18 °C Rethymno, GR
28/11/2021

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Π. Γερουλάνος: Ριζική αποκέντρωση της εξουσίας για να πάει η χώρα μπροστά

Την πρότασή του για την ριζική αποκέντρωση της εξουσίας, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να μπει σε μια τροχιά παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που θα οδηγεί ταυτόχρονα σε ανακατανομή του πλούτου στην πλειοψηφία της κοινωνίας κι όχι στη συσσώρευσή του στα χέρια λίγων, παρουσίασε χθες στο Ρέθυμνο ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος. Ο κ. Γερουλάνος, που περιοδεύει στο νησί, είχε χθες το μεσημέρι συναντήσεις με μελή της ΝΕ ΚΙΝΑΛ Ρεθύμνου και τοπικά στελέχη του κόμματος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το κόμμα θα παραμείνει ενωμένο, όχι μόνο μέχρι τις εκλογές του Δεκέμβρη, άλλα και μετέπειτα.

Σε σχετικές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Γερουλάνος ανέφερε: «είναι μια διαδικασία που οδηγεί όλους τους υποψήφιους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ακούγονται όλες οι απόψεις για το πως πρέπει να προχωρήσει μπροστά το ΚΙΝΑΛ. Κάθε ευκαιρία που έχουμε να μιλήσουμε με τον κόσμο και να αναδείξουμε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ένα ζωντανό κόμμα, ένα κόμμα που έχει σχέδιο για τη χώρα και αυτό το σχέδιο το υποστηρίζουν στελέχη επιπέδου, αποτελεί μια ευκαιρία για να δυναμώσουμε την παράταξη αυτή. Αυτό κάνω εγώ, μιλάω για το σχέδιο που έχω συντάξει για την πορεία μπροστά».

Μιλώντας για το σχέδιό του ο κ. Γερουλάνος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποκέντρωση της εξουσίας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια κυβέρνηση που κάνει ότι και οι προηγούμενες, αλλά επενδύει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων σε ένα παραγωγικό μοντέλο, το οποίο έχει παρέλθει. Που μας έχει οδηγήσει ξανά και ξανά στη χρεωκοπία. Αυτό το μοντέλο το παραγωγικό τώρα βασίζεται σε πολύ λιγότερους παραγωγικούς Έλληνες. Δηλαδή, αν στο προηγούμενο ΕΣΠΑ μπορούσαν να πάρουν χρήματα 100 επιχειρήσεις στο επόμενο θα μπορούν 15. Έχει συρρικνωθεί σημαντικά η παραγωγική βάση της χώρας. Ρίχνοντας λοιπόν περισσότερα χρήματα σε λιγότερους Έλληνες σημαίνει ότι αυξάνεις τις ανισότητες, μένεις εγκλωβισμένος σε ένα παραγωγικό μοντέλο που σε οδηγεί σε πτώχευση και μάλιστα σε μια πτώχευση που αύριο θα πληρώσουν μόνο τα μεσαία και τα χαμηλά στρωματά. Εμένα αυτό είναι που με κινητοποιεί, που με κάνει να λέω ότι χρειαζόμαστε μια άλλη πρόταση από αύτη που έχουμε σήμερα και για αυτό προτείνω μια ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας ως μόνη δίκαιη κατανομή του πλούτου. Αυτό που πρεσβεύω εγώ είναι ότι πρέπει να γίνει μια αποσυγκέντρωση της εξουσίας, να πάει η εξουσία σε θεσμούς στις τοπικές κοινωνίες όπως οι ΟΤΑ, τα επιμελητήρια, οι συνεταιρισμοί, τα πανεπιστήμια, τα εργατικά κέντρα. Αυτό το θεωρώ κομβικό».

Αναφερόμενος στη ενότητα του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι αυτή θα μείνει αρραγής με στόχο να εμπνεύσουνε το δυνατόν περισσότερους πολίτες να επιστρέψουν στο χώρο: «Θεωρώ ότι το ΚΙΝΑΛ όχι μόνο θα φτάσει ενωμένο στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, αλλά θα συνεχίσει ενωμένο και μετά, διεκδικώντας ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων οι οποίοι σήμερα μένουν σπίτι τους. Δυο εκατομμύρια πολίτες έχουν φύγει από την κάλπη από το 2004. Στατιστικά μιλώντας οι μισοί από αυτούς είναι προοδευτικοί. Πολιτικά μιλώντας είναι πολύ περισσότεροι. Αν δείτε τα νούμερα οι προοδευτικοί πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στις κάλπες, διότι δεν βλέπουν ένα κόμμα το οποίο να έχει ένα σχέδιο που θα βασίζεται στη πίστη για τον Έλληνα και τη Ελληνίδα και σε πίστη ότι μπορεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Εμείς σαν χώρος συσπειρωνόμασταν γύρω από κόμματα που έκαναν ακριβώς αυτό και το κάναμε και την εποχή του Βενιζέλου και του Παπανδρέου, γιατί και οι δυο ήταν ηγέτες, οι οποίοι έδειξαν την πίστη σε αυτό που μπορεί να πετύχει η χώρα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα έχουν συντάξει οι συνεργάτες μου και εγώ και ένα τέτοιο πρόγραμμα έχει ανάγκη η χώρα. Αν εμπνεύσουμε τους πολίτες τότε έχουμε μια πρόταση που δείχνει ότι εδώ κάτι γίνεται στην Ελλάδα και στον πολιτικό χώρο, αν δείξουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνίδα και στο Έλληνα και κατ’ επέκταση μας δείξουν και εκείνοι, τότε πιστεύω ότι το πρώτο βήμα είναι να κερδίσουμε τους ανθρώπους που δεν πάνε σήμερα στην κάλπη. Οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν διότι πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να εμπνεύσουμε πολύ περισσότερους», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Παύλο Γερουλάνο μετά την ανάδειξη νέου προέδρου στο κίνημα, ο πρώτος στόχος για το ΚΙΝΑΛ θα είναι «να συνεχίσουμε την σοβαρή αντιπολίτευση που κάνουμε μέχρι τώρα, αλλά να την κάνουμε βασισμένη σε ένα προοδευτικό σχέδιο για τη χώρα. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι να έχουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο να μπορεί να δείξει ότι έχουμε άλλη πρόταση από αυτήν που έχει η Ν.Δ., να συναχθούμε έτσι ώστε να ξανακάνουμε τον προοδευτικό χώρο δυνατό στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο χαμός τη Φώφης Γεννηματά και η παρακαταθήκη που μας αφήνει δημιούργησε ένα κλίμα που δείχνει ότι ο κόσμος είναι περισσότερο διατεθειμένος σε σχέση με παλαιότερα να ακούσει τι έχουμε να προτείνουμε. Στο χέρι μας είναι αυτό το ενδιαφέρον να το κάνουμε πολιτικό κεφάλαιο».

Ο κ. Γερουλάνος, όπως είπε, έχει προτείνει τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, καθώς, όπως είπε, η χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί σε αυτή τη φάση να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη αυξάνοντας σημαντικά την προσέλευση στις εσωκομματικές διαδικασίες αλλά παράλληλα να αξιοποιηθεί για την ενημέρωση και διαβούλευση των προτάσεων που κατατίθενται:

«Είχα προτείνει την διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, για την ψήφο αποδήμων όμως, πλέον, με την αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να το γενικεύσουμε σε όλους σαν επιλογή. Από όλους ακούω ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, όμως κάποιοι λένε ότι ίσως να μην υπάρχει χρόνος. Το κόστος είναι μηδενικό, χρόνο έχουμε να ανοίξουμε την πλατφόρμα για λίγες μέρες για να μπορεί να γραφτεί κάποιος ηλεκτρονικά και να ψηφίσει. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που μας δίνουν οι νέες τεχνολογίες για να μπορεί να υπάρχει συμμετοχή. Παράλληλα πιστεύω ότι καταρχήν σαν κόμμα και κατ’ επέκταση σαν χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνολογίες για διαβουλεύσεις και συζητήσεις για θέματα όπως για τη διοικητική δομή που ο καθένας προτείνει. Εγώ προτείνω εννέα αναπτυξιακές περιφέρειες, εννέα οικονομικά κέντρα σαν περιφερειακές τράπεζες και εννέα περιφερειακά εκπαιδευτικά κέντρα και εννέα ενεργειακές κοινότητες που θα βασίζονται στη συμμέτοχη του κόσμου για παραγωγή ενεργείας» είπε.