30 °C Rethymno, GR
15/08/2022

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Σε συνθήκες καύσωνα η Κρήτη έως και την επόμενη Παρασκευή

-Στη διάθεση των πολιτών την Δευτέρα και την Τρίτη η κλιματιζόμενη αίθουσα στο Σπίτι του Πολιτισμού

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, έως και την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021, προβλέπονται σε όλη την επικράτεια συνθήκες καύσωνα.

Λόγω της διατήρησης των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, κατά τις προσεχείς ημέρες, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης και η αρμόδια αντιδήμαρχος Δρ Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα ενημερώνουν τους συμπολίτες ότι, τη Δευτέρα 2 Αυγούστου και την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, θα τεθεί στη διάθεσή τους η κλιματιζόμενη κεντρική αίθουσα στο «Σπίτι του Πολιτισμού» (οδός Βερνάδου, παλιά πόλη) για προσωρινή ανάπαυση και ανακούφιση από τον επικείμενο καύσωνα.

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός κι επισκέψιμος από τις 8:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ και θα βρίσκονται εκεί στελέχη της υπηρεσίας για να εξυπηρετήσουν και να παράσχουν στους επισκέπτες κάθε διευκόλυνση και βοήθεια εφόσον χρειαστεί.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρας μας και την παρουσία καύσωνα κατά τους θερινούς μήνες, παραθέτει οδηγίες καθώς και προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα ανεκτά όρια του ανθρώπινου οργανισμού σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες όπως υγρασία, άπνοια κτλ, δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλης βαρύτητας που μπορεί να καταλήξουν στο σύνδρομο της θερμοπληξίας.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας σώματος, κόκκινο ζεστό και ξηρό δέρμα, έντονη δίψα, σύγχυση, ταχύπνοια και τέλος σπασμοί ή κώμα.

Ποιοι κινδυνεύουν από τις υψηλές θερμοκρασίες:

 • Όλα τα άτομα άνω των 65 ετών
 • Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
 • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κτλ.
 • Όλα τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα όπως διουρητικά, ψυχοφάρμακα, ινσουλίνη κτλ.
 • Έγκυες και θηλάζουσες
 • Τα βρέφη και παιδιά
 • Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον

Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

 • Ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο ντύσιμο
 1. Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται
 2. Χρήση καπέλου σε ώρες μεγάλης ηλιοφάνειας
 3. Χρήση σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια
 4. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για βρέφη και ηλικιωμένους
 5. Αποφυγή βαριάς εργασίας ιδιαίτερα σε ώρες υψηλής θερμοκρασίας
 6. Χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της μέρας και κατανάλωση ελαφριών γευμάτων με έμφαση στην λήψη νερού, φρούτων και λαχανικών με αποφυγή αλκοολούχων ποτών

Οδηγίες για την προστασία ηλικιωμένων:

 • Μετακίνηση του ηλικιωμένου σε δροσερότερα μέρη όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα
 • Το σπίτι κατά την διάρκεια της ζεστής μέρας πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγεται για να δροσιστεί την νύχτα
 • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα

Οδηγίες για την προστασία βρεφών και παιδιών:

 • Ελαφρύ ντύσιμο και κατανάλωση εκτός από γάλα και άλλων υγρών
 • Κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων και λιγότερη πρόσληψη λιπαρών
 • Αποφυγή παραμονής στον ήλιο σε ώρες υψηλής ηλιοφάνειας και χρήση καπέλου κατά την διάρκεια του μπάνιου στην θάλασσα ή του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν θερμοπληξία πρέπει κατά προτίμηση να γίνεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι την μεταφορά τους είναι:

– η άμεση μεταφορά του θερμόπληκτου σε σκιερό και ευάερο μέρος και μείωση του ρουχισμού

– τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και την βουβωνική περιοχή καθώς και ψεκασμός με κρύο νερό, ντους ή εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό.

Η ΚΕΔΕ ζητάει από τους δήμους να τεθούν σε 24ωρη ετοιμότητα λόγω του καύσωνα

Εν τω μεταξύ, σε 24ωρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του καύσωνα ζητάει να τεθούν οι δήμοι, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου.

Σε επιστολή του προς όλους τους δημάρχους της χώρας ο κ. Παπαστεργίου ζητάει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση, όπου αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό, δημοτικοί κλιματιζόμενοι χώροι όπου θα μπορούν να βρουν καταφύγιο οι πολίτες, να τηρηθεί απαρέγκλιτα όλη η νομοθεσία για εξωτερική εργασία υπό συνθήκες καύσωνα, βάσει και της νέας εγκυκλίου, να φροντίσουν για την απρόσκοπτη λειτουργία των δικτύων ύδρευσης των Δήμων, να υπάρξει μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιών κ.α .

Ο κ. Παπαστεργίου συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε νωρίτερα υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θόδωρο Λιβάνιο, για τον συντονισμό όλων των φορέων του κράτους για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες και τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, λόγω των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην Ελλάδα τις προσεχείς ημέρες.

«Πιστεύω ότι με την καλή συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο και με τις Περιφέρειες, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, ώστε να προφυλάξουμε τους πολίτες από αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει οικονομική και θεσμική στήριξη των δήμων για το θέμα του καθαρισμού των οικοπέδων, παρότι ήδη έχει γίνει σημαντική δουλειά, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.