21 °C Rethymno, GR
25/05/2022

ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Ρέθυμνο: Στους δρόμους για ένα καλύτερο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (φωτογραφίες)

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο, οι υγειονομικοί του Ρεθύμνου συμμετείχαν δυναμικά το απόγευμα της Τετάρτης στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία.
Σε κοινή ανακοίνωση τους η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνης , ο Σύλλογος Γενικών -Οικογενειακών Ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΡ δήλωναν την αγανάκτησή τους, γιατί «μας άφησαν αβοήθητους να προσπαθούμε να αποκρούσουμε το ένα μετά το άλλο πανδημικό κύμα, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό», αλλά και «γιατι η κυβέρνηση από τη μία ισχυρίζεται ότι η πανδημία αποκλιμακώνεται, και από την άλλη δύο χρόνια μετά εξακολουθεί να επικαλείται «την έκτακτη συνθήκη» για να μας αντιμετωπίζει σαν «φτηνά ανταλλακτικά». Γιατί νέοι συνάδελφοι πριν προλάβουν καλά καλά να διοριστούν, αλλά και έμπειροι συνάδελφοι λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση εξωθούνται σε παραίτηση εξαιτίας των άθλιων συνθηκών εργασίας».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου Μανόλης Χριστοδουλάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν» υπογράμμισε: «Διεκδικούμε ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, Πρωτοβάθμια ΕΚΑΒ και νοσοκομεία. Διεκδικούμε νέο νοσοκομείο εκτός αστικού ιστού και Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Διεκδικούμε αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζόμενους υγειονομικούς. Διεκδικούμε ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Κυρίως, διεκδικούμε να μην εφαρμοστούν οι ανθυγειονομικές διατάξεις του νέου νόμου για το ΕΣΥ που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας. Μιλάει για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, μιλάει για απογευματινές υπηρεσίες μέσα στα νοσοκομεία, που όλα αυτά σημαίνουν πώς είτε θα μειωθούν οι υπηρεσίες, είτε ο κόσμος θα τα πληρώνει από την τσέπη του. Σε καμία περίπτωση, δεν προμηνύουν τίποτα για την Υγεία του πληθυσμού. Καλούμε την κοινωνία του Ρεθύμνου να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να στηρίξει τις υποδομές και τις δομές που μπορούν να στηρίξουν τον ίδιο τον πληθυσμό».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργος Γεωργακάκης πρόσθεσε με τη σειρά του: «Στον χώρο της Υγείας έχουμε πολλά προβλήματα. Πολύ προσωπικό βγαίνει στη σύνταξη. Έχουμε συναδέλφους που είναι ανεμβολίαστοι και πρέπει να επιστρέψουν πίσω – γι’ αυτούς πρέπει να βρεθεί μία λύση και όχι να απολυθούν. Το προσωπικό είναι πάρα πολύ κουρασμένο. Βγαίνουν ίσα-ίσα οι βάρδιες. Ζητάμε την άμεση μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και να προσληφθούν σύντομα κι άλλα άτομα. Το προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του! Θέλουμε τη συμπαράσταση όλου του Ρεθύμνου, όλων των πολιτών. Το νοσοκομείο ανήκει σε όλο το Ρέθυμνο»
Η συγκέντρωση δεν αφορούσε μόνο τη Δημόσια Υγεία. Συμπεριλάμβανε «την ακρίβεια» και τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και μισθών, για όλη την κοινωνία. Την κινητοποίησή στήριξαν μεταξύ άλλων φοιτητές , εκπαιδευτικοί και το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Εξάλλου, κοινό ψήφισμα – κάλεσμα συμμετοχής στη διαμαρτυρία είχαν εκδώσει τα σωματεία της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, του Συλλόγου Γενικών -Οικογενειακών Ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ Ρεθύμνου, του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου , του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου, της ΕΛΜΕΡ , του συλλόγου υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του σωματείου καθαριστριών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων Ρεθύμνου.

Με το ψήφισμά τους απευθύνονταν σε «όλους τους εργαζόμενους του Ρεθύμνου», τους οποίους καλούσαν «σε κοινή δράση και αγώνα για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών, να ενισχυθεί το δημόσιο Σύστημα Υγείας και το εισόδημα των εργαζομένων και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4808/2021, ο γνωστός νόμος “έκτρωμα” του Χατζηδάκη».