Ο πρώτος κύκλος του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε τους μήνες (Οκτώβρη έως Δεκέμβρη) σε αίθουσα στο Κέντρο Νέων, την οποία ευγενικά παραχώρησε ο Δήμος Ρεθύμνου. Ο δεύτερος κύκλος της ίδιας ομάδας συνεχίζεται πλέον στην αίθουσα «Τζανιδάκη». Η επίσημη τελετή των εγκαινίων της αίθουσας είχε πραγματοποιηθεί στις 6 του Φλεβάρη, όμως με την εκδήλωση αυτή έγινε το «ποδαρικό». Όπως επεσήμανε η πρόεδρος του Συνδέσμου κα Ειρήνη Βογιατζή καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, η αίθουσα αυτή δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί εκδηλώσεις που επιδιώκουν τη «συν-ομιλία» ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα σε μια εποχή που ενισχύεται ο ρόλος των συλλογικοτήτων και αντιπροτείνονται νέες κοινωνικές σχέσεις και αξίες.
«Στόχος του Εργαστηρίου είναι να μυήσει τους συμμετέχοντες στα μυστικά της συγγραφικής δημιουργίας, προωθώντας την ανάγνωση έργων της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας», τόνισε στη συνέχεια η συντονίστρια κα Κέλη Δασκαλά. «Επιχειρώντας να εκφράσουμε συναισθήματα, να μοιραστούμε σκέψεις, να αποτυπώσουμε στο χαρτί εμπειρίες και όνειρα, ανακαλύπτουμε τους εαυτούς μας και διευρύνουμε όχι μόνο τους ορίζοντες των γνώσης, αλλά πρωτίστως τα όρια κατανόησης του διπλανού, αποδοχής του διαφορετικού. Οι συναντήσεις βασίζονται, αφενός, στη μελέτη της δομής και του ύφους διαφορετικών λογοτεχνικών κειμένων με αφορμή τις ειδολογικές κατηγορίες ή τα αισθητικά κινήματα στα οποία ανήκουν αυτά. Αφετέρου, εξετάζονται διεξοδικά ζητήματα που αφορούν την πρωτοτυπία της πλοκής, την οπτική γωνία, τους χαρακτήρες, τις περιγραφές και τους διαλόγους, τα βασικά εν πολλοίς συστατικά της αφηγηματικής πράξης, μέσα από ασκήσεις που κινητοποιούν την έμπνευση των συμμετεχόντων».
Την επιτυχία της όλης προσπάθειας τη διαπιστώσαμε ακούγοντας τους συμμετέχοντες: Ζαχαρένια Πίττερη, Πόπη Κοτσίφη, Δέσποινα Τριανταφύλλου, Αγγελική Ύδρα, Αγγελική Μπεμπλιδάκη, Ελένη Δασκαλάκη, Λουλούδα Κουρτίδου-Κυριζάκη, Μαρίνα Χριστάκη και Κατερίνα Παπαδάκη να μας διαβάζουν αποσπάσματα από τα έργα τους, πεζά και ποιήματα.
Και, όπως πολύ εύστοχα με το ευθυμογράφημα της ανέφερε η κα Αγγελική Μπεμπλιδάκη, «Ίσως είναι αργά για έναν ενήλικα να γίνει στα 40 ή τα 50 του ξαφνικά μεγάλος συγγραφέας και να κερδίσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας». Όμως, όταν βλέπεις δεκάχρονα παιδιά να έχουν τόσο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν ένα Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και ειδικά, όταν τα ακούς να διαβάζουν με τόσο εκφραστικό τρόπο τα παραμύθια που έγραψαν, σκέφτεσαι ότι μπορεί μπροστά σου να έχεις ένα σπουδαίο εκκολαπτόμενο λογοτέχνη. Ακόμα όμως κι αν δε γίνουν αναγνωρισμένοι συγγραφείς θα γίνουν άτομα που θα απολαμβάνουν τη λογοτεχνία. Γι’ αυτό και ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ανάγνωση των ταξιδιωτικών περιπετειών που έγραψαν οι μαθήτριες Στέλλα Πενθερουδάκη και τη Μαρία Μπερβανάκη, οι οποίες παρακολούθησαν τον κύκλο για παιδιά (8-12 ετών) που πραγματοποιήθηκε (από την Κέλη Δασκαλά και την Πόπη Κοτσίφη) παράλληλα με τον κύκλο των ενηλίκων.
Ευχάριστη αναμφίβολα έκπληξη στάθηκε, στο τέλος της εκδήλωσης, ο «Όμιλος Μουσικής παιδείας και δημιουργικότητας» του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης. Μαζί με τη δημιουργό του Ομίλου, τη φιλόλογο και ειδική γραμματέα του ΣΦΝΡ Κασσάνδρα Μπεϊκάκη, οι μαθητές και οι μαθήτριες μάς ταξίδεψαν, ερμηνεύοντας υπέροχα τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι, Ν. Ζούδιαρη, Στ. Κραουνάκη και Α. Ιωαννίδη.
Η λογοτεχνική και μουσική βραδιά μας συγ-κίνησε όλους γιατί μας θύμισε πως, εκτός από την πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, υπάρχει το όνειρο και το παραμύθι, που μας κάνουν να ανακαλύπτουμε την ουσία, να αναζητούμε τους ανθρώπους και όχι τα πράγματα. Η ευχή όλων ήταν να συνεχίσει με την ίδια επιτυχία και το ήδη υπάρχον τμήμα Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής αλλά και το νέο που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες.