Δεδομένη θεωρείται πλέον η σοβαρή μείωση του αριθμού Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, από αυτούς που επρόκειτο φέτος το καλοκαίρι να περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας.
Οι υποψίες που υπήρξαν με την έναρξη της πολιτικής και στρατιωτικής κρίσης στην Μαύρη Θάλασσα και οι φοβίες που εκφράστηκαν, αποτελούν πλέον αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους τουριστικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι «μετρούν» σοβαρές απώλειες.
Τη δυσμενή εξέλιξη επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις τους στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης, ο οποίος τόνισε, ότι ο τοπικός τουριστικός προορισμός, δέχεται δεινό οικονομικό πλήγμα, το οποίο εκτιμάται ότι δεν θα αναπληρωθεί ακόμα και αν οι αφίξεις από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι αντίστοιχου πληθυσμού με εκείνο που ακύρωσε τις διακοπές του από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Σε επίπεδο χώρας οι ακυρώσεις πτήσεων αντιστοιχούν ήδη στο 20% των αρχικών κρατήσεων, ενώ το ποσοστό αυτό εξελικτικά θα αυξηθεί και εκτιμάται να κυμανθεί σε περίπου 35% πτώση στις αφίξεις από τη Ρωσία και 65% αντίστοιχη μείωση από την Ουκρανία, σε σχέση με τους αριθμούς επισκεπτών από τις συγκεκριμένες χώρες την περσινή τουριστική χρονιά.
Ο κ. Τσακαλάκης μιλώντας για το θέμα επισήμανε, ότι οι περισσότεροι tour operators μετατρέπουν τις κρατήσεις «guarrantee», δηλαδή τις κρατήσεις θέσεων που θα πλήρωναν είτε καλύπτονταν από τουρίστες είτε όχι, σε κρατήσεις «allotment», δηλαδή, θα πληρώσουν μόνο για όσους επισκέπτες τελικά αποφασίσουν να έρθουν.
«Αυτό και μόνο προκαλεί αναστάτωση και σοβαρές απώλειες», εκτιμά το πρόεδρος των τοπικών ξενοδόχων για να επισημάνει, ότι «ήδη οι ακυρώσεις ακολουθούν η μία μετά την άλλη και το θετικό κλίμα που υπήρχε έχει αναστραφεί».
Το μέγεθος της απώλειας
Κατά την περσινή τουριστική χρονιά στην Κρήτη ήρθαν 500.000 Ρώσοι τουρίστες και 100.000 Ουκρανοί. Η μείωση στους παραπάνω αριθμούς θα είναι θεαματική και όπως προαναφέραμε υπολογίζεται σε -35% και -65% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, τα στατιστικά στοιχεία, όπως αυτά διαμορφώθηκαν πέρσι, καταδεικνύουν, ότι ο κάθε Ρώσος ή Ουκρανός τουρίστας αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ συνάλλαγμα για το βασικό πακέτο διακοπών και απροσδιόριστο ποσό για τις αγορές του, τα έξοδα του σε εστιατόρια και ψυχαγωγία, τα οποία καταβάλει σε μετρητά και χωρίς την παραμικρή φειδώ.
Αντίστοιχα ο μέσος όρος του βασικού πακέτου ενός Ευρωπαίου τουρίστα αντιστοιχεί σε 650 ευρώ ανά άτομο και περιορισμένα άλλα έξοδα, τα οποία κατά βάση πληρώνει με πιστωτική κάρτα και όχι με μετρητά.
«Ακόμα και αν οι αριθμοί των τουριστών που δεν θα έρθουν από τις δύο χώρες, αντικατασταθούν από πολίτες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, τα κέρδη δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθούν», τόνισε ο κ. Τσακαλάκης, συμπληρώνοντας, ότι «ο μέσος όρος κατανάλωσης ενός Ρώσου ή Ουκρανού δεν μπορεί να συγκριθεί με τον αντίστοιχο Ευρωπαίο τουρίστα, ο οποίος είναι συγκρατημένος στα έξοδά του. Υπολογίζουμε, ότι ένας Ρώσος διαθέτει ποσό, το ύψος του οποίου αντιστοιχεί στα έξοδα συνολικά πέντε ατόμων από τις άλλες χώρες. Η απώλεια είναι πολύ μεγάλη και θα φανεί φέτος σε όλη την αγορά. Οι εκτιμήσεις, ότι γενικά φέτος στην Ελλάδα, επρόκειτο να εισρεύσουν περίπου 13 με 14 εκατομμύρια τουριστικό συνάλλαγμα, δεν θα επιβεβαιωθούν.»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου κ. Στράτος Περέτης, μιλώντας στην εφημερίδα μας για το ίδιο θέμα δήλωσε ότι «εκτιμώ, ότι έως τις 15 Ιουλίου οι κρατήσεις των Ρώσων θα είναι της τελευταίας στιγμής, με προσφορές και μειώσεις τιμών. Από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου θα έχουμε τον πιο μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Ρωσία και θα είναι μια καλή περίοδο σε αφίξεις. Οι οικονομικές απώλειες θα είναι όντως σημαντικές σε σχέση με αυτά που περιμέναμε.»
Εκείνο πάντως που πρέπει να τονιστεί είναι, ότι παρά την αναστροφή του κλίματος σε ό,τι αφορά τις μειώσεις από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, η φετινή τουριστική χρονιά θα κυλήσει στα περσινά επίπεδα και τα αποτελέσματά της θα είναι αντίστοιχα, όπως τονίζουν ο κ. Τσακαλάκης και ο κ. Περέτης.
Βασική αιτία η υποτίμηση του Ρώσικου νομίσματος
Τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν, ότι το βασικό πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η υποτίμηση του Ρωσικού νομίσματος έναντι του ευρώ, αλλά και ο συνδυασμός δυσμενών συγκυριών.
Η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία δεν είναι καλή, εργοστάσια κλείνουν, άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά και εντείνεται η αβεβαιότητα, ανέφεραν χθες Ρώσοι τουριστικοί παράγοντες σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ ερωτηθείς ο κ. Τσακαλάκης για το ποιες είναι οι δικές του εκτιμήσεις και πληροφορίες, τόνισε πως κατά τη γνώμη του ο κύριος λόγος είναι η σοβαρή υποτίμηση που έχει υποστεί το ρούβλι αλλά και οι κυρώσεις που επιβάλλει η Ε.Ε. στη Ρωσία.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι επηρεάζονται μέχρι στιγμής οι κρατήσεις, αλλά περισσότερο επηρεάζεται η απώλεια επισκεπτών από την Ουκρανία.
Ρόλο επίσης παίζει η δυσκολία έκδοσης της βίζας για μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού όπως για στρατιωτικούς και κρατικούς υπαλλήλους, αλλά και το κόστος της, που αντιστοιχεί σε 65-70 ευρώ ανά άτομο. Αντιστοιχεί, δηλαδή, σε 260-280 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Το ποσό αυτό δεν υπάρχει για τους Ρώσους που ταξιδεύουν σε χώρες εκτός Σένγκεν κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που δείχνουν να στρέφονται φέτος προς Τουρκία και Αίγυπτο οι οποίες καταγράφουν αυξημένες κρατήσεις.
«Θα ταξιδέψουν στη γειτονιά μας»
Οι Ρώσοι πάντως θα ταξιδέψουν. Ήδη η Τουρκία και η Αίγυπτος ανταγωνίζονται στη μείωση των τιμών τους για να πετύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό Ρώσων τουριστών. Αντίστοιχα και η Βουλγαρία «μπαίνει στο παιχνίδι» προσδοκώντας οφέλη, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον των Ρώσων να στηρίξουν με την παρουσία τους το Σόλτσι που φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες αλλά και το νέο τμήμα της χώρας τους, την Κριμαία.