12 °C Rethymno, GR
03/02/2023

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

“Χρειάζεται ένα σχέδιο ανθεκτικότητας της οικονομίας και της κοινωνίας”

Η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια και φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής ανοιχτής πολιτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου, παρουσία των βουλευτών του κόμματος Ανδρέα Ξανθού, Χάρη Μαμουλάκη, Γιώργου Τσίπρα και Θεοδώρας Τζάκρη.

Προηγήθηκε θεματική συζήτηση για το «Νέο Αναπτυξιακό Νόμο» με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς του Ρεθύμνου. Οι βουλευτές και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καυτηρίασαν τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ως προς τη διαχείριση των αλυσιδωτών κρίσεων, που πλήττουν την κοινωνία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έδειξαν ότι βρίσκονται σε προεκλογική ετοιμότητα και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων, που εντείνονται λόγω των τραγικών γεγονότων στο μέτωπο της Ουκρανίας.

«Είναι μία εξέλιξη που αλλάζει τα παγκόσμια δεδομένα. Έχουμε μία εισβολή και μία πράξη καταφανώς παράνομη. Έχει καταρρακωθεί το Διεθνές Δίκαιο κι έχει εκτεθεί η διεθνής κοινότητα για την αδυναμία της να αποτρέψει τέτοιου είδους αυθαίρετες και βάρβαρες παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αιματοκύλισμα και τραγωδία μία γειτονική χώρα» σχολίασε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, παρατηρώντας πώς «Οι παρενέργειες και οι επιπτώσεις» των εχθροπραξιών «αρχίζουν ήδη σιγά-σιγά να φαίνονται, με αρνητικό επηρεασμό των τιμών. Η ενεργειακή κρίση που προϋπήρχε, θα επιδεινωθεί» εκτίμησε, προσθέτοντας: «Η υγειονομική κρίση σοβεί, παρά τη σχετική ύφεση. Έχουμε την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση και προστίθεται πολλαπλασιαστικά το κλίμα του πολέμου». Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για ένα «Τοξικό μείγμα, το οποίο θα πλήξει ευθέως την καθημερινότητα, το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και της κοινωνίας. Θα πλήξει και την κοινωνική συνοχή».

Για την απορρόφηση των κραδασμών, τόνισε ότι «Χρειάζονται πολυεπίπεδες παρεμβάσεις και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «στοιχίζεται» πίσω από τις πρωτοβουλίες της Δύσης. Χρειάζεται ένα «σοβαρό σχέδιο» αντέτεινε, καλώντας το κυβερνών κόμμα «Να συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς παραγωγικούς φορείς» για να υπάρξει ένα «σχέδιο ανθεκτικότητας» της οικονομίας και της κοινωνίας «που θα επιτρέψει να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Θα επιτρέψει να επουλωθούν οι πληγές που διαφαίνονται», απ’ τη διαρκώς οξυνόμενη ενεργειακή-οικονομική κρίση και των ωσμώσεων που επιφέρει σε όλα τα επίπεδα.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο: «Δεν απεδείχθη γιατί ήρθε ως νέος. Υφίσταντο από το 2016. Είναι ένας Αναπτυξιακός Νόμος που έχει ένα ξεκάθαρο, διακριτό ταξικό πρόσημο: Την επιτάχυνση και την όξυνση των ανισοτήτων, τον πλήρη αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο. Και το κυριότερο, δημιουργεί συνθήκες στρεβλού ανταγωνισμού και όξυνση αυτών των ανισοτήτων» υποστήριξε, ενώ μίλησε για την «Εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία» την οποία διανύουμε. «Πρέπει η Πολιτεία να αναθεωρήσει το σχεδιασμό της» για να «ενισχυθούν τώρα» οι πληττόμενες επιχειρήσεις που «Έχουν επιπρόσθετα και τον ενεργειακό βραχνά πάνω από το κεφάλι τους» είπε, σημειώνοντας πώς μαζί με τα νοικοκυριά, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, είναι «ανέφικτο να αναπνεύσουν οικονομικά», καθώς «σωρεύονται λογαριασμοί».

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος»

«Πιθανώς να δούμε πολύ χειρότερα πράγματα από εδώ και μπρος» προέβλεψε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Γιώργος Τσίπρας. «Οι πολιτικές που έχουν ασκηθεί μέχρι τώρα φαίνεται ότι δεν προετοίμασαν καθόλου την Ελλάδα για αυτό που ήρθε τώρα. Πορευόμαστε σε ένα δρόμο όπου δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας: και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των λαϊκών νοικοκυριών» επισήμανε, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα «να παρθούν δραστικές αποφάσεις» για την «ενέργεια και την οικονομία». Το βασικό πρόβλημα, όπως είπε, που πρέπει άμεσα να λυθεί είναι να μπορέσουν οι πολίτες να ανταπεξέλθουν οικονομικά.  «Δεν μπορεί ο κόσμος να πληρώσει λογαριασμούς της ΔΕΗ! Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως «Όσο γρηγορότερα φύγει η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο». Παραδέχθηκε πάντως πως «Οποιοσδήποτε και να έρθει, ως επόμενη κυβέρνηση, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο θα κληρονομήσει σαν κατάσταση της οικονομίας και στον χώρο της ενέργειας που δεν λύνεται σε 3-4 μήνες».

