη των Χανίων, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε μείωση (-39%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/01/22.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 17-23/01/22, στην πόλη του Αγίου Νικολάου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρουσίασε μείωση (-33%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/01/22.

Εν τω μεταξύ χθες στην Κρήτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  1.538 νέα κρούσματα στο νησί. Από αυτά τα 424 καταγράφονται στα Χανιά, 214 στο Ρέθυμνο, 743 στο Ηράκλειο και 157 στο Λασίθι.  Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 16 ασθενείς στην κλινική covid και ένας διασωληνωμένος στη ΜΕΘ, καθώς ο άλλος που νοσηλεύονταν τις τελευταίες ημέρες στη μονάδα μεταφέρθηκε στην κλινική.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.409, εκ των οποίων 55 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.830.263 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 401 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.750 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 98, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.852 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 653 (59.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 525 (80.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (19.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.986 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 432 (ημερήσια μεταβολή -7.1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 484 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

ΠΟΥ: Σε πάνω από 40 χώρες η νέα υποπαραλλαγή της Omicron

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της νέας υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Omicron, έκρουσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην τελευταία ενημέρωσή του, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η νέα υποπαραλλαγή, που ονομάζεται BA.2, είναι «απόγονος της Οmicron», της κυρίαρχης πλέον, εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού. Σε αντίθεση με την Omicron, το στέλεχος BA.2 δεν θεωρείται επί του παρόντος μια «παραλλαγή ανησυχίας».

Επειδή όμως εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, ο ΠΟΥ ζητά από τις κυβερνήσεις και τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο «να παρακολουθήσουν την κατάσταση και να μελετήσουν τη νέα υποπαραλλαγή».

Από την προηγούμενη Παρασκευή, η BA.2 είχε ήδη εντοπιστεί σε τουλάχιστον 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει ήδη εξαπλωθεί γρήγορα στη Δανία, όπου οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι δεν φαίνεται να είναι πιο θανατηφόρα από τη βασική παραλλαγή. Η δευτερεύουσα παραλλαγή εξαπλώνεται τώρα με ταχείς ρυθμούς και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Οι Pfizer/BioNTech αρχίζουν την κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κατά της Όμικρον

Οι Pfizer Inc και BioNTech SE ανακοίνωσαν χθες πως άρχισαν κλινική δοκιμή μιας νέας εκδοχής του εμβολίου τους ειδικά σχεδιασμένης για την παραλλαγή Όμικρον της covid-19, η οποία διαφεύγει μέρους της προστασίας που παρέχεται από το αρχικό διδοσικό εμβόλιο των εταιρειών.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να προβούν σε δοκιμή της ανοσολογικής απάντησης, που δημιουργείται από το βασισμένο στην Όμικρον εμβόλιο, τόσο με τρεις δόσεις σε ανεμβολίαστα άτομα όσο και ως ενισχυτική δόση σε άτομα που έχουν ήδη λάβει δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου τους.

Οι Pfizer/BioNtech προβαίνουν επίσης σε δοκιμή μιας τέταρτης δόσης του υφιστάμενου εμβολίου έναντι μιας τέταρτης δόσης του βασισμένου στην Όμικρον εμβολίου για άτομα που έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση τους του εμβολίου Pfizer/BioNTech τρεις ως έξι μήνες νωρίτερα.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να μελετήσουν την ασφάλεια και την ανεκτικότητα των δόσεων σε 1.420 ανθρώπους ηλικίας 18 ως 55 ετών.

«Ενώ οι υφιστάμενες έρευνες και τα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο δείχνουν πως οι ενισχυτικές δόσεις συνεχίζουν να παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας με την Όμικρον, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση που αυτή η προστασία εξασθενήσει με τον καιρό και να βοηθήσουμε ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν η Όμικρον και νέες παραλλαγές στο μέλλον», αναφέρει σε δήλωσή της η επικεφαλής ερευνών για εμβόλια της Pfizer Κάθριν Τζάνσεν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, η προστασία του αρχικού εμβολίου έναντι των ελαφρών ή μέτριων μορφών της covid-19 φαίνεται να εξαφανίζεται ταχύτερα έναντι της Όμικρον.

«Η μελέτη αυτή λαμβάνει χώρα μέσα στο πλαίσιο της επιστημονικής προσέγγισής μας που έχει στόχο την παραγωγή εμβολίων στοχευμένων εναντίον των παραλλαγών τα οποία να πετυχαίνουν να αναπτύσσουν επίπεδα προστασίας έναντι της Όμικρον παρόμοια με εκείνα που ανέπτυσσαν έναντι των παραλλαγών που εμφανίστηκαν νωρίτερα, αλλά με μια πιο μακρά διάρκεια προστασίας», δήλωσε ο Σαχίν.

Η Pfizer έχει δηλώσει πως οι δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου μπορεί να μην είναι αρκετές για να προστατεύσουν από τη μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον και ότι η προστασία από τη νοσηλεία και το θάνατο μπορεί να εξασθενεί.

Εντούτοις τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ αναφέρουν πως μια τρίτη δόση εμβολίου mRNA, όπως αυτό των Pfizer/BioNTech, προσφέρει 90% προστασία κατά της νοσηλείας λόγω covid-19.