28 °C Rethymno, GR
22/05/2022

ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Σε τρεις μήνες παραδίδεται η μελέτη για την κατασκευή «Πράσινου Σημείου» στα Τρία Μοναστήρια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση της μελέτης για την κατασκευή του ενός από τα δυο μεγάλα πράσινα σημεία, που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων για το Ρέθυμνο. Τη συγκεκριμένη μελέτη έχει αναθέσει σε μελετητή ο ΕΣΔΑΚ και αναμένεται να παραδοθεί σε τρείς μήνες, σύμφωνα με τα όσα ανάφερε στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Δημήτρης Λελεδάκης, καθώς μόλις ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης, η μελέτη θα παραδοθεί στον ΕΣΔΑΚ, για να αναζητηθεί στη συνέχεια χρηματοδότηση για το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι η περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε τον ΕΣΔΑΚ με το ποσό των 250.000 ευρώ, για να αναλάβει τη διαδικασία εκπόνησης μελετών για πράσινα σημεία σε 13 δήμους της Κρήτης. Ο περιφερειάρχης Κρήτης κατά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων, είχε δηλώσει πως «Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει τη συνεργασία με όλους τους φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων, με τη χρηματοδότηση για τα πράσινα σημεία που χρειάζονται για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού», τονίζοντας παράλληλα πως «Μέχρι το 2023 ο Περιφερειακός σχεδιασμός θα υλοποιηθεί με συνολική χρηματοδότηση 150 εκ. που διατίθενται από δημόσια χρηματοδότηση».

«Η μελέτη προχωράει με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και το επόμενο τρίμηνο θα παραδοθεί στον ΕΣΔΑΚ μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Ακολούθως θα υπάρξει χρηματοδότηση, είτε από την περιφέρεια Κρήτης ή κάποιο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου περιβάλλοντος, ώστε τόσο το πράσινο σημείο του Ρεθύμνου όσο και των άλλων δήμων να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, με δεδομένο ότι τόσο σε επίπεδο περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο δήμου Ρεθύμνου η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος καθαριότητας δήμου Ρεθύμνου Δημήτρης Λελεδάκης.

Το πρώτο μεγάλο πράσινο σημείο θα υλοποιηθεί στην περιοχή Τρία Μοναστήρια, εκεί όπου αρχικά είχε σχεδιαστεί να γίνει και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, πρόταση η οποία τελικά αναιρέθηκε εξαιτίας των αντιδράσεων που υπήρχαν από κατοίκους της περιοχής.

Σε ότι αφορά το δεύτερο μεγάλο σημείο και τα οχτώ ακόμα μικρότερα, δεν υπάρχει προς στιγμή κάποιος σχεδιασμός και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Δημήτρη Λελεδάκη, ο δήμος καλείται να υποδείξει σχετικές θέσεις για τη δημιουργία τους.

 

Τι προβλέπει η μελέτη

Τα πράσινα σημεία αποτελούν οργανωμένα σημεία, όπου οι πολίτες μπορούν να παραδίδουν χαρτί, γυάλινες και μεταλλικές συσκευασίες, ογκώδη υλικά κ.ά.

Το «Πράσινο Σημείο» είναι ένας οριοθετημένος και διαμορφωμένος χώρος, με κατάλληλη κτιριακή υποδομή (όπου απαιτείται) και εξοπλισμό, οργανωμένος από τον δήμο, ώστε οι δημότες να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση. Το υπό μελέτη «Πράσινο Σημείο» θα αποτελέσει έναν ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, όπου οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), πράσινα απόβλητα (κλαδιά κλαδέματα), καθώς και οικοδομικά απόβλητα από μικροεργασίες, προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.

Η λειτουργία του «Πράσινου Σημείου» περιλαμβάνει:

  • Είσοδος των οχημάτων των δημοτών από την πύλη εισόδου-εξόδου στο ανατολικό τμήμα της εγκατάστασης.
  • Κατεύθυνση (χρησιμοποιώντας την εσωτερική οδοποιία), όπου είναι εφικτή η πρόσβαση και στάθμευση οχημάτων, για την απόθεση των αποβλήτων σε κάδους, κοντέινερ ή άλλου τύπου περιέκτες αναλόγως του περιεχομένου τους.
  • Επίσκεψη (εφόσον ο ιδιώτης/Δημότης το επιθυμεί) στο χώρο των χρήσιμων αντικειμένων όπου δύναται να παραλάβει απόβλητα για επαναχρησιμοποίηση και όχι για εμπορία.

Οχήματα απομάκρυνσης υλικών:

  • Είσοδος οχημάτων απομάκρυνσης υλικών από την ξεχωριστή είσοδο στην πύλη εισόδου-εξόδου στο ΝΑ τμήμα της εγκατάστασης, με κίνηση επί της εσωτερικής οδοποιίας του ΣΜΑ και είσοδος στο ΠΣ από το δυτικό του τμήμα.
  • Κατεύθυνση προς τα μέσα συλλογής και φόρτωση: Εκκένωση κάδων και θα επανατοποθετούνται στη θέση τους.
  • Παραλαβή container και τοποθέτηση.
  • Παραλαβή επεξεργασμένου υλικού από τον χώρο συγκέντρωσης – τεμαχισμού ογκωδών και πρασίνου.
  • Έξοδος οχημάτων απομάκρυνσης υλικών από το «Πράσινο Σημείο» κίνηση επί της εσωτερικής οδοποιίας του ΣΜΑ και έξοδος από την (κοινή) πύλη εισόδου-εξόδου της εγκατάστασης.

Πέρα των ανωτέρω, στο «Πράσινο Σημείο» πραγματοποιούνται οι ακόλουθες εργασίες:

Εργασίες χειροδιαλογής σε περίπτωση αστοχιών στα εισερχόμενα απόβλητα, ώστε να πραγματοποιείται ο πλήρης διαχωρισμός.

Εργασίες συμπίεσης/δεματοποίησης/τεμαχισμού, όπου αυτό είναι δυνατό για τη μείωση του όγκου των υλικών και την καλύτερη διαχείρισή τους.

Η ζύγιση των φορτίων θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις παραλαβής των διαχωρισμένων ρευμάτων ανακυκλώσιμων αποβλήτων.

 

Αναζητείται χώρος για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Ειδικότερα, για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου, αν και ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό, σε σχέση με τη χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Η μελέτη του έχει ολοκληρωθεί και ο σταθμός χωροθετήθηκε να κατασκευαστεί στα Τρία Μοναστήρια, ενώ ο φάκελος κατατέθηκε για χρηματοδότηση του έργου στο πρόγραμμα ΕΠΕΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η μελέτη προβλέπει θέσεις εκφόρτωσης, κατασκευή μικρού προκατασκευασμένου οικίσκου και όλων των συνοδών έργων υποδομής, για την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία του, όπως οι περιφράξεις, αντικεραυνική προστασία, ηλεκτροφωτισμό, φυτεύσεις, ασφαλτοτάπητες, σύστημα πυρόσβεσης κ.ά., όπως επίσης και προμήθεια 8 ελκυστήρων και 11 αποσυμπιεζόμενων containers χωρητικότητας τουλάχιστον 55m3 και ωφέλιμου φορτίου τουλάχιστον 20 τόνων.

Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από κατοίκους της περιοχής, αλλά και σχετική αυτοψία μηχανικών του ΕΣΔΑΚ, το θέμα «πάγωσε» και ο δήμος ξεκίνησε την αναζήτηση άλλων εναλλακτικών χώρων, μεταξύ των οποίων και πλησίον του Ατσιποπούλου, όπου επίσης συνάντησε τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Σε ότι αφορά την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος είχε αναφέρει ότι η θέση του θα υποδειχτεί από το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο, μελέτη για την οποία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ο δήμος Ρεθύμνου.