Τα απρόοπτα, οι αβλεψίες, η γραφειοκρατία και κάποιες αστοχίες που παρατηρούνται στην μελέτη, «φρενάρουν» τις εργασίες κατασκευής του αρχαιολογικού μουσείου της Ελεύθερνας. Πρόκειται για το μεγάλο έργο αναπτυξιακής σημασίας για ολόκληρη την Κρήτη, το οποίο ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο, ωστόσο εδώ και τρεις μήνες διάφορες δυσκολίες φέρνουν μικρές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του, η οποία δεν προβλέπεται πριν από το Σεπτέμβριο. Το έργο εκτελείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 2,5 εκ. ευρώ.
Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας θα είναι το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, στο οποίο θα φιλοξενηθούν και θα αναδειχθούν οι αρχαιότητες που ήρθαν στο φως από τις αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές που πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος καθηγητής του Π.Κ. Ν. Σταμπολίδης στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας.
Ειδικότερα, οι εργασίες σε ότι αφορά την ανέγερση του κτιρίου βρίσκονται στην τελική ευθεία και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάιο. Οι υποδομές του κτιρίου, οι δεξαμενές, το υπόγειο έχουν τελειώσει και τώρα ξεκινούν οι εργασίες στον όροφο του κτιρίου. Εκκρεμεί η νότια και ανατολική πλευρά για να ολοκληρωθεί το οικοδόμημα του κτιρίου.
Στη συνέχεια σειρά πρέπει να πάρουν τα ηλεκτρομηχανολογικά, τα υδραυλικά, οι προμήθειες προθηκών, φωτιστικών και άλλα που είναι απαραίτητα για την οριστική παράδοση του έργου από τον εργολάβο, για αυτό και το «κλειδί» του έργου αναμένεται να δοθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Ο περιβάλλον χώρος του μουσείου, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη είναι κάτι ξεχωριστό και για αυτόν θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο υποέργο, για το οποίο θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση για να μπορέσει το μουσείο να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι ο περιβάλλον χώρος προβλέπει μεταξύ άλλων περίφραξη, ανατάξεις πρανών, θέσεις παρκινγκ κ.α. Χρειάζεται επιπλέον να γίνει με επιμέλεια και ιδιαίτερη προσοχή η μεταφορά των αρχαιοτήτων από το Ηράκλειο και το Μουσείο του Ρεθύμνου.
Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο αρχαιολόγος και υπεύθυνος των ανασκαφών καθηγητής Ν. Σταμπολίδης ανέφερε: «Περίμενα όντως να προχωρήσει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο με γοργότερα βήματα το Μουσείο. Κατά τη γνώμη μου προχωρεί πιο αργά αλλά πιστεύω ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, παρ’ όλα τα απρόβλεπτα και τις ενδεχόμενες αβλεψίες που μπορεί να προκύπτουν σε ένα μεγάλο έργο, ότι το μεν κτίριο ως «κέλυφος» θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Και ελπίζω μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το κτίριο και ως σοβάδες, και ως πλάκες, και ως τζάμια, και ως πόρτες, και ως ασανσέρ, και ως ηλεκτρομηχανολογικά, και υδραυλικά. Δηλαδή ουσιαστικά περιμένω άνευ απρόοπτου, ότι το κλειδί θα δοθεί στο χέρι αρχές Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε μετά μέσα τόσο στον όροφο όσο και στα υπόγεια, τα ράφια της αποθήκευσης, τις εγκαταστάσεις και φυσικά τις βιτρίνες και όλα όσα προβλέπονται από την μουσειολογική-μουσειογραφική μελέτη, για να μπορέσουν μετά να μεταφερθούν τα αντικείμενα. Στο μεσοδιάστημα αυτό όμως θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία καταγραφή και ταξινόμηση των χιλιάδων ευρημάτων ούτως ώστε η μεταφορά να είναι πραγματική -δηλαδή να φεύγουν τα αντικείμενα από τους τόπους που φυλάσσονται σήμερα και να πηγαίνουν κατευθείαν στις προθήκες τους».
Υπενθυμίζεται στο Μουσείο θα είναι ένας πολυχώρος αποθηκών και προβολής των εκθεμάτων με συνολικό εμβαδόν 1.630 τ.μ., εκ των οποίων τα 900 τ.μ. περίπου θα είναι ο ένας όροφος με το αίθριο και τα 730 τ.μ. το υπόγειο-αποθήκες. Στο Μουσείο θα υπάρχει αίθουσα προβολών και στην είσοδο θα τοποθετηθούν οθόνες αφής, προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί γρήγορα και εύκολα να έχει πληροφορίες για τα εκθέματα.
Ο κ. Σταμπολίδης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά την φύλαξη του χώρου, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξει έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό για την προστασία του, τότε ο αρχαιολογικός χώρος δεν θα είναι επισκέψιμος τη φετινή τουριστική περίοδο.
Ειδικότερα, ανέφερε: «Για το άνοιγμα του χώρου, αυτό είναι θέμα του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου. Σύμφωνα με τις υποδείξεις του 2011 και του 2012 που έχω κάνει και εμμένω σε αυτές, πρέπει να υπάρξουν τουλάχιστον 5-6 φύλακες, και εννοώ βάρδιες ημερήσιες και νυχτερινές για να μπορέσει να λειτουργήσει. Διαφορετικά δεν θα ανοίξει ο χώρος. Χρειάζεται εντιμότητα, εντοπιότητα και εγρήγορση όλων όσων αναλάβουν να είναι φύλακες».