Παρ’ όλα αυτά δήλωσε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος. Εξαρχής είχαμε μία διαφορετική πολιτική και στο χώρο της ενέργειας και πώς θα αντιμετωπιζόταν το θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το σχέδιο το οποίο υπάρχει για το ταμείο ανάκαμψης στην ουσία δεν προβλέπει τίποτα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άρα, χρειάζεται ένας επαναπροσανατολισμός».

Η Θεοδώρα Τζάκρη, αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών χαρακτήρισε τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν παρθεί έως σήμερα, από πλευράς της κυβέρνησης, «Ασπιρίνες για τον καρκίνο». Απέφυγε να απαντήσει το πότε θα στηθούν οι κάλπες – κι αν αυτό θα γίνει πρόωρα υπό την πίεση των εξελίξεων. «Έχουμε ζητήσει εκλογές. Το αν θα πραγματοποιηθούν είναι στη σφαίρα της… μελλοντολογίας» ανέφερε με νόημα, διαπιστώνοντας πως «Ξεκίνησε μία αποδρομή της εικόνας της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση πιέζεται γιατί πιέζεται το σύνολο των κοινωνικών ομάδων και των επαγγελματικών τάξεων της χώρας. Ανεξάρτητα από τι λένε οι δημοσκοπήσεις, και μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τις ακολουθούμενες πολιτικές. Αυτό που υπάρχει είναι μία προϊούσα φθορά, εξαιτίας της ακρίβειας και της διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται. Και της ανάπτυξης που δεν είχαμε» υπογράμμισε κλείνοντας η κ. Τζάκρη.

Για «σκληρή κυβερνητική εισβολή σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις» κάνει λόγο ο συντονιστής της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θοδωρής Δουλουμπέκης, ο οποίος τόνισε: «Αυτό που συμβαίνει όλους τους τελευταίους μήνες είναι μια σκληρή κυβερνητική εισβολή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.Οι υπέρογκοι λογαριασμοί ενέργειας οδηγούν στον ενεργειακό αποκλεισμό δεκάδων νοικοκυριών, η διαρκής αύξηση στις τιμές των βασικών αγαθών εξαιτίας της ανόδου των ανελαστικών εξόδων τόσο της παραγωγής όσο και διάθεσης των προϊόντων, μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα για αγορές εκτός βασικών αγαθών με αποτέλεσμα η σκιά των λουκέτων να επανέρχεται στα μικρά εμπορικά καταστήματα. Οι επενδύσεις κυρίως στην κατασκευή παγώνουν ξανά εξαιτίας της υπέρογκης αύξησης στα οικοδομικά υλικά για τα οποία καμία μέριμνα δεν έχει ακόμη ληφθεί αλλά και στους άλλους σημαντικούς αναπτυξιακούς κλάδους εξαιτίας των αποκλεισμών από τον αναπτυξιακό νόμο των λίγων κι εκλεκτών της κυβέρνησης. Ο κτηνοτροφικός κι αγροτικός κόσμος εγκαταλείπει την παραγωγική διαδικασία. Κι αυτός ο κυβερνητικός πόλεμος προς τους μικρομεσαίους και τους ανθρώπους εκτός του οπτικού πεδίου του Μαξίμου έχει αρχίσει πολλούς μήνες τώρα.

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τις προτάσεις που καταθέτουμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα δια στόματος του ίδιους μας του προέδρου Αλέξη Τσίπρα αλλά και της κοινοβουλευτικής μας ομάδας προτάσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε να αυξηθεί η ζήτηση στην αγορά, προτάσεις για ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που αυξήθηκε σημαντικά στην πανδημία, μέτρα για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μέτρα για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια. Με τις προτάσεις μας αλλά και με τη συμμετοχή των μελών μας σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις στέλνουμε μήνυμα εναλλακτικής πρότασης.

Έχουμε τις ρίζες μας στο μικρό παραγωγό, στον άνεργο, στον μικρό και μεσαίο εργαζόμενο κι επιχειρηματία, στις νέες και νέους που πασχίζουν να μπουν ε μια δίκαιη αγορά εργασίας που έχουν όνειρα για πρόοδο, από εκεί έχουμε προσλαμβάνουσες, αυτούς υπηρετούμε γι αυτούς νοιαζόμαστε και γι αυτούς θα φέρουμε την εναλλακτική πρόταση».

Την ανοιχτή πολιτική εκδήλωση συντόνισε ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, συντονιστής της ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ. Παρεμβάσεις έγιναν και από τα μέλη της ΚΕ και της ΚΕΑ του κόμματος, Μανώλη Αυγενάκη, π. Ιωάννη Βάθη, Γιώργο Βλαστό και Μιχάλη Ανδρουλάκη, εκπρόσωπο ΟΕ Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου, καθώς και από τους παρευρισκόμενους στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου που θα ακολούθησε.