18 °C Rethymno, GR
27/03/2023

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σε υπαίθριο πάρκινγκ μετατρέπεται ο πεζόδρομος της Χειμάρρας

΄• Η κατάσταση ξεφεύγει όταν διεξάγονται μουσικές εκδηλώσεις στη Φορτέτσα

Τη δική του «δύσκολη», όπως φαίνεται, ιστορία έχει ένας από τους πλέον χαρακτηριστικούς πεζόδρομους της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, ο οποίος δυστυχώς κάθε καλοκαίρι μετατρέπεται σε υπαίθριο πάρκινγκ για κάθε λογής οχήματα. Πρόκειται για τον πεζόδρομο της οδού Χειμάρρας, ο οποίος συνδέει τη Μελισσινού με το ιστορικό φρούριο της Φορτέτσας.
Ο δρόμος αυτός που δεν είναι φαρδύς και άνετος, αλλά γραφικός, όπως προαναφέραμε, «πλημμυρίζει» κυρίως τους τελευταίους μήνες από μηχανάκια και λιγότερο από μεγάλο αριθμό οχημάτων. Κάτι αντίστοιχο έγινε και το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν στη Φορτέτζα είχε προγραμματιστεί μία ακόμη συναυλία του καλακαιριού.
«Η κατάσταση είχε ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο το βράδυ της Τετάρτης. Από τη Μελισσινού μέχρι και την πάνω πλευρά του δρόμου, εκτός από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία δεν ήταν πολλά -διότι ίσως κάποιοι να μην πρόλαβαν- ήταν παντού μηχανάκια. Και δεν είναι καθόλου υπερβολικό να σας πω ότι ακόμα και οι πεζοί δεν μπορούσαν να περάσουν, καθώς η είσοδος από την πλευρά της Μελισσινού ήταν αποκλεισμένη», σχολίασε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα μας κάτοικος της περιοχής.
Εξάλλου, από τον εν λόγω πεζόδρομο διέρχονται καθημερινά αυτοκίνητα, μικρά φορτηγά, μοτοσυκλέτες, ποδήλατα, αλλά και άνθρωποι που είτε ανηφορίζουν στο ενετικό κάστρο, είτε επιλέγουν μια από τις ταβέρνες της περιοχής για να γευματίσουν. Όμως, το ζητούμενο, όπως συχνά καταγγέλλουν, είναι πως κανείς δεν έχει πια την ησυχία του εκεί. Και αυτό, διότι θεωρώντας ότι ο πεζόδρομος είναι ένα ιδανικό πάρκινγκ, σπεύδουν να σταθμεύσουν τα οχήματά τους, αδιαφορώντας εάν αυτό δημιουργεί πρόβλημα.
Από την πλευρά τους, οι αστυνομικές αρχές του νομού, που στο παρελθόν είχαν δεχτεί «καταιγισμό» παραπόνων, πλέον διεξάγουν συστηματικά ελέγχους στην περιοχή (κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια) βεβαιώνοντας πρόστιμα στους παραβάτες, με την ελπίδα ότι αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους κάποιους οδηγούς. Τελικά το αποτέλεσμα ήταν να περιοριστεί κάπως το πρόβλημα, κυρίως με τα σταθμευμένα Ι.Χ. και να ξεφύγει πλήρως η κατάσταση με τις μοτοσικλέτες.
«Σε γενικές γραμμές, το πρόβλημα είναι ότι στην περιοχή μας, εκτός του ότι έχουμε πλέον χάσει την ησυχία μας, καταστρατηγείται πλήρως και ο δακτύλιος, αφού κανείς δεν τον τηρεί. Όλοι μπαινοβγαίνουν όταν θέλουν και ειδικά από τότε που έκλεισε με μπάρα η είσοδος της Φορτέτσας από την πλευρά του περιφερειακού, αδιαφορώντας στην ουσία αν προκαλούν προβλήματα και αν δημιουργούν μια άσχημη εικόνα για την τουριστική μας πόλη», σχολίασε επίσης στα «Ρ.Ν.» κάτοικος της οδού Χειμάρρας.
Εκείνο που ακόμα παρατηρείται είναι ότι κάποιοι επαγγελματίες ή και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου, βρίσκουν εύκολα «καταφύγιο» στον πεζόδρομο της οδού Χειμάρρας, γλιτώνοντας την ταλαιπωρία να αναζητούν μια θέση στάθμευσης στον περιφερειακό ή σε άλλα σημεία της πόλης.
Επισκέπτης του ιστορικού κέντρου που πρόσφατα περιηγήθηκε στην περιοχή μας, ανηφόρισε με την οικογένεια του στο ενετικό κάστρο μέσω του πεζόδρομου της οδού Χειμάρρας. Ξαφνικά και ενώ ο ίδιος, όπως μας είπε, βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του και το παιδί του, παρατηρώντας τα τουριστικά καταστήματα της περιοχής, μια μοτοσικλέτα έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τη γυναίκα του, η οποία γλίτωσε τα χειρότερα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. «Θα μπορούσαν να είχαν συμβεί τα χειρότερα. Να χτυπήσει τη γυναίκα μου ή το παιδί μου. Θεωρώ ότι είναι κρίμα σε μία περιοχή όπως το Ρέθυμνο να μην αισθάνεται κανείς ασφάλεια όταν προχωρά στους δρόμους. Συνεχώς ξεπετάγονται αυτοκίνητα, αλλά κυρίως μηχανάκια από δεξιά και αριστερά», κατέληξε χαρακτηριστικά ο εν λόγω επισκέπτης της πόλης μας.