18 °C Rethymno, GR
27/03/2023

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Σαρωτικοί έλεγχοι στο Ρέθυμνο για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών βρίσκονται 170 υποθέσεις φυσικών προσώπων και επιχειρηματιών

Σαρωτικούς ελέγχους που αφορούν σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας εκατόν εβδομήντα Ρεθυμνιωτών -από επιχειρηματίες έως και φυσικά πρόσωπα- έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο οι ελεγκτές της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας του νομού.
Οι δεκάδες αυτές «ύποπτες» υποθέσεις του Ρεθύμνου, βρίσκονταν στη λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και τα στοιχεία απεστάλησαν ηλεκτρονικά στην εφορία του νομού, ώστε να ώστε να ξεκινήσει το «ξεσκόνισμα», με βάση τα όσα υποστήριξε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της υπηρεσίας, Ελένη Βαρνάβα.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα υπάρχουν και διευκρινιστικές σημειώσεις ως προς τα έτη στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί ο έλεγχος, καθώς και στο είδος της παράβασης που υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει σημειωθεί, όπως για παράδειγμα, η έκδοση εικονικών τιμολογίων, η απόκρυψη οικονομικών στοιχείων και άλλα που οδηγούν ξεκάθαρα σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Το τελευταίο διάστημα πάντως, οι υποθέσεις που ερευνούν οι ελεγκτές της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, προέρχονται από εισαγγελικές παραγγελίες, κλήσεις   υπόπτων για φοροδιαφυγή ώστε να δικαιολογήσουν την προσαύξηση της περιουσίας τους, διασταυρώσεις ενδοκοινοτικών συναλλαγών, αλλά και στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών.
Οι έλεγχοι για τις εν λόγω εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στο Ρέθυμνο, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του χρόνου, ενώ τα διασταυρωτικά στοιχεία και φυσικά τα αποτελέσματα τους θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να βεβαιωθούν τα πρόστιμα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
Πανελλαδικά πάντως στο στόχαστρο των ελεγκτών έχουν μπει άμεσα για έλεγχο, δεκαέξι χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ή ακόμα και πληροφορίες από παλαιότερες ή παράλληλες έρευνες του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Στο Ρέθυμνο πάντως, παράλληλα με τους προαναφερόμενους στοχευμένους ελέγχους που ήταν στη λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι ελεγκτές της εφορίας ασχολούνται και με τους λεγόμενους τυπικούς ελέγχους της υπηρεσίας τους που είναι δεκάδες, με βάση τα στοιχεία που οι ίδιοι έχουν καταχωρήσει ηλεκτρονικά στα συστήματά τους.

Η επίτευξη των στόχων της οικονομικής υπηρεσίας του νομού
Πέρα όμως από τους έκτακτους και τακτικούς ελέγχους της οικονομικής υπηρεσίας του Ρεθύμνου, στις προτεραιότητες της ήταν και παραμένει η επίτευξη των οικονομικών στόχων που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για το τρέχον έτος. Άλλωστε, με συμπληρωματική εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες ο διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. και η οποία εστάλη και στην οικονομική υπηρεσία του Ρεθύμνου, η υπηρεσία ερευνών και διασφάλισης δημοσίων εσόδων, επιχειρεί να επεκτείνει το ελεγκτικό της έργο με στόχο -όχι μόνο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής- αλλά και την επίτευξη των ετήσιων στόχων που έχουν τεθεί για το 2019.
Φέτος πάντως, με βάση τα επίσημα στοιχεία της εφορίας, τα αποτελέσματα για τους «στόχους» που έχουν τεθεί στην δημόσια οικονομική υπηρεσία Ρεθύμνου από το υπουργείο Οικονομικών, ξεπερνούν κάθε προσδοκία, δεδομένου ότι παρά τις αντίξοες -οικονομικά- συνθήκες, οι φορολογούμενοι ανταποκρίνονται στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
«Είμαστε σε πολύ ικανοποιητικό σημείο σε ότι αφορά στις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων χρεών, παρά το γεγονός ότι κάποιοι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν, ενώ κάποιοι άλλοι, όχι. Ενδεικτικά πάντως μπορώ να σας αναφέρω ότι για τον Ιούνιο κινούμαστε σε αυξημένα επίπεδα σε ότι αφορά στις εισπράξεις και αυτό κάτι δείχνει», τόνισε μεταξύ άλλων η κα Βαρνάβα.
Πρόσφατα πάντως, η προϊσταμένη της εφορίας Ρεθύμνου είχε σχολιάσει στην εφημερίδα μας ότι η υπηρεσία της φέτος έχει υπερβεί κατά πολύ τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο, καθώς η Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου βρίσκεται στην 6η θέση στα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (έχει «πιάσει» το 137%), ενώ στα πάγια ληξιπρόθεσμα βρίσκεται στην 30η θέση, καθώς έχει «πιάσει» το 87%.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο η ρύθμιση των 120 δόσεων
Εν τω μεταξύ, στάση αναμονής τηρεί όλο αυτό το διάστημα η δημόσια οικονομική υπηρεσία του Ρεθύμνου και για το θέμα των 120 δόσεων, δεδομένου ότι η σχετική προθεσμία για ένταξη στο μέτρο, λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Αυτή την ώρα πολλοί είναι οι φορολογούμενοι και κυρίως οι επαγγελματίες που ετοιμάζονται να ενταχθούν στο μέτρο, όμως το καθυστερούν περιμένοντας να πλησιάσει η προθεσμία λήξης. Περιμένουν δηλαδή, να το κάνουν τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν οικονομικά», σχολίασε μεταξύ άλλων η Ελένη Βαρνάβα.
Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι σήμερα στοιχεία της εφορίας, εκατοντάδες είναι οι φορολογούμενοι του νομού μας με συσσωρευμένες οφειλές, που έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους για ένταξη στο μέτρο. Μάλιστα το συνολικό ποσό των οφειλών που βρίσκεται στο στάδιο της ρύθμισης, αγγίζει τα 6 εκατομμύρια 227 χιλιάδες ευρώ, που χρονικά προσδιορίζεται ακόμα και από το 1999 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
«Τα ληξιπρόθεσμα αυτά χρέη αφορούν μόνο σε φυσικά πρόσωπα -δεδομένου ότι για τα νομικά πρόσωπα, οι δόσεις είναι 36- και μάλιστα το ελάχιστο ποσό καταβολής για την ρύθμιση των 120 δόσεων, ανέρχεται στα 30 ευρώ. Αυτό πάντως που πρέπει να τονίσω είναι ότι σε γενικές γραμμές τα έξι εκατομμύρια ευρώ δεν θεωρούνται ένα εξωφρενικό ποσό, καθώς σε αυτά τα χρέη συμπεριλαμβάνονται και οφειλέτες με πολύ μικρά ποσά οφειλής, δηλαδή, πρόκειται για χρέη από 240 ευρώ ή και 500 ευρώ και άνω», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Βαρνάβα.
Σύμφωνα επίσης με την προϊσταμένη της εφορίας, οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη σε δύο ή και σε παραπάνω οικονομικές υπηρεσίες, έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν στην ρύθμιση των 120 δόσεων σε κάθε οικονομική υπηρεσία χωριστά.
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι από την 1η Σεπτεμβρίου και έπειτα θα ξεκινήσουν εκ νέου να διεξάγονται και οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις, που μέχρι και τα τέλη Αυγούστου θα παραμείνουν στην «κατάψυξη», δεδομένου ότι οι τέσσερις από τους πέντε δήμους του νομού έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων του χειμώνα.
Σε εξέλιξη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
Χωρίς προβλήματα τέλος, συνεχίζεται και στο Ρέθυμνο η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, έπειτα από την παράταση μέχρι και τις 29 Ιουλίου, που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Φέτος μάλιστα σε επίπεδο νομού οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 46 χιλιάδες, με την κα Βαρνάβα να καλεί τους φορολογούμενους να υποβάλλουν μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες τις δηλώσεις τους, προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα.
Επίσης, σε ότι αφορά στις προθεσμίες για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος, αυτές δεν αλλάζουν, καθώς θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου, η προθεσμία για την δεύτερη εκπνέει την τελευταία εργάσιμη του Σεπτεμβρίου, ενώ η τρίτη δόση θα πρέπει να έχει πληρωθεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου.