Σε τρεις χιλιάδες ανέρχεται ο αριθμός των Κρητικών που έχουν λάβει δάνεια από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), εκ των οποίων το 80% έχει οφειλές μέχρι σήμερα. Από αυτούς οι 400 είναι Ρεθεμνιώτες. Οι τόκοι υπερημερίας στο Ρέθυμνο φτάνουν στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ και ανά την Κρήτη στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα υπουργείου Εργασίας Μάριος Μουζάλας, που βρέθηκε χθες στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, η οποία ήταν υπό την αιγίδα του δήμου Ρεθύμνης και αφορούσε στη δυνατότητα ρύθμισης δανείων από κεφάλαια του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που παρέχει στους δανειολήπτες η πρόσφατη απόφαση της υπουργού Εργασίας κ. Έ. Αχτσιόγλου.
Όπως ανέφερε ο κ. Μουζάλας στις εργατικές κατοικίες στην Κρήτη συνολικά έχουν γίνει 30 οικισμοί που αριθμούν 1.900 σπίτια. Από τους 1.900 δικαιούχους, όπως είπε, έχουν εξοφλήσει περίπου 580 ενώ για περίπου 700 έχει λήξει ο χρόνος αποπληρωμής.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, τόνισε ότι υπήρχαν υψηλές τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο στις κατοικίες, οι οποίες πλέον με τις νέες ρυθμίσεις εξισορροπούνται και ανέρχονται σε 304 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξαίρεση τις περιπτώσεις οικισμών που είχαν χαμηλότερη τιμή, η οποία και παραμένει. Παράλληλα αναφέρθηκε σε περιπτώσεις κατοικιών όπου ο προϋπολογισμός μελέτης ήταν χαμηλότερος από τα χρήματα που τελικά δόθηκαν στους εργολάβους και τα οποία τελικά επιβαρύνθηκαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύει τον λανθασμένο τρόπο λειτουργίας του ΟΕΚ.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Για παράδειγμα στον Κατσαμπά στο Ηράκλειο υπήρχαν οικισμοί για εργολάβους και όχι για εργαζόμενους. Ο προϋπολογισμός μελέτης ήταν 8.300.000. ο συμβατικός προϋπολογισμός έπεσε στα 7.000.000 και τελικά τα χρήματα που πληρώθηκαν ήταν στα 11.000.000. Αυτό γινόταν με δυο τρόπους. Ο ένας ήταν αναθεωρήσεις τιμών και οι δεύτερη ήταν ότι οι μελέτες γίνονταν στο γραφείο. Δεν προσαρμοζόντουσαν στο οικόπεδο. Επομένως προέκυπταν πάντα και σταθερά σε όλους τους οικισμούς, σε όλη την Ελλάδα πρόσθετοι οικισμοί και πρόσθετες εργασίες. Αυτές τις υπεραυξήσεις τις χρέωναν στους οικιστές. Χρέωναν το κόστος γης, εκτάσεις που είχαν παραχωρηθεί από τους δήμους. Μιλάμε για ένα παιχνίδι που γινόταν σε βάρος των εργαζομένων. Ταυτόχρονα δεν έδιναν τις τελικές τιμές παραχώρησης. Πρέπει να πάμε να κάνουμε καινούριες αποτυπώσεις, να βρούμε τις παρανομίες, να τις τακτοποιήσουμε με άρθρο που περάσαμε στον νόμο Σταθάκη και για τα αυθαίρετα, για να μπορούν να πάρουν τις κατοικίες. Το κόστος υπολογίζεται γύρω στο 1-1 εκ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα ήταν κοινωνικές παροχές αν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του ο τότε ΟΕΚ. Έχουμε οικισμούς και από το ΄70. Έχουμε δάνεια και από το ΄70. Αυτά των 6.000 που διαγράφονται, στην ουσία μπορεί να τα έχουν αποπληρώσει οι άνθρωποι. Γιατί μπορεί να έφτασαν στις 4.000-5.000 και μετά να σταματούσε να πληρώνει και έχει φτάσει τώρα να χρωστάει 30.000 με τους τόκους υπερημερίας. Αυτά που διαγράφονται στην πρώτη κατηγορία αφορούν παλιά δάνεια και κατά κανόνα είναι πληρωμένα».
