30 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Η ΠΟΛΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σε ανοδική πορεία οι κρατήσεις για τη νέα σεζόν στο Ρέθυμνο

- Καθοριστικός παράγοντας παραμένει η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, προβληματισμός στον κλάδο για την εξέλιξη της ρωσοουκρανικής κρίσης

Ανοδικές τάσεις συνεχίζουν να καταγράφουν οι τουριστικές κρατήσεις στην Κρήτη από τις αρχές του έτους, με την εικόνα να χαρακτηρίζεται θετική και τους επιχειρηματίες του τουρισμού να εκτιμούν, πως με τα σημερινά δεδομένα, η τουριστική κίνηση τη νέα σεζόν μπορεί να φτάσει τα νούμερα του 2019.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα πρώτα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου θα ανοίξουν στις αρχές του Απριλίου και μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα εκτιμάται, ότι θα έχει ανοίξει το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχειακών μονάδων του νομού. Σίγουρα οι πληρότητες δεν θα είναι υψηλές, όμως θα είναι ένας συνηθισμένος για την Κρήτη Απρίλιος, όπως εκτιμούν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς εκτός από τις βασικές αγορές της Γερμανίας της Γαλλίας και της Αγγλίας, που καταγράφει τεράστια άνοδο σε σχέση με πέρυσι και επανέρχεται στα προ κορονοϊό επίπεδα, ανάκαμψη καταγράφουν και οι κρατήσεις από τις σκανδιναβικές χώρες μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ενώ μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται από αγορές όπως η Ολλανδία η Πολωνία αλλά και από μικρότερες όπως η Ελβετία, η Σερβία και η Πολωνία.

Απώλειες φαίνεται ωστόσο από την τουριστική αγορά θα καταγραφούν από τη Ρωσία και φέτος, λόγω της ισοτιμίας ρούβλι και ευρώ, ενώ προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού για τη ρωσοουκρανική κρίση και τι επιπτώσεις αυτή μπορεί να έχει στον κλάδο.

Έντονη είναι και η ανησυχία από τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους, που επηρεάζει σημαντικά το κόστος του τουριστικού πακέτου, τη στιγμή που τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από πέρσι ήταν με χαμηλές τιμές και οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο θα είναι μεγάλες.

Πάντως σε γενικές γραμμές επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας στους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι διατηρούν ωστόσο επιφυλάξεις, επισημαίνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και οποιαδήποτε επιδείνωση της υγειονομικής εικόνας του νησιού και της χώρας ,μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν τη σημερινή καλή εικόνα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης ανέφερε: «Εμείς έχουμε υπολογίσει, ότι φέτος σε πανελλαδικό επίπεδο θα έχουμε το 75% της κίνησης του 2019 και στην Κρήτη η κίνηση θα ανέλθει στο 80-82% της κίνησης του 2019. Επανειλημμένως έχουμε τονίσει, ότι η εξέλιξη της σεζόν θα είναι ανάλογη και αντίστοιχη με την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ ενδέχεται να έχουμε επιπτώσεις και μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία. Ο τουρισμός είναι το πιο ευαίσθητο προϊόν που υπάρχει και είναι και ευάλωτο. Παρόλα αυτά ελπίζουμε, ότι όλα θα πάνε καλά και θα πιάσουμε τα νούμερα αυτά. Τώρα αν συνηγορήσουν και άλλοι παράγοντες, ενδέχεται να πλησιάσουμε ή και να πιάσουμε τα νούμερα του 2019, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο».

Σε ότι άφορα το άνοιγμα της σεζόν ο κ. Τσακαλάκης, τόνισε ότι αυτό θα γίνει επί της ουσίας στο τέλος Απριλίου προς αρχές Μαΐου, οπότε και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχείων του Ρεθύμνου: «Στις καλές χρονιές πριν το 2019 τα ξενοδοχεία άνοιγαν μεν αρχή του Απριλίου, όμως η πλειοψηφία άνοιγε τέλη του Απριλίου αρχές Μαΐου και αυτό γιατί πάντα οι τιμές του Απριλίου είναι πολύ χαμηλές και αν ένα ξενοδοχείο δεν έχει μεγάλη πληρότητα θα μπει μέσα. Πριν το καθολικό Πάσχα ξεκινούν τα πρώτα τσάρτερ. Δηλαδή το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα ανοίξουν τα πρώτα ξενοδοχεία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ξεκινά η σεζόν. Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων θα ανοίξει τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου για να υποδεχτούν του πρώτους επισκέπτες».

Από την πλευρά του σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης, ανέφερε: «Η σημερινή εικόνα από τις κρατήσεις είναι πάρα πολύ καλή και αν συνεχιστεί έτσι θα πιάσουμε σίγουρα τα νούμερα του 2019. Μετά από έναν κακό Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ο ρυθμός των κρατήσεων ήταν πολύ δυναμικός. Ειδικότερα, αυξημένες είναι οι κρατήσεις από τη Γερμανική Αγορά, η Αγγλία θα πιάσει όπως φαίνεται τα παλιά της νούμερα, η Γαλλία επίσης πάει πολύ καλά, όπως και η Ολλανδία και η Πολωνία. Οι σκανδιναβικές αγορές δείχνουν επίσης ότι θα πιάσουν τα νούμερα του 2019, ήδη έχουν αρθεί οι περιορισμοί σε αυτές τις χώρες Δανία, Σουηδία και Νορβηγία έχουν επανέλθει σε μια κανονικότητα. Ωστόσο με τη Ρωσία δεν έχουμε καλή εικόνα, κάτι που οφείλεται στην ισοτιμία που έχει το νόμισμα με το ευρώ. Είναι πολύ υποτιμημένο το ρούβλι σε σχέση με το ευρώ. Αν λήξει η ρωσοουκρανική κρίση και πέσει κάπως το ρούβλι, ίσως να είναι καλύτερα τα πράγματα, ωστόσο δεν αποσκοπούμε σε μεγάλα νούμερα από αυτή την αγορά. Παρά ταύτα ωστόσο, το κενό των Ρώσων καλύφθηκε από άλλες τουριστικές αγορές. Προς το παρόν δηλαδή από την εικόνα που έχουμε, φαίνεται ότι θα φτάσουμε τα νούμερα του 2019 εκτός απροόπτου, πάντα σε ότι έχει να κάνει με την πορεία της πανδημίας. Ερωτηματικό αποτελεί το τι μέλλει γενέσθαι με τη ρωσοουκρανική κρίση, αλλά και το τι θα γίνει με τις τιμές των καυσίμων. Έχουμε μεγάλη αγωνία για το τι θα γίνει με τις τιμές των καυσίμων, γιατί εμείς έχουμε υπογράψει συμβόλαια με συγκεκριμένες τιμές και αν τα κόστη είναι δυσθεώρητα απ’ αυτό θα αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις της υφυπουργού τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη που βρέθηκε στο Ηράκλειο, όπου συμμετείχε σε ημερίδα που έγινε με τη συνεργασία της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου και της Πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ», με επίκεντρο τη σύνδεση της οικονομίας της φιλοξενίας με την οικονομία της παραγωγής.

Η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι είναι αισιόδοξη και πως οι ξενοδόχοι και οι tour operators δίνουν στοιχεία πολύ ενθαρρυντικά. «Όσοι έχουν τον παλμό των πρώτων προκρατήσεων μας λένε ότι είναι αυξημένες κατά 30%, ενώ σημαντικά αυξημένος είναι ο αριθμός και των κρατήσεων. Τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα από τις παραδοσιακές αγορές μας όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά βέβαια δεν σταματάμε να διεκδικούμε και νέες αγορές» είπε η υφυπουργός Τουρισμού, η οποία εξέφρασε την αγωνία της για τους ταξιδιώτες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, με φόντο τις εξελίξεις, διευκρινίζοντας ότι ο τουρισμός επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις.

 

Τροποποιήσεις στα πρωτόκολλα ζητά ο ΣΕΤΕ

Κατάργηση των PLF (Passenger Locator Form) που δημιουργούν γραφειοκρατική επιβάρυνση στους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας μας, αλλά και ομογενοποίηση της ισχύος των πιστοποιητικών, ώστε να μη δημιουργούνται οξύμωρες καταστάσεις με τουρίστες που μπορούν να μπουν στη χώρα, αλλά χρειάζονται συνεχή τεστ για να δειπνήσουν, ζητάει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από την κυβέρνηση. Σε επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού που κοινοποιείται και στους υπουργούς Επικρατείας, Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος ζητάει σειρά επικαιροποιήσεων και τροποποιήσεων στα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας του τουριστικού κλάδου προκειμένου να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικός προορισμός η Ελλάδα, χωρίς συμβιβασμούς στην υγειονομική ασφάλεια.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία καραντίνας κατά τη φετινή θερινή τουριστική περίοδο προτείνεται να λειτουργήσουν κατά τα πρότυπα του 2021, με ειδική πρόβλεψη για περιπτώσεις κρουσμάτων που εντοπίζονται στη βραχυχρόνια μίσθωση. Ο ΣΕΤΕ σημειώνει πως θα πρέπει να εξακολουθήσει να παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα, με συμφωνία ξενοδόχου – πελάτη, ο πελάτης να παραμένει στο δωμάτιό του μέχρι το τέλος της καραντίνας, επιβαρυνόμενος ο ίδιος (ο πελάτης) με το κόστος διαμονής.

Από την πλευρά τους οι πράκτορες ζητούν να αρθεί ο περιορισμός στις πληρότητες στα τουριστικά λεωφορεία και στα συνέδρια.