24 °C Rethymno, GR
11/08/2022

ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠ ΚΡΗΤHΣ

Σε τροχιά υλοποίησης η ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου Γερανίου

Μετά από προσπάθειες ετών εξασφαλίστηκε η πολυπόθητη χρηματοδότηση για το έργο ανάδειξης και τουριστικής αξιοποίησης του σπηλαίου Γερανίου που αναμένεται να δώσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, το έργο με προϋπολογισμό 253.359,99€ εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020, στις ΟΧΕ Ρεθύμνου.

Η πράξη θα υλοποιηθεί σε δύο υποέργα:

Κατασκευαστικό έργο με τον ομώνυμο τίτλο, με το ποσό των 213.999,99€

Επίβλεψη Αρχαιολογίας σπηλαιολογίας, με το ποσό των 39.360,00€

Αντικείμενο του έργου:

  • Η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του σπηλαίου για την άνετη προσπέλαση των επισκεπτών από τον δευτερεύοντα ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς το σπήλαιο.
  • Η διαμόρφωση της εισόδου με θολωτή στοά από σκυρόδεμα. (Η είσοδος θα γίνει στο υψόμετρο του σημερινού ανοίγματος και της υπάρχουσας εισόδου).
  • Η διαμόρφωση οριοθετημένου διαδρόμου για την κίνηση των επισκεπτών μέσα στο σπήλαιο. Στο ίδιο μήκος αμέσως μετά την είσοδο, διαμορφώνεται καλύτερα η υπάρχουσα κλίμακα με επαρκές πλάτος, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί και μηχανοκίνητο κάθισμα για ΑΜΕΑ στον χειρολισθήρα του κιγκλιδώματος.

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2023.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη του έργου, αλλά και την αγαστή συνεργασία που υπήρξε με την Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας και είχε θετικά αποτελέσματα.

«Το έργο αφορά την ανάδειξη ενός σπηλαίου που ουσιαστικά έχει διπλή σημασία και τουριστική αναζωογόνηση αλλά και ανάδειξη ενός αρχαιολογικού χώρου. Είναι ένα σπήλαιο ιδιαίτερου κάλλους στο οποίο τα ευρήματα είναι αξιόλογα και θεωρούμε ότι η ανάδειξή του θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου και ειδικότερα την περιοχή που χωροθετείται στο Γεράνι. Είναι κάτι το οποίο έχει ξεκινήσει η διαδικασία και η δρομολόγηση του έργου αρκετά χρόνια, έχει συνταχθεί μελέτη, υπάρχει συνεννόηση με τις υπηρεσίες και δεν κρύβω ότι είναι ένα έργο δύσκολο όσον αφορά την μελέτη και τα διορθωτικά του κομμάτια γιατί έπρεπε να περάσει από διάφορες υπηρεσίες που γνωμοδοτούσαν είτε ενέκριναν τις μελέτες και την παρέμβαση τη συγκεκριμένη.

Ο διαγωνισμός θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και θεωρώ ότι το επόμενο 3μηνο θα μπορούμε να έχουμε εργολάβο αν όλα πάνε καλά με το διαγωνισμό και δεν έχουμε ενστάσεις».

Το σπήλαιο εντοπίστηκε τυχαία το 1969, όταν γινόταν εκβραχισμοί στην περιοχή Καμάρι του δημοτικού διαμερίσματος Γερανίου, προκειμένου να κατασκευαστεί η γέφυρα που εξυπηρετεί σήμερα την εθνική οδό Ρεθύμνου – Χανίων.

Η έκτασή του καλύπτει τα 1,200 τ.μ. και έχει εντυπωσιακό σταλαγμιτικό διάκοσμο στα έξι συνολικά τμήματα που διαθέτει. Το σπήλαιο διαθέτει επίσης σημαντικά ευρήματα τα οποία αποκαλύπτουν δραστηριότητες και στοιχεία της εποχής. Οι αρχαιολόγοι κατόρθωσαν να ανακαλύψουν αδιατάρακτα αρχαιολογικά στρώματα και να αποδείξουν ότι ο χώρος κατοικήθηκε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της Νεολιθικής περιόδου, από το 6.000 π.Χ. μέχρι το 3.000 π.Χ., χωρίς μεταγενέστερες επεμβάσεις. Αντίστοιχη στρωματογραφία παρατηρήθηκε και στην Κνωσό.