34 °C Rethymno, GR
19/08/2022

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Σε κινητοποιήσεις οι σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Ρεθύμνου για την αλλαγή των συμβάσεών τους

Την έντονη αντίδραση του σωματείου σχολικών καθαριστριών του Δήμου Ρεθύμνου προκάλεσε η απόφαση της δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών και να μετατρέψει τις συμβάσεις τους από πλήρους απασχόλησης σε ημιαπασχόληση.

Η απόφαση αυτή που γνωστοποιήθηκε στο σωματείο το μεσημέρι της Πέμπτης προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, που χθες το πρωί πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο της πόλης εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για το εργασιακό τους μέλλον. Παράλληλα, όπως ανέφεραν η απόφαση της δημοτικής αρχής προέκυψε χωρίς προηγουμένως να γίνει συζήτηση με το σωματείο, ενώ όπως ανέφεραν ο δήμαρχος τους παρέπεμψε σε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Δήμου μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών έχοντας στο πλευρό του την Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου, την ΕΛΜΕΡ, τον Σύλλογο Γυναικών και το Συνδικάτο Οικοδόμων εμφανίζεται αποφασισμένο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας την επιστροφή στο πρότερο εργασιακό καθεστώς.

«Μοναδική πρωτοτυπία του Δήμου μας η προκήρυξη θέσεων σχολικών καθαριστριών για τη νέα σχολική σεζόν. Ο κ. Δήμαρχος, η κα Αντιδήμαρχος κα Γκίκα και το Τμήμα Παιδείας στο Ρέθυμνο, αποφάσισαν εν μια νυκτί και χωρίς καμία συνεννόηση με τον κλάδο, από τη μια να υποβαθμίσουν την καθαριότητα στα σχολεία και από την άλλη να υποβιβάσουν τη ζωή 50 καθαριστριών και από μόνιμες να τις μετατρέψουν σε ημιαπασχολούμενες με το μισό μισθό.

Η άξια λόγου πρωτοτυπία τους όμως είναι ότι αποφάσισαν να είμαστε ο μόνος μεγάλος δήμος χωρίς καμιά καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης. Σε ελάχιστο χρόνο αποφάσισαν για 50 οικογένειες να κοπεί στο μισό ο οικογενειακός προϋπολογισμός τους, αδιαφορώντας για τις ζωές τους αν έχουν δάνεια, προβλήματα κτλ.

Οι περισσότερες από εμάς ανήκουμε σε ευάλωτες ομάδες και εργαζόμαστε σε αυτό το χώρο 10 με 20 χρόνια. Είναι τρομακτικό και ηθικά απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, να αποφασίζει η δημοτική αρχή από τη μια στιγμή στην άλλη να υποβιβάζει και να απαξιώνει με αυτό τον τρόπο τις ζωές και την εργασία μας.

Μπορεί η κυβέρνηση και ο υπουργός κος Βορίδης να έδωσε το οk στους δήμους και να υποβίβασε τον τομέα της εργασίας χωρίς να χρηματοδοτεί ζωτικούς τομείς όπως υγεία και παιδεία, αλλά ήταν επιλογή της δημοτικής αρχής Ρεθύμνου να ενστερνιστεί τα «προνόμια» που τους παρέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών και μάλιστα με μεγάλο ζήλο. Η απόδειξη είναι ότι οι περισσότεροι δήμοι προσανατολίστηκαν να πάρουν όλες τις καθαρίστριες πλήρους και μερικές ακόμα, όσες μπόρεσαν ο κάθε δήμος. Είναι ντροπή για τον Δήμο Ρεθύμνου να απαξιώνει καθαρίστριες και πολίτες στο θέμα της καθαριότητας στα σχολεία. Γιατί σχολική κοινότητα είμαστε όλοι οι πολίτες στο Ρέθυμνο γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Όλοι έχουμε παιδιά στα σχολεία.

Τώρα θα μας πείτε αγαπητοί μας συμπολίτες, αφού η κυβέρνηση δεν δίνει ούτε ευρώ παραπάνω ποια θα ήταν η καλύτερη λύση; Είναι πάρα πολύ απλό. Ότι κάνουν όλοι οι άλλοι. Παίρνουν προσωπικό με τις περυσινές συνθήκες και κάνουν ότι καλύτερο μπορούν από ιδίους πόρους. Δεν πετάνε στον καιάδα γυναίκες που εργάζονται στο χώρο 20 χρόνια και είναι κοντά στη σύνταξη, μετατρέποντας το ωράριο τους αναγκαστικά απογευματινό αφήνοντας πάλι τα σχολεία εκτεθειμένα.

Εξ άλλου αν κάνουμε μια απλή αριθμητική πράξη ο καθένας μπορεί να δει ότι 50 πλήρους από πέρυσι μεταφράζονται σε 100 μερικής συν 25 μερικής που είχαμε πέρυσι περίπου 125 και όχι 94 που προκήρυξαν για φέτος. Αν τώρα ποντάρουν ότι θα κάνουμε την ίδια δουλειά στις μισές ώρες γελιούνται. Θα κάνουμε τη μισή δουλειά όπως ορίζει ο νόμος. 18 αίθουσες το μάξιμουμ οι πλήρους και 8 αίθουσες οι μερικής απασχόλησης.

Ο δήμος μας επιβάλλεται να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο και μια κοινωνική πολιτική ικανοποιητική και αντάξια των πολιτών του. Τους ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε μόνες και ξεκινάμε αγώνες για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν αυτό που χωρίς πολλή σκέψη ξεκίνησαν. Ζητάμε μόνιμη εργασία πλήρους απασχόλησης για όλες και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του σωματείου προσωπικού καθαριότητας δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων νομού Ρεθύμνου.

«Εμείς ζητήσαμε ραντεβού με τον δήμαρχο. Ο ίδιος δεν δέχεται ραντεβού, είναι πάρα πολύ απασχολημένος, πιθανότατα μόνο μετά το 15αύγουστο θα μπορέσει. Μας έκλεισε ραντεβού με τον γενικό γραμματέα του δήμου κ. Ρουσσιά, ο οποίος δεν ξέρω πόσο είναι αρμόδιος είναι γι’ αυτή την υπόθεση. Πιστεύουμε ότι η συνάντηση με τον δήμαρχο επείγει πάρα πολύ» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του σωματείου, Μανωλία Κοτζαμπασάκη.

Η Ελένη Δραματινού, μέλος της ένωσης γονέων και αντιπρόεδρος στον Σύλλογο Γονέων του 9ου δημοτικού, ανέφερε: «Είμαστε στο πλευρό των καθαριστριών και θέλουμε πραγματικά να θωρακίσουμε τα παιδιά μας και αυτό θα γίνει. Αυτό που σκοπό έχουμε εμείς σαν σύλλογος είναι να κινητοποιήσουμε τους γονείς, γιατί ένα κίνημα δυνατό ρίχνει όλους τους τοίχους, όλα τα στεγανά και όλους τους απαράδεκτους νόμους που είναι εις βάρος του λαού».

Στο πλευρό των σχολικών καθαριστριών στέκεται και η ΕΛΜΕΡ. Η πρόεδρος της ένωσης, Δέσποινα Νικολάου τόνισε:

«Η ΕΛΜΕΡ στηρίζει των αγώνα των καθαριστριών, καθώς θεωρούμε ότι είναι και δικός μας. Εμείς θέλουμε καθαρά και ασφαλή σχολεία, τον Σεπτέμβρη να ανοίξουμε με όλες τις καθαρίστριες στην θέση τους και πρωί και απόγευμα, όπως έγινε και την προηγούμενη χρονιά για τον απλό λόγο ότι και λόγο πανδημίας αλλά και λόγους που όλοι φαντάζεστε τα σχολεία πρέπει να είναι καθαρά από το πρωί. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά να βάλει από την πόρτα ιδιώτες, αυτό φοβόμαστε».

Εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Ρεθύμνου η Μαριάννα Καμπουρούδη τόνισε: «εμείς και στο Ρέθυμνο και πανελλαδικά ως ομοσπονδία στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των καθαριστριών, είμαστε εργαζόμενες, είμαστε μητέρες, είμαστε γυναίκες του καθημερινού μόχθου, οι οποίες πληρώνουμε την φορολογία μας ας πούμε και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την υποβάθμιση της καθαριότητας στα σχολεία όπως είπαν και οι προηγούμενοι. Η καθαριότητα είναι κομβικό ζήτημα για τις σχολικές μονάδες εν μέσω πανδημίας. Το μόνο που έχουμε εισπράξει τα προηγούμενα χρόνια είναι το άνοιξε κλείσε των σχολείων για να μην αποτελούν υγειονομικές βόμβες, ενώ υπάρχει δυνατότητα να επανδρωθούν τα σχολεία με το απαραίτητο προσωπικό, να είναι καλοπληρωμένο, να είναι πλήρους απασχόλησης, να βρίσκεται κατά της διάρκεια του ανοίγματος των σχολείων στην θέση του και να μεριμνά για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Στεκόμαστε δίπλα στις κινητοποιήσεις, οι οποίες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και θα είμαστε μαζί τους».

Στο πλευρό των σχολικών καθαριστριών και το συνδικάτο οικοδόμων. «Το συνδικάτο οικοδόμων στηρίζει το δίκαιο αγώνα των καθαριστριών που παλεύουν το αυτονόητο για μόνιμη δουλειά με δικαιώματα. Τους στηρίζει όπως τους στήριξε από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεών τους και θα είναι στο πλευρό τους, γιατί το θέμα της καθαριότητας, ειδικά στον χώρο των σχολείων, είναι κάτι που αφορά όλους τους πολίτες» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος, Στάθης Λουκάκης.

Η παράταξη ΔΑΣ του Εργατικού Κέντρου στηρίζει τον αγώνα των καθαριστριών και σε σχετική ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η μόνη ρεαλιστική απάντηση σήμερα, τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων, εκεί που θα βρίσκονται δηλαδή ξανά από τον Σεπτέμβρη χιλιάδες μαθητές εν μέσω πανδημίας όσο και για τις εργασιακές σχέσεις των σχολικών καθαριστριών, είναι η άμεση μονιμοποίησή τους σε όλα τα σχολεία, με πλήρη απασχόληση.

Να μη χάσει καμία καθαρίστρια τη δουλειά της, να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις και παράλληλα να καλυφθούν τα μεγάλα και διαπιστωμένα κενά που υπάρχουν. Η ευθύνη για όλα τα παραπάνω βαραίνει την κυβέρνηση. Μερίδιο θα έχει και η δημοτική αρχή αν για άλλη μια φορά σταθεί απέναντι από τα δίκαια αιτήματα των καθαριστριών.

Μαζί με τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους γονείς και τους εργαζόμενους στους Δήμους, είναι ανάγκη να δυναμώσει σήμερα ο αγώνας για σταθερή-μόνιμη δουλειά. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σπάσει οριστικά τις αλυσίδες της ομηρίας που ζουν κάθε χρόνοι οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, με ανακοίνωσή της εκφράζει την συμπαράστασή της στον αγώνα των σχολικών καθαριστριών και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η δημοτική αρχή πρέπει να πάψει να καθοδηγείται από την συστηματική απαξίωση των λαϊκών και εργασιακών δικαιωμάτων. Τη λογική της βεντέτας απέναντι στο σωματείο των σχολικών καθαριστριών, που πέρυσι έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα.

Να διεκδικήσει με ευθύνη του κράτους να προσληφθεί όλο το αναγκαίο, για την ασφαλή λειτουργία όλων των σχολείων, προσωπικό καθαριότητας.

Να καταργηθούν όλες οι συμβάσεις μερικής και ελαστικής απασχόλησης και να αντικατασταθούν από συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με δικαιώματα.

Να μονιμοποιηθούν όλες οι σχολικές καθαρίστριες χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να σταματήσει το γαϊτανάκι της αιχμαλωσίας και της αναστάτωσης που βιώνουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή δημιουργώντας κάθε φορά και νέα προβλήματα.

Σε τελευταία ανάλυση να μιμηθεί τις λίγες δημοτικές αρχές, που ενώ διεκδικούν την ανάληψη των κρατικών ευθυνών, από τα ίδια έσοδα εξασφαλίζουν τα παραπάνω εκτιμώντας πως η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας είναι το πρωταρχικό».