Δυνατότητες ρύθμισης οφειλών δανειοληπτών του ΟΕΚ
Τις δυο ρυθμίσεις που αφορούν σε διακανονισμό και ρύθμιση των οφειλών δανειοληπτών του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ΟΕΚ παρουσίασε χθες από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου του γενικού γραμματέα υπουργείου Εργασίας κ. Μάριος Μουζαλας.
Η πρώτη ρύθμιση αφορά σε κατόχους εργατικών κατοικιών για τους οποίους καθορίστηκε μια ενιαία τιμή για όλη τη χώρα η οποία ανέρχεται σε 304 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο καθώς επίσης και επιπλέον διευκολύνσεις για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που αφορούν σε πρόσθετες εκπτώσεις αλλά και στην παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μουζάλας η ρύθμιση αυτή αφορά 36.000 δανειολήπτες σε όλη τη χώρα εκ των οποίων οι 200 είναι από το Ρέθυμνο και αφορούν περιπτώσεις δικαιούχων εργατικών κατοικιών οι οποίοι είναι σε εκκρεμότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ειδικότερα ο κ. Μουζάλας είπε:
«Παραλάβαμε μια κατάσταση που αφορούσε 36.000 οικιστές από τις 54.000 κατοικίες που έφτιαξε ο Οργανισμός Εργατικής κατοικίας, από το 1934 που ιδρύθηκε. Βρήκαμε ότι 36.000 από αυτές είναι σε εκκρεμότητα. Επιπλέον βρήκαμε 11.500 κατοικίες χωρίς οριστικά παραχωρητήρια, με πολύ υψηλή χρέωση παραχώρησης. Χαρακτηριστικά να πω ότι στο Ρέθυμνο επειδή δεν είχε οριστεί η τιμή, αν δεν περνούσε αυτή η υπουργική απόφαση, το κάθε τετραγωνικό μέτρο θα πήγαινε μέχρι τα 1.000 ευρώ, προκειμένου να εκδοθούν οριστικά παραχωρητήρια. Τα βασικά σημεία αυτή της υπουργικής απόφασης αφορούν στον καθορισμό μιας ενιαίας τιμής για όλη την Ελλάδα που είναι στα 304 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο καθώς και διευκολύνσεις που αφορούν τόσο στον χρόνο αποπληρωμής, όσο και ορισμένες ομάδες που έχουν μια πρόσθετη έκπτωση, όπως είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι συνταξιούχοι, οι περιπτώσεις χηρείας, οι οικογένειες με Αμεα. Αυτή η ρύθμιση προχωράει. Εξελίσσεται σωστά και οι άνθρωποι εντάσσονται σε αυτή».
Η δεύτερη ρύθμιση αφορά στα δάνεια από χρήματα του ΟΕΚ. Η περίπτωση αφορά σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα 82.000 δανειολήπτες εκ των οποίων το 73% είναι αντιμέτωποι με χρέη ενώ, όπως είπε, οι τόκοι έχουν ξεπεράσει τα 200.000.000 ευρώ και έχουν ξεπεράσει το 50% των οφειλών των δανειοληπτών.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση όσοι έχουν οφειλές έως 6.000 ευρώ ή έχουν καλύψει το 60% του αρχικού δανεισμού τότε τα χρέη τους διαγράφονται. Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες η ρύθμιση προβλέπει μειώσεις της τάξης 50-70%.
