16 °C Rethymno, GR
01/12/2021

ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Σε νέες κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου για τα προβλήματα του κλάδου τους

Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν χθες οι αγροτοκτηνοτρόφοι Ρεθύμνου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη νέα ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους, για τους δασικούς χάρτες αλλά και για το υψηλό κόστος παραγωγής.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στα Τρία Μοναστήρια και πραγματοποιώντας μηχανοκίνητη πορεία απέκλεισαν τον κόμβο Ατσιποπούλου για μια περίπου ώρα ενώ στη συνέχεια η πορεία κατέληξε  στο Δασαρχείο Ρεθύμνου, όπου πραγματοποίησαν κατάληψη του κτιρίου απαιτώντας να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τους.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης ανέφερε: «Τα προβλήματα μας δυστυχώς αυξάνονται καθημερινά. Το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Την ίδια στιγμή είναι τεράστιο το πρόβλημα των δασικών χαρτών για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα παρά τις υποσχέσεις του κ. Σκρέκα. Είναι οι συνδεδεμένες του γάλακτος που δεν μας δόθηκε για λόγους αδικαιολόγητους για εμάς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι η κορονοενίσχυση που δεν δόθηκε, είναι ο  ΕΝΦΙΑ που μας επιβάλλουν, είναι ο ΕΛΓΑ που μας παίρνει χρήματα χωρίς να έχει ανταποδοτικότητα και εμείς θέλουμε ο ΕΛΓΑ να είναι προαιρετικός, είναι οι νέοι αγρότες που τους έβαλε με άλλα κριτήρια που βρέθηκαν προ εκπλήξεως δεν άξιζε τελικά να ακολουθήσουν τον κλάδο. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν θα φύγουμε εμείς από τα χωράφια μας για να μείνουν αυτοί. Είναι αδικαιολόγητο αυτό που κάνουν. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει την προσπάθεια μας. Θέλουμε λύσεις εδώ και τώρα, ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούμε».

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου που σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Οι πετσοκομένες επιδοτήσεις και οι δημόσιες προσβολές σε βάρος των αξιοπρεπών κτηνοτρόφων και παραγωγών μας είναι νέες πολιτικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Λιβανού στις πολιτικές πρακτικές τις κυβέρνησης στην αγροτική πολιτική. Όλα θυμίζουν εποχές δεξιάς πριν το 2015 και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απαξίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων μας είναι ξεκάθαρα πλέον πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Μειωμένες επιδοτήσεις πάνω από 10%, αδιαφάνεια στον τρόπο που κόπηκαν, ψίχουλα σε νέους αγρότες που έκαναν πρώτη φορά ενεργοποίηση φέτος και η μόνη απάντηση στους παραγωγούς μας που ανησυχούν, καθώς βλέπουν επιπλέον της μείωσης των εσόδων τους την αύξηση τους κόστους παραγωγής και την αδιαφορία της ΝΔ, ήταν οι προσβλητικές ανακοινώσεις Λιβανού για «σκυλιά» που φωνάζουν. Αν δεν μπορείτε να δώσετε στους κτηνοτρόφους μας αυτό που αξίζουν τουλάχιστον μην τους προσβάλετε. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου δεσμευόμαστε ότι σε εποχές πριν το 2015 δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουμε».

Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων που είναι συνέχεια  των προηγούμενων κινητοποιήσεων τους, στον Κόμβο στο Ατσιπόπουλο και στη συνέχεια στην κατάληψη του Δασαρχείου. Κλιμάκιο της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Νίκο Μανουσάκη και Αλέκο Μαρινάκη, περιφερειακούς συμβούλους, Χαριτάκη Αθανάσιο δημοτικό σύμβουλο Αγ. Βασιλείου και Στέλιο Αλεξάκη μέλος του γραφείου της ΤΕ Ρεθύμνου, παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση των αγροτοκτηνοτρόφων, στα Τρία Μοναστήρια και στον Κόμβο στο Ατσιπόπουλο και κατόπιν στο Δασαρχείο Ρεθύμνου, εκφράζοντας τη  συμπαράστασή τους πάνω στα δίκαια αιτήματα, που τους βγάζουν στους δρόμους.

«Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή θέση. Για άλλη μια φορά με τη μειωμένη έως και 40% επιδότηση που είδαν στους λογαριασμούς τους. Ήταν κοντά στα άλλα η σταγόνα που ξεχείλισε. Δικαιολογημένα αγωνίζονται για να σώσουν την παραγωγή, τις οικογένειές τους και να μπορούν να αναπαραχθούν.

Έκλεισαν συμβολικά για περίπου μία ώρα την εθνική οδό στο ύψος του Ατσιποπούλου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Δασαρχείο το οποίο και κατέλαβαν. Σύμφωνα με τους ίδιους πρόκειται για μια κατάληψη η οποία θα διαρκέσει μέχρι να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων αφορούν τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που μειώνονται οι επιδοτήσεις (βασική ενίσχυση, αλλά και εξισωτική αποζημίωση) με την κατανομή στα βοσκοτόπια, στο υψηλό κόστος παραγωγής, στους δασικούς χάρτες κ.ά.», αναφέρει σε ανακοίνωση της.