18 °C Rethymno, GR
27/03/2023

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΧΘΕΣ

Σε εργοτάξιο θα μετατραπούν το καλοκαίρι αρκετά σχολεία του δήμου

Νέες μελέτες για επιπλέον έργα εκπονούν οι τεχνικές υπηρεσίες του

Με τις σκαλωσιές που τοποθετήθηκαν χθες το πρωί στον αύλειο χώρο του 2ου γυμνασίου της πόλης μας, έγινε φέτος η αρχή του νέου κύκλου των εργασιών συντήρησης, που απαιτούνται να γίνουν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Ρεθύμνου.
Το πρόγραμμα των εργασιών συντήρησης και καλλωπισμού των σχολείων για αυτό το καλοκαίρι ξεκίνησε χθες και στο χρονοδιάγραμμα προβλέπεται ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την νέα σχολική χρονιά που θα ξεκινήσει σε περίπου δυόμιση μήνες, όπως τόνισε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Γεωργαλής.
Σύμφωνα με τον ίδιο από χθες ξεκίνησε η πρώτη εργολαβία, ύψους 725 χιλιάδων ευρώ, η οποία προβλέπει μια σειρά εργασιών συντήρησης στο 2ο γυμνάσιο και στο 1ο επαγγελματικό λύκειο της πόλης. «Και μάλιστα εάν υπάρξει επαρκές υπόλοιπο, τότε οι εργασίες θα επεκταθούν (πάντα με την ίδια εργολαβία) τόσο στο 8ο δημοτικό σχολείο στα Περιβόλια, όπου εκεί απατούνται να γίνουν υγρομονώσεις, όσο και στο 10ο δημοτικό σχολείο στην περιοχή του Πλατανιά. Ωστόσο, σε περίπτωση που τα χρήματα δεν επαρκούν, τότε οι εργασίες θα γίνουν βάσει άλλης εργολαβίας που θα βγει στον αέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαλής.
Και δεύτερη εργολαβία για τα δημοτικά σχολεία
Και ενώ η πρώτη εργολαβία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ο δήμος ετοιμάζει και μία δεύτερη, ύψους 260 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να συνεχίσει το έργο του και σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης. Σε αυτή την περίπτωση έχει ήδη αναδειχτεί προσωρινός ανάδοχος του έργου, ενώ όπως εκτιμάται μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να υπάρξει ο τελικός ανάδοχος.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, αυτή η εργολαβία θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου, δεδομένου ότι στην λίστα μας υπάρχουν αρκετά σχολεία και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που χρήζουν συντήρησης. Σε γενικές γραμμές πάντως, αυτό που παρατηρούμε φέτος είναι ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις κυρίως σε σχολεία της πόλης και πέριξ αυτής και λιγότερο στα περιφερειακά», σχολίασε με έμφαση ο Γιώργος Γεωργαλής.
Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, οι εργασίες που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν είναι στα παρακάτω σχολικά συγκροτήματα: στο 1ο δημοτικό, όπου εκεί θα γίνουν και εργασίες συντήρησης των ξύλινων δαπέδων στις αίθουσες διδασκαλίας, στο 2ο δημοτικό, στο 6ο και στο 7ο. Γενικά οι εργασίες που θα κάνει ο εργολάβος είναι υγρομονώσεις, βαψίματα σε εξωτερικούς τοίχους και κάγκελα, αντικαταστάσεις και συντήρηση κουφωμάτων, επιδιορθώσεις στις υδρορροές και άλλα.
Παρεμβάσεις και στα νηπιαγωγεία
Εν τω μεταξύ, μια σειρά παρεμβάσεων που περιλαμβάνει από εργασίες συντήρησης στα κτίρια έως και αγορά εξοπλισμού, ετοιμάζει αυτή την περίοδο ο δήμος και σε νηπιαγωγεία της πόλης. Τα πρώτα νηπιαγωγεία που βρίσκονται στην μεγάλη λίστα των σχολείων που χρήζουν άμεσης παρέμβασης είναι το 4ο και το 5ο νηπιαγωγείο της πόλης, το 14ο νηπιαγωγείο στα Περιβόλια, καθώς και το νηπιαγωγείο που βρίσκεται στην περιοχή του Κουμπέ.
Σε αυτή την περίπτωση οι προβλεπόμενες εργασίες θα γίνουν με χρηματοδότηση του δήμου και συγκεκριμένα μέσω της έκτακτης επιχορήγησης, ύψους 50 χιλιάδων ευρώ που έδωσε προς την σχολική επιτροπή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και αυτές οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.
Νέες μελέτες για συντηρήσεις σχολείων και άλλα έργα
Και ενώ το επόμενο διάστημα θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι τρεις εργολαβίες με τις οποίες ο δήμος προγραμματίζει φέτος να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις του σε κάποια από τα σχολεία της πόλης, εντούτοις, οι τεχνικές υπηρεσίες του έχουν ήδη ξεκινήσει να εκπονούν μία νέα μελέτη που αφορά σε επιπλέον παρεμβάσεις σε σχολικά συγκροτήματα του μητροπολιτικού δήμου.
Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, πριν από λίγες ημέρες ο δήμος πήρε τα χρήματα από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ για το 2019, τα οποία από 144 χιλιάδες ευρώ που ήταν τα τελευταία χρόνια, φέτος αυξήθηκαν στις 218 χιλιάδες ευρώ. Και μάλιστα τα χρήματα αυτά, που αφορούν στις συντηρήσεις σχολείων, ήρθαν με καθυστέρηση.
«Κατά συνέπεια, πέρα από τις 218 χιλιάδες ευρώ, έχουμε και τα χρήματα που προέκυψαν από την έκπτωση του εργολάβου από την ΣΑΤΑ του 2018 και έτσι συνολικά συγκεντρώνουμε ένα ποσό της τάξεως περίπου των 350 χιλιάδων ευρώ. Άρα, μόλις οι τεχνικές μας υπηρεσίες, ολοκληρώσουν τις μελέτες τους, θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμό για την ανάδειξη του εργολάβου, ώστε η επόμενη φάση των παρεμβάσεων που θα γίνει να είναι τόσο την περίοδο των Χριστουγέννων, όσο και την περίοδο του Πάσχα, που τα σχολεία θα είναι κλειστά. Συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα προγραμματίζουμε παρεμβάσεις στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, ενώ το Πάσχα θα γίνουν όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που απαιτούνται στους εξωτερικούς χώρους των σχολείων», ανέφερε ο κ. Γεωργαλής.
Εν τω μεταξύ, πέρα από τα χρήματα της ΣΑΤΑ, ένα άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, αυτό του προγράμματος «Φιλόδημος» έρχεται να «λύσει τα χέρια» του δήμου σε ό,τι αφορά σε επιπλέον παρεμβάσεις που σχεδιάζει στα σχολεία ευθύνης του. Έτσι, καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, οι τεχνικές υπηρεσίες θα πρέπει να εκπονήσουν δύο ακόμα μελέτες, προκειμένου στα τέλη Οκτωβρίου που λήγει η σχετική προθεσμία, ο δήμος να είναι έτοιμος να υποβάλλει τις προτάσεις του στον «Φιλόδημο».
Η πρώτη μελέτη αφορά σε έργα πυρόσβεσης που θα πρέπει να γίνουν σε σχολεία, συνολικού προϋπολογισμού 230 έως 250 χιλιάδων ευρώ και η δεύτερη αφορά σε έργα προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία. Σε αυτή την περίπτωση ο προϋπολογισμός κυμαίνεται μεταξύ 150 έως 200 χιλιάδων ευρώ.
Σύμφωνα τέλος με τον κ. Γεωργαλή, αυτή την περίοδο η δημοτική αρχή επεξεργάζεται μία ακόμη μελέτη, προκειμένου να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΓΕ, συνολικής έκτασης 1.500 τ.μ. Σε αυτούς τους χώρους -που όπως δείχνουν δεν θα είναι έτοιμοι μέχρι τον Σεπτέμβριο- θα συστεγαστούν το ειδικό γυμνάσιο και το ειδικό επαγγελματικό λύκειο της πόλης μας, που σήμερα στεγάζονται το μεν πρώτο, στο παλιό δημοτικό σχολείο Γερανίου και το δε, στο ειδικό δημοτικό σχολείο της πόλης.
Επιπλέον, σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμα και το θέμα της ανέγερσης των νέων σχολικών συγκροτημάτων που θα στεγάσουν το πειραματικό γυμνάσιο – λύκειο του πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και το μουσικό σχολείο. «Τα σχολεία αυτά, για τα οποία έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, θα μεταφερθούν στα κτίρια που θα γίνουν στην έκταση των 65 στρεμμάτων, που παραχώρησε πρόσφατα το πανεπιστήμιο στο δήμο με χρησιδάνειο. Οι εν λόγω εκτάσεις βρίσκονται μεταξύ του κτιρίου του ΚΕΜΕ και της διασταύρωσης προς το γήπεδο του Γάλλου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Γεωργαλής.