Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων και των άμεσα υλοποιήσιμων μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθούν στους ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου η χώρα να λάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.
Στα δύο δισ. ευρώ ανέρχεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η απόδοση των μέτρων που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία διαρθώνονται σε τρεις κατηγορίες.
Ειδικότερα, η πρώτη κατηγορία αφορά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπου, έχουν ενσωματωθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής από τη λαθραία διακίνηση προϊόντων καπνού, αλκοόλ, καυσίμων, την πάταξη των ενδοομιλικών συναλλαγών, την αντιμετώπιση της μη απόδοσης ΦΠΑ. Στην ίδια κατηγορία έχουν ενταχθεί οι εκτιμήσεις για την απόδοση μέτρων, όπως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, στην οποία η κυβέρνηση επενδύει για αξιόλογη αύξηση των εσόδων.
Στη δεύτερη κατηγορία έχουν ενταχθεί οι λεγόμενες δομικές μεταρρυθμίσεις, οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, για τη μείωση της γραφειοκρατίας με την εισαγωγή καινοτομιών, όπως η «κάρτα του πολίτη», οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, προκειμένου να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης.
Το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων μπαίνει στην τρίτη κατηγορία, όπου στελέχη του οικονομικού επιτελείου επιστρατεύουν αντί του όρου «ιδιωτικοποιήσεις» τον όρο «συμπράξεις», δηλαδή, όπως εξηγούν, διεθνείς συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους. Στην πράξη, όπως αναφέρεται, θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις που αφορούν τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους σιδηροδρόμους, με μια προσπάθεια να εξασφαλισθεί μεγαλύτερο όφελος για το Δημόσιο και να παραμείνει ως μέτοχος, έχοντας λόγο στην τελική λήψη αποφάσεων.
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group, κατά πάσα πιθανότητα μέσω τηλεδιάσκεψης. Ανάμεσα στα ζητήματα που επιθυμεί να θέσει η ελληνική πλευρά είναι και το αίτημα για την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF).