15 °C Rethymno, GR
27/11/2022

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Σε ένα συγκινητικό τελετουργικό στο Φανάρι αποδέχτηκε την εκλογή του ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου προσήλθε χθες το μεσημέρι ο νεοεκλεγείς, εψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, για το προβλεπόμενο τελετουργικό, ώστε να αποδεχτεί την εκλογή του.

Αρχικά, έδωσε το Μικρό Μήνυμα ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και στην συνέχεια, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ενώπιον των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρουσία Αρχιερέων, της Πατριαρχικής Αυλής και άλλων κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, ο εψηφισμένος Επίσκοπος τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, κατά την οποία του ανακοινώθηκε η εκλογή του, εκείνος δε αποδεχόμενος «το επίταγμα»(την εκλογή του) στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Εκκλησίας της Κρήτης, απάντησε με το κείμενο της Ευχαριστίας, αναφέροντας: «Ἐπειδή, ὁδηγηθέντες ἐκ Θεοῦ ὅ τε Παναγιώτατος και Σεβασμιώτατος ἡμῶν Αὐθέντης καί Δεσπότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης Κύριος Κύριος Βαρθολομαῖος, και ἡ περί τήν Αὐτοῦ Θειοτάτην Παναγιότητα Θεία και Ἱερά τῶν Πανιερωτάτων καί Θεοπροβλήτων Μητροπολίτων Ἁγίων Ἀρχιερέων ὁμήγυρις, ηὐδόκησαν προαγάγειν κἀμέ τόν ἐλάχιστον εἰς τον θρόνον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης πείθομαι τῷ Θείῳ αὐτῶν προστάγματι καί δέχομαι τό ἐπίταγμα.

Καί πρῶτον μέν εὐχαριστῶ Αὐτῷ μοι, τῷ Παναγιωτάτῳ καί Πανσεβάστῳ Δεσπότῃ, τῷ τήν τοιαύτην περί ἐμέ πρόνοιαν πεποιηκότι, εἶτα δε τοῖς Σεβασμίοις μοι ἁγίοις Ἀρχιερεῦσιν, ὧν ταῖς θεοπειθέσιν εὐχαῖς ἀξιώσαι με Κύριος ὁ Θεός δόκιμον ἀναφανῆναι καί ἄσπιλον και ἀμόλυντον ἐμαυτόν παραστῆσαι ἐν τῇ φρικτῇ Αὐτοῦ δευτέρᾳ παρουσίᾳ, Ὧι ἡ δόξα καί τό κράτος εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν».

Αμέσως μετά, οι Αρχιερείς, μέλη της Πατριαρχικής Αυλής, κληρικοί μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι από την Εκκλησία της Κρήτης που τον συνοδεύουν στο Φανάρι, και λαϊκοί, αναφώνησαν το Άξιος και συνεγχάρησαν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Στην συνέχεια έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Ο κ. Ευγένιος, ηγείται πλέον της Εκκλησίας της Κρήτης, ωστόσο θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του και θα εγκατασταθεί στην Αρχιεπισκοπή μετά την τελετή ενθρόνισής του, που θα γίνει αφού εκδοθεί το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα και δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα περαιωθεί έως τις 10 Φεβρουαρίου. Προ της ενθρονίσεως του, θα μεταβεί στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ενώπιον της οποίας θα δώσει την καθιερωμένη «Διαβεβαίωση».

Ειδικότερα όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Νόμο της εκκλησίας της Κρήτης: «Ο κατά τα ανωτέρω εκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εγκαθιδρύεται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με επιμέλεια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η εγκαθίδρυση του εκλεγέντος Αρχιεπισκόπου γίνεται, μετά τη δημοσίευση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, δια της εκκλησιαστικής τελετής της ενθρονίσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, πριν από την ενθρόνιση και ανάληψη των καθηκόντων του, δίδει, κατά τα καθιερωμένα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας με την παρουσία Αντιπροσωπείας της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Κρήτης, την παρακάτω Διαβεβαίωση: «Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιερωσύνη μου ότι Θεία Χάριτι θα εκπληρώ τα Αρχιεπισκοπικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους Θείους και Ιερούς Αποστολικούς τε και Συνοδικούς Κανόνας και τας Ιεράς Παραδόσειςδιαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους».

Με δεδομένη την εκλογή του κ. Ευγένιου στην θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, η θέση του στην Μητρόπολη Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου από χθες είναι κενή. Χρέη Τοποτηρητή στην οικεία Μητρόπολη, ανέλαβε έχει ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, μέχρι την εκλογή νέου Μητροπολίτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, στις πρώτες ενέργειες μετά την ενθρόνιση του, θα είναι να κινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.