28 °C Rethymno, GR
22/09/2021

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΠΙΚΟΥ LOCKDOWN ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση Ρέθυμνο και Ηράκλειο

- Ενισχύονται από σήμερα οι κινητές μονάδες για τη διενέργεια rapid test, υποχρεωτικό self και rapid test κάθε εβδομάδα σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση

Νέο καμπανάκι για το υψηλότατο ιικό φορτίο που επικρατεί σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο έκρουσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικό lockdown αν τα επόμενα 24ωρα δεν υποχωρήσουν τα κρούσματα. Στο Ρέθυμνο, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα ενεργά κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα διπλασιάστηκαν και από τα 384 έφτασαν στα 782, ενώ στο Ηράκλειο από τα 310 έφτασαν τα 878. Η κακή επιδημιολογική εικόνα των δυο νομών του νησιού τις κατατάσσει μαζί με τέσσερις ακόμα -Μύκονο και δήμοι Ίου, Θήρας και Πάρου- σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με όπου προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τέστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε προσοχή στους κατοίκους και στις αρχές επισημαίνοντας ότι η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί. «Νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα, εάν μπορέσουμε στα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ανακοίνωσε, από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις στις παραπάνω έξι περιοχές θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid.

Την ίδια υποχρέωση δύο τεστ την εβδομάδα θα έχουν τα μη εμβολιασμένα μέλη πληρωμάτων των πλοίων. Παράλληλα είπε ότι θα ενισχυθούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, ώστε να επεκταθούν οι έλεγχοι και να αυξηθούν τα rapid test στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του ιού.

Η συνεργασία αρχών και πολιτών, όπως είπε, είναι αναγκαίες για την ανάσχεση της πανδημίας σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα επιβληθούν νέα μέτρα. Ήδη από χθες με ανακοίνωση του ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου κάλεσαν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν ενώ, όπως τονίζεται, θα γίνουν διαπαραταξιακές ενημερωτικές επισκέψεις σε οικισμούς και χώρους συνάθροισης νεολαίας για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Χθες στην Κρήτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα κορονοϊού εκ των οποίων τα 96 στο Ρέθυμνο, 153 στο Ηράκλειο, 40 στα Χανιά και 21 στο Λασίθι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έξαρση των κρουσμάτων έφερε και αύξηση των νοσηλειών στην κλινική covdi του νοσοκομείου Ρεθύμνου όπου νοσηλεύονται συνολικά 17 ασθενείς ενώ μια 89χρονη με κορονοϊό νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

 

Αναλυτικά,

Σε επίπεδο αυξημένης επιτήρησης βρίσκεται από χθες Ρέθυμνο και Ηράκλειο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας πως το ιικό φορτίο σ’ αυτές τις περιοχές είναι υψηλότατο, αφού έχουν καταγράψει μέσα σε μια εβδομάδα διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το Ρέθυμνο στις 7 Ιουλίου, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς είχε 384 ενεργά κρούσματα και χθες 782, ενώ στο Ηράκλειο ανέρχονται σε 878 από 310 το ίδιο διάστημα.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 96 νέες μολύνσεις στον νομό (310 στην Κρήτη), ενώ η αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει και σε αύξηση των νοσηλειών ασθενών θετικών σε κορονοϊό. Χθες στην κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου νοσηλεύονταν συνολικά 17 ασθενείς -οι 15 θετικοί και οι δυο που περίμεναν επιβεβαίωση του τεστ στο οποίο είχαν υποβληθεί ενώ μια 89χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας- καθώς η κατάσταση της υγείας της έχρηζε αυξημένης φροντίδας και παρακολούθησης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι από το προσεχές Σάββατο στις επιβαρυμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, θα πρέπει να κάνουν από ένα self και από ένα rapid τεστ την εβδομάδα με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Το ίδιο θα ισχύει και σε μη εμβολιασμένους εργαζομένους σε επιβατικά πλοίο και κρουαζιερόπλοια. Παράλληλα ανέφερε ότι θα ενισχυθούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για να αυξηθούν τα τεστ.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε αρχές και πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρήσουν τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Ειδικότερα, ο Ν. Χαρδαλιάς, ανέφερε: «Από την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων Ρέθυμνο και Ηράκλειο έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του τέστινγκ λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου. Η κατάσταση σε αυτές τις περιοχές επιβάλλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ρέθυμνο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί με 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί με 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου. Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους κατοίκους αλλά και στις αρχές των περιοχών αυτών, η περεταίρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί και γι’ αυτό απαιτείται συμβολή αλλά και συνεργασία όλων μας. Ήδη από αύριο (σήμερα) σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μεταβαίνουν στις περιοχές επιπλέον ΚΟΜΥ για επιπλέον τέστινγκ. Επιπλέον από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ δυο φορές την εβδομάδα, η μια φορά με σελφ τεστ και μια με το rapid test με ταυτόχρονη υποχρέωση τη δήλωση του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Υποχρέωση για τέστγινκ δυο φορές την εβδομάδα, μια με self test και μια με rapid, αφορά και μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων. Το μέτρο είναι ξεκάθαρο ότι αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους και στον περιορισμό της διασποράς του ιού».

Με χαμηλότερο ιικό φορτίο ανεβαίνει επίπεδο το Λασίθι από το πράσινο πάει στο κίτρινο, ενώ τα Χανιά παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, το κίτρινο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ποιοι παράγοντες οδηγούν σε τοπικές επιδημιολογικές εξάρσεις και πόσο κοντά είμαστε στη λύση των τοπικών lockdown στις επιβαρυμένες περιοχές ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτό θα γίνει αν δεν υποχωρήσει το επιδημιολογικό φορτίο τα επόμενα 24 ώρα.

«Νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα, εάν μπορέσουμε στα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ανέφερε ότι το ζήτημα της μεγάλης διασποράς αφορά κυρίως τις νέες ηλικίες και το ζήτημα της διασκέδασης και των συναθροίσεων κάτι που, όπως τόνισε, προκύπτει από την επιδημιολογική διερεύνηση του ΕΟΔΥ. «Δεν γίνεται η αναφορά αυτή για να στοχοποιήσουμε επιχειρήσεις ή τρόπους διασκέδασης. Έχουμε όλοι ανάγκη και από ψυχαγωγία και από διασκέδαση, αυτό που χρειάζεται όμως και είναι ξεκάθαρο για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον πληθυσμό είναι ότι θα πρέπει να γίνεται με τους όρους, τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στην Κρήτη 310 νέα κρούσματα, 153 στην ΠΕ Ηρακλείου και 96 στο Ρέθυμνο ενώ το «καμπανάκι» είχε χτυπήσει ήδη μιας Κρήτη και Αττική «κοκκίνισαν» και στον χάρτη του ECDC.

 

Κάλεσμα στους δημότες να εμβολιαστούν απευθύνει ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου

 Με αφορμή τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων νοσούντων από τον κορονοϊό covid-19 και της εξάπλωσης της μετάλλαξής «Δέλτα», στο Ρέθυμνο, ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης και το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου, καλούν όπως συμπολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, να αναθεωρήσουν την επιζήμια για τον εαυτό όπως, όπως οικείους όπως και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, άποψή όπως και να επιλέξουν τη ζωή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Η ανθρωπότητα επιβίωσε όλων των δεινών που προκάλεσαν ασθένειες με πανδημική εξάπλωση όταν υποκατέστησε τη μεταφυσική, τις  ιδεοληψίες, την ημιμάθεια και την άγνοια της με τη Λογική, τη Συνείδηση, την Επιστήμη. Αυτή την ίδια Επιστήμη που εμπιστευόμαστε εμβολιάζοντας τα βρέφη μας, σε αυτήν που προστρέχουμε όταν αρρωστήσουμε ή για να προλάβουμε την εκδήλωση ή εξέλιξη μιας νόσου.

Σήμερα το Ρέθυμνο, διεκδικεί τη θλιβερή πρωτιά σε αριθμό κρουσμάτων. Οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές, αρνητικές και πλήττουν όλους τους βασικούς τομείς της καθημερινότητας, της προσωπικής και συλλογικής, κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξής μας.

Παρακαλούνται οι συμπολίτες που εμμένουν στην αντι-εμβολιαστική επιλογή, η οποία πλέον στερείται σοβαρών επιχειρημάτων, υπολείπεται λογικής και υπαγορεύεται από εγωισμό και φιλαυτία, να σεβαστούν το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα ΟΛΩΝ των ανθρώπων, να ζήσουν με υγεία, ποιότητα, διάρκεια, αρμονία και αλληλεγγύη, το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα, να εργάζονται και να συνυπάρχουν με ασφάλεια. 

Ο εμβολιασμός είναι αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Είναι παραδοχή ζωής. Είναι σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι ελευθερία.

Τις επόμενες ημέρες, διαπαραταξιακή ομάδα αποτελούμενη από μέλη του δημοτικού συμβουλίου -ας σημειωθεί ότι τόσο ο δήμαρχος όσο και το σώμα του Δ.Σ. εμβολιάστηκαν εγκαίρως και χωρίς δισταγμό- θα επισκέπτονται τα χωριά και χώρους που συχνάζουν οι νέοι μας, για να συζητούν και να ενημερώνουν του ενδιαφερόμενους για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Καλούμε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να ακούσουν, να ενημερωθούν, να συνομιλήσουν ώστε να λύσουν τις απορίες τους, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα ζωής που τους απευθύνει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, να διασφαλίσουν, αναλαμβάνοντας την ατομική και συλλογική ευθύνη που όλοι έχουμε απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους, την απρόσκοπτη συνέχιση της ζωής, την ποιότητα της, το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας, που τώρα διακυβεύεται.

Οι επιλογές μας, θα το καθορίσουν. Ας είναι υπεύθυνες και ανθρωποκεντρικές».  

 

Β. Παπαευαγγέλου: Νέα εκθετική αύξηση κρουσμάτων που οφείλεται και σε νέους που επιστρέφουν από διακοπές

Για νέα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων έκανε λόγο χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι έχει πενταπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο μέσος κυλιόμενος δείκτης των επτά ημερών όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις.

«Υπάρχουν σημάδια διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία – πέρα από τους νέους – καθώς βλέπουμε αργά αλλά σταθερά να μολύνονται και άλλες ηλικίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι υπάρχει αυξητική τάση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Η ίδια απέδωσε την αύξηση αυτή, στη μετάδοση μέσα στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, γεγονός που προκύπτει από την ιχνηλάτηση. «Γίνονται οι περισσότερες μολύνσεις από νέους οι οποίοι γυρίζουν από τις διακοπές τους και μεταφέρουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον», τόνισε η καθηγήτρια.

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για αύξηση των λεγομένων «ορφανών» κρουσμάτων, αυτών δηλαδή που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε από που μολύνθηκαν και πρόσθεσε ότι ο αριθμός θετικότητας πλέον βρίσκεται στο 3,5%. Η κυρία Παπαευαγγέλου απέδωσε την εκθετική αυτή αύξηση των κρουσμάτων στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι και ιδιαίτερα μεταδοτική.

Η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων εντοπίζεται στα 26 έτη ενώ το 80% αυτών αφορούν άτομα κάτω των 39 ετών. Η κυρία Παπαευαγγέλου μίλησε για την νέα μορφή που φαίνεται να παίρνει η επιδημία στη χώρα μας , καθώς οι νέοι στην συντριπτική τους πλειονότητα αντιμετωπίζουν την ασθένεια παραμένοντας στο σπίτι και όχι νοσηλευόμενοι. Όπως τόνισε, πλέον ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών και επισήμανε ότι ακόμα και τώρα «μπορούμε να ανακόψουμε την πανδημία εάν εμβολιαστούμε ώστε να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με το αν απαιτείται rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά, τόνισε ότι αυτό έχει συζητηθεί από την επιτροπή αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί οπότε προς το παρόν ισχύει σύσταση να γίνονται self test οποία θα δηλώνονται στην ανάλογη πλατφόρμα.

Όπως ανέφερε το εμβόλιο παραμένει άμεση προτεραιότητα και κυρίως για δύο ομάδες πολιτών, «αυτούς τους νέους που ετοιμάζονται να πάνε διακοπές αλλά και όλους όσοι είναι άνω των 50 ετών και δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο». Κατέληξε λέγοντας ότι πέρα από τον εμβολιασμό σημαντικό παραμένει το γεγονός να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει μία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και «από τις 47 χώρες, οι 37 δείχνουν επιδείνωση». Όσον αφορά την Ελλάδα, εξακολουθεί να αυξάνεται ο νέος αριθμός τον διαγνώσεων. Ωστόσο όπως παρατήρησε, υπάρχει ήπια αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, το οποίοι δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς μειώθηκε κατά 15% η επίπτωση στις ΜΕΘ , αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, στις 100 ανά ημέρα. «Έχουμε αύξηση νοσηλευόμενων αλλά όχι σημαντική αύξηση των νοσηλίων στις ΜΕΘ προς το παρόν» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι μειώθηκαν οι θάνατοι κατά 4%.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η διάγνωση είναι πιο συχνή σε νέους κάτω των 40 ετών και σχετίζεται με την νυχτερινή διασκέδαση. Τέλος διαπίστωσε ότι τα εμβόλια έχουν συμβάλει ώστε να μην μεταφέρεται η λοίμωξη στους γηραιότερους και γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουν εμβολιάζονται οι νέοι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ερωτηθείς για το ποσοστό των υγειονομικών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, πριν εφαρμοστεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε ότι πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο του 75% όσον αφορά τους γιατρούς και ποσοστό μεγαλύτερο του 69% όσον αφορά τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες.

 

Μετάλλαξη Δέλτα: Επικράτηση κατά 79,59% στην Κρήτη – 97 κρούσματα στο νησί

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του βΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 892 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 20 Μαΐου 2021 έως 07 Ιουλίου 2021.

Από τον έλεγχο των 892 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 703 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC), και 174 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 703 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 320 αφορούν στο στέλεχος Άλφα, 100 αφορούν στο Βήτα, 281 αφορούν στο Δέλτα και 2 αφορούν στο Γάμμα. Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 21.824 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 18.908 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 2.183 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 733 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 18.908 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Άλφα, με ποσοστό 76,29%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 11,20%, το Δέλτα με ποσοστό 0,80% και το Βήτα με ποσοστό 0,50%.

Από τα 2.183 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.021 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 57,58% αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K), 18,92% στο Άλφα, 10,08% στο Δέλτα, 5,73% στο Βήτα, 0,18% στο C.36 και 0,09% στο Γάμμα.

Σημειώνεται ότι στην Κρήτη ο αριθμός των κρουσμάτων Δέλτα φτάνει τα 97 και η μετάλλαξη αυτή επικρατεί σε ποσοστό 79,59%. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτριος Θάνος, ανέφερε πως το στέλεχος της εν λόγω μετάλλαξης Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50% των νέων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στην Ελλάδα.