Ειδικότερα ο κ. Μουζάλας μιλώντας γι’ αυτή τη ρύθμιση τόνισε: «Ένα παράδειγμα του αδιεξόδου ήταν ότι το 2016-2017 ο ΟΑΕΔ εισέπραξε 560.000.000 από δόσεις δανείων και την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν 480.000.000 καινούρια χρέη. Επομένως έχουμε μια εξυπηρέτηση της τάξεως του 0,6%, πράγμα που σημαίνει αδιέξοδο και για τους δανειολήπτες, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει και αδιέξοδο στην προσπάθεια να χαράξεις μια καινούρια στεγαστική πολιτική. Αυτή η υπουργική απόφαση κινείται σε δυο άξονες. Καταρχάς όσοι έχουν χρέος σημερινό έως 6.000 ή έχουν καλύψει το 60% του αρχικού ποσού δανεισμού τους, διαγράφονται τα χρέη τους. Μιλάμε για 50.000 δανειολήπτες από τους 82.000 που αύριο θα ξυπνήσουν χωρίς δανειακή υποχρέωση. Οι υπόλοιποι 32 χιλιάδες είναι υψηλά δάνεια. Αυτή η μερίδα πολιτών θα δει τη μηνιαία του δόση να μειώνεται από 50%-70%, ανάλογα με το ύψος του οφειλής που έχουν. Είναι ένας συνδυασμός μέτρων, γίνεται μια απομείωση για όλους τους δανειολήπτες της τάξεως του 15%. Μετά προστίθεται μια έκπτωση 10% για μονογονεϊκές, χηρείας, τρίτεκνους και οικογένειας με Αμεα) και ένα 20% για τους πολύτεκνους. Ταυτόχρονα επιμηκύνεται κατά 10 έτη ο χρόνος αποπληρωμής ενώ διαγράφεται το σύνολο των τόκων υπερημερίας που βαρύνουν αυτά τα δάνεια. Όσοι τυχόν έχουν καταβληθεί θεωρούνται κεφάλαιο. Άρα λοιπόν φτιάχνουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ο καθένας μπορεί να βρει την περίπτωσή του. Υπάρχουν και τα δάνεια τα οποία είναι πολύ υψηλά, δηλαδή είναι γύρω στα 160.000 ή 170.000 ευρώ και πιθανόν αυτά τα μέτρα δεν εφαρμοστούν στην περίπτωση κάποιων. Υπάρχει όμως δυνατότητα σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού αποδειχθεί η αδυναμία να παρακολουθήσει κάποιος τη δόση, να πάει με το 10% του οικογενειακού εισοδήματος, παρατείνοντας αντίστοιχα τον χρόνο εξόφλησης. Υπάρχει προστασία της ανεργίας. Η εκάστοτε οφειλή των ανέργων «παγώνει» για όσο είναι άνεργοι, χωρίς καμία επίπτωση, όπως επίσης και κάποια οικογένεια για λόγους που δεν μπορούμε να σκεφτούμε βρεθεί σε αδυναμία, με αίτησή της και αφού αποδείξει την αδυναμία αποπληρωμής της θα μπορεί να παγώνει η πληρωμή της σε όσο καιρό βρίσκεται σε αυτή την κατάστασή της. Θεωρούμε ότι παίρνουμε κάθε δυνατό μέτρο για να εξυπηρετήσουμε τη δυνατότητα αυτών των ανθρώπων πάρουν με αξιοπρέπεια τους τίτλους ιδιοκτησίας των κατοικιών τους».
Παράλληλα ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε σε μια τρίτη κατηγορία δανειοληπτών που αφορά, όπως είπε, τα επιδοτούμενα δάνεια του ΟΕΚ για την οποία η επεξεργασία είναι σε εξέλιξη ώστε να δοθεί μια λύση.
«Παραμένει μια κατηγορία δανειοληπτών η οποία δουλεύουμε πολύ εντατικά για να βρούμε και εκεί μια λύση. Είναι τα επιδοτούμενα δάνεια, τα οποία είναι τραπεζικά. Ο ΟΕΚ σε κάποιους έδινε δικά του χρήματα, άλλους έστελνε σε τράπεζες και επιδοτούσε το επιτόκιο. Ο ΟΕΚ έχασε την επιδότηση ενώ αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν μπλεγμένοι στους κανόνες του τραπεζικού δανεισμού. Φάγαμε πάρα πολύ χρόνο για να ανακτήσουμε τα στοιχεία από τις τράπεζες, διότι δεν μας παραδόθηκαν στοιχεία από τον τέως ΟΕΚ για το πόσοι είναι αυτοί οι δανειολήπτες, πόσα χρήματα έχουν πάρει, ποια είναι η κατάστασή τους. Ελπίζουμε ότι θα σταματήσει το νούμερο της ομάδας αυτής γύρω στις 55.000 και υπολογίζουμε ότι το ποσό δανεισμούς είναι περίπου στα 3 δισ. Άρα μιλάμε για ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε με τις τράπεζες διότι πρέπει να παρθούν μέτρα διευκόλυνσης, που μπορούν να γίνουν αποδεκτά και από το τραπεζικό σύστημα. Αυτή είναι η δική μας εκκρεμότητα. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τοπ υπουργείο Οικονομικών και ελπίζω να βρούμε λύσεις» εξήγησε.
Επεξεργασία νέου προγράμματος για τη στεγαστική πολιτική
Οι ρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του υπουργείου Εργασίας, γίνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν χιλιάδες άνθρωποι που έχουν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ενώ τόνισε πως στόχος του υπουργείου είναι η υλοποίηση μιας νέας πολιτικής προκειμένου να εξασφαλιστεί μια στέγη για το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων.
Χαρακτηριστικά, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, είπε πως το πρόγραμμα αυτό είναι σε εξέλιξη με σκοπό ως το τέλος του έτους να έχει ξεκινήσει η καταγραφή των αναγκών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με το εισόδημα, την πολυτεκνία και τις περιοχές κατοικίας ώστε να μπορέσει το υπουργείο να συνδράμει καθοριστικά.
«Θεωρούμε ότι μια στεγαστική επιτροπή στα πλαίσια της αλληλεγγύης των εργαζομένων πρέπει να στοχεύει στην κάλυψη πραγματικών στεγαστικών αναγκών και όχι στο όνειρο της ιδιοκτησίας, στο οποίο στηρίχτηκε όλη η προηγούμενη πολιτική του τέως ΟΕΚ. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων μια σταθερή στέγη για την οικογένειά τους, να μην έχουν το άγχος του ενοικίου, αλλά το ενοίκιο αυτό να είναι η συμμετοχή του προσαρμοσμένη στις οικονομικές του ανάγκες. Επιλύοντας ταυτόχρονα όλα αυτά τα προβλήματα της κερδοσκοπίας και του πανηγυριού που γινόταν μέσα από την κατασκευή των οικισμών. Πιστεύω λοιπόν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ξεκινήσει μια καταγραφή των πραγματικών αναγκών στέγης, η οποία έχει σχέση τόσο με το εισόδημα όσο και τον αριθμό των μελών της οικογένειας, καθώς και τον γεωγραφικό εντοπισμό των προβλημάτων. Για παράδειγμα στο Ρέθυμνο η αξία του τετραγωνικού μέτρου είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι στη Δράμα. Συνεπώς δεν μπορεί η βοήθεια και στις δυο περιπτώσεις να είναι ίδια αλλά πρέπει να ανταποκρίνεται στις συνθήκες που ζει ο εργαζόμενος. Τα σύγχρονα πληροφοριακά μέσα μας επιτρέπουν να συνδυάζουμε τέτοια στοιχεία σχετικά εύκολα καθώς επιτρέπουν επίσης και την επεξεργασία τους να είναι καθαρή, χωρίς παρεμβάσεις.
Το πρόγραμμα αυτό είναι σε επεξεργασία. Θα το συζητήσουμε με τα εργατικά κέντρα, με την τοπική αυτοδιοίκηση, με την περιφέρεια, θα καλεστούν για να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση».