34 °C Rethymno, GR
19/08/2022

ΕΥΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΝΕΧΩΝ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΩΝ

Σε κινούμενη άμμος και ο αγροτουρισμός στην Κρήτη

Εν μέσω κινούμενης άμμου βρίσκεται και ο αγροτουρισμός στην Κρήτη με το τοπίο να είναι θολό και ευμετάβλητο, χωρίς κανείς να μπορεί να εκτιμήσει ή να προσδιορίσει μια σαφή εικόνα για την πορεία της σεζόν. Αυτό αναφέρει στα «Ρ.Ν». η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουριστικών Καταλυμάτων Κρήτης, Κορίνα Μηλιαράκη, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τη δεύτερη σεζόν της πανδημίας.

Μια κατάσταση κακή, πρωτόγνωρη, που σίγουρα δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι επιχειρηματίες για το καλοκαίρι του 2021. Οι κρατήσεις διαρκώς μεταβάλλονται και μετατρέπονται σε ακυρώσεις ή σε αναβολές για αργότερα, δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, αφού επί της ουσίας κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι οι κρατήσεις που γίνονται θα πραγματοποιηθούν αν όχι τον Ιούλιο, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε τοπικό επίπεδο, όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, επηρεάζουν τον τουρισμό και φυσικά τον αγροτουρισμό.

Ο φόβος για την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στους επισκέπτες και το ενδεχόμενο να πρέπει να πραγματοποιήσουν καραντίνα όταν επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους είναι ο μεγαλύτερος και ο πλέον αποτρεπτικός παράγοντας για τις διακοπές τους. Μάλιστα, όπως εξηγεί η κα Μηλιαράκη, παρότι το ενδιαφέρον είναι έντονο και η ζήτηση μεγάλη υπάρχει φόβος λόγω του υψηλού ιικού φορτίου, αλλά και του σοβαρού ενδεχομένου ο νομός να μπει στο «κόκκινο», με αποτέλεσμα οι κρατήσεις να «φρενάρουν» και να μετατίθενται για αργότερα, αφού οι επισκέπτες δεν θέλουν και δεν έχουν τα περιθώρια να κάνουν καραντίνα κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους.

Εν τω μεταξύ η τελευταία απόφαση των γερμανικών αρχών που θέτουν την χώρα μας στις περιοχές «απλού κινδύνου κορονοϊού», από τις 18 Ιουλίου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και συστήνουν να αποφεύγονται τα τουριστικά ταξίδια έχει σημάνει συναγερμό, καθώς οι Γερμανοί είναι αυτοί που πρωταγωνιστούν φέτος σε αφίξεις και κρατήσεις τόσο στο μαζικό όσο και στον αγροτουρισμού του νησιού. Προς το παρόν δεν επιβάλλεται καραντίνα, ενώ συνεχίζει να ισχύει η ανάγκη επίδειξης rapid test κατά την επιστροφή στη Γερμανία για τους μη εμβολιασμένους ή όσους δεν έχουν νοσήσει και αναρρώσει από κορονοϊό, όπως ισχύει και σήμερα.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή, που είναι βέβαια νωρίς να αποτιμηθεί στην πράξη, προβληματίζει έντονα τους παράγοντες του ελληνικού τουρισμού, καθώς αναδεικνύει το ευμετάβλητο της κατάστασης, λόγω της πανδημίας.

Τη στιγμή ακριβώς που άρχισαν οι ξενοδόχοι να ελπίζουν και πάλι λόγω ανοίγματος της βρετανικής αγοράς, ήρθε η «γερμανική σύσταση».

«Δεν είναι καλή η κατάσταση όσο θα περίμενε κανείς. Είναι δύσκολα τα πράγματα, γιατί είναι σε κινούμενη άμμος φέτος και ο αγροτουρισμός. Πάνε κι έρχονται και οι κρατήσεις και οι επισκέψεις. Το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου δεν ήταν καλό σε πληρότητες και αφίξεις. Είχαμε πολύ λιγότερους πελάτες και έχουν αναβληθεί πάλι οι κρατήσεις για αργότερα. Το αργότερα δεν ξέρουμε για πότε θα είναι, ούτε καν αν θα υλοποιηθεί. Επίσης, ήταν η αγγλική αγορά κλειστή, που αυτό από μόνο του είχε οδηγήσει σε τεράστια απώλεια. Τώρα έρχονται όλοι οι Εγγλέζοι και θέλουν πολύ να έρθουν αλλά είναι ήδη αργά, καθώς έχει χαθεί ένα μεγάλο μέρος. Θα ξεκινήσουν να έρχονται μετά τις 26 – 28 Αυγούστου, δηλαδή ουσιαστικά μιλάμε για – Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αν μπουν στο «κόκκινο» οι περιοχές μας Ρέθυμνο – Ηράκλειο, πάλι εκεί που έχουν ανοίξει και έρχονται, πάλι θα κλείσουμε, δηλαδή είναι λίγο δύσκολο πράγμα» ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουριστικών Καταλυμάτων Κρήτης κα Μηλιαράκη.

Όπως εξήγησε η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών από τις τροφοδότριες χώρες του τουρισμού στο Ρέθυμνο θα είναι καταστροφική για την πορεία της σεζόν: «Θέλουν πάρα πολύ να έρθουν όλοι. Είναι ξετρελαμένοι, αλλά από την άλλη μέχρι τώρα όσοι ήρθαν θα έπρεπε να μπουν καραντίνα. Ερχόντουσαν λοιπόν λίγοι που ήταν αποφασισμένοι να μπουν σε καραντίνα όταν γυρνούσαν πίσω. Αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούν να το κάνουν, δεν έχουν περιθώριο. Και τώρα η κατάσταση είναι λίγο ασαφής. Κανένας επισκέπτης δεν θέλει να κάνει καραντίνα στην επιστροφή του. Οι περισσότεροι επισκέπτες είναι εμβολιασμένοι, και τηρούν τα υγειονομικά μέτρα, φοράνε τη μάσκα τους και επίσης ξέρουν ότι και στα αγροτουριστικά μας καταλύματα τηρούμε όλα όσα προβλέπονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο. Οπότε το μόνο τους πρόβλημα είναι η επιβολή της καραντίνας. Αυτό μπορεί να τους αποτρέψει στο να επιβεβαιώσουν την κράτησή τους. Επομένως αν βελτιωθεί η επιδημιολογική μας εικόνα θεωρώ ότι θα είναι καλοί σε πληρότητες οι επόμενοι μήνες. Για αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να προτρέψουμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί και να τηρεί τα μέτρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε και σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την τουριστική κίνηση, που σύμφωνα με τα στοιχεία δείχνει να ανακάμπτει . Όπως ανέφερε ο Ιούλιος θα ξεπεράσει το 70% των τουριστικών αφίξεων στο Ηράκλειο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Το πρώτο δεκαήμερο, όπως είπε, έφτασε και το 80%, όμως πανελληνίως το ποσοστό είναι στο 40%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν ανοίξει το 94% των ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα, ενώ σιγά σιγά θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα.