28 °C Rethymno, GR
22/09/2021

ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΑΕΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ 878 ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σε 13 εξεταστικά κέντρα ξεκινούν τη Δευτέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις στο Ρέθυμνο

Με αυστηρά υγειονομικά μέτρα και με την υποχρέωση των υποψηφίων αλλά και των εκπαιδευτικών-επιτηρητών να έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγωστικό έλεγχο -self test-, ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουνίου οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και την Τρίτη για τα Επαγγελματικά.

Στο Ρέθυμνο φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων είναι 878. Από αυτούς οι 655 είναι από τα Γενικά λύκεια, εκ των οποίων οι 617 θα διαγωνιστούν γραπτά και οι 38 θα δώσουν προφορικές εξετάσεις. Πέρυσι οι υποψήφιοι ήταν κατά 40 λιγότερα και συγκεκριμένα 618.

Από τα Επαγγελματικά λύκεια φέτος οι υποψήφιοι είναι 223, εκ των οποίων οι 183 θα διαγωνιστούν γραπτώς και οι 40 προφορικά. Πέρυσι οι υποψήφιοι ήταν 141, δηλαδή φέτος καταγράφεται μια αύξηση κατά 90 μαθητές.

Σε ό,τι αφορά τα εξεταστικά κέντρα, για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων, θα λειτουργήσουν και τα 11 ΓΕΛ του νομού, δηλαδή 1ο, 2ο, 3ο,και 4ο  ΓΕΛ Ρεθύμνου, ΓΕΛ Ατσιποπούλου, Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Κρήτης, ΓΕΛ Ανωγείων, ΓΕΛ Περάματος, ΓΕΛ Σπηλίου, ΓΕΛ Φουρφουρά και ΓΕΛ Επισκοπής.

Επίσης:

  • Ως Εξεταστικό Κέντρο για τις προφορικές εξετάσεις των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων του νομού, θα λειτουργήσει το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου.
  • Ως Εξεταστικό Κέντρο για τους υποψήφιους όλων των Επαγγελματικών Λυκείων του νομού, θα λειτουργήσει το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου.
  • Η κατηγορία υποψηφίων μαθητών των ΕΠΑΛ του νομού Ρεθύμνου, που θα δώσουν προφορικές εξετάσεις, θα μεταβούν σε Εξεταστικό Κέντρο των Χανίων και συγκεκριμένα στις Μουρνιές.

Επιπλέον, στο Ρέθυμνο θα λειτουργήσουν τα Εξεταστικά Κέντρα Ειδικών Μαθημάτων για όλους τους υποψήφιους της Κρήτης και συγκεκριμένα:

  • Το 3ο ΓΕΛ για τους υποψήφιους Ξενόγλωσσων Μαθημάτων.
  • Το 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου για τους υποψήφιους στα Μαθήματα Γραμμικό και Ελεύθερο Σχέδιο.
  • Το Μουσικό Γυμνάσιο και στο Πειραματικό Γυμνάσιο για τους υποψήφιους των Μουσικών Μαθημάτων.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Β/βαθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννη Γαζανό, υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και άρτια προετοιμασία από πλευράς Διεύθυνσης για την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Από το σύνολο των υποψηφίων του νομού Ρεθύμνου, δυο μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες θετικοί σε Covid κι έτσι δεν θα δώσουν σε αυτή την φάση εξετάσεις αλλά τον Σεπτέμβριο, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

«Είμαστε πανέτοιμοι κι έχουμε λάβει όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου για την καθαριότητα και την απολύμανση των σχολείων. Οι μαθητές με την προσέλευσή τους στα σχολεία την ημέρα των εξετάσεων θα πρέπει να κρατούν την βεβαίωση των self test, που αν είναι χειρόγραφη δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται ο κωδικός. Το πρώτο τεστ από τους υποψήφιους έγινε την Πέμπτη και το δεύτερο θα γίνει στις 18 του μήνα, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος σε περίπτωση που είναι θετικός κάποιος να επιβεβαιωθεί με εργαστηριακή ανάλυση. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και θέλω να ευχηθώ από καρδιάς καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Γαζανός.

Να σημειωθεί ότι κρίθηκε απαραίτητη η αντικατάσταση 5 εκπαιδευτικών – επιτηρητών, καθώς τέθηκαν σε καραντίνα ως επαφές μαθητών του ΕΠΑΛ που βρέθηκαν θετικοί σε Covid.

Τα υγειονομικά μέτρα

Για να προσέρχονται μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί στα Εξεταστικά Κέντρα, αλλά και τι πρέπει να γίνει εφόσον κάποιος επιβεβαιωθεί θετικός σε Covid, προβλέπονται τα παρακάτω:

  • Οι υποψήφιοικαι οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test). Το πρώτο test για τους υποψηφίους των Γενικών (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) έγινε την Πέμπτη 10/6 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, έως και Κυριακή 13/6. Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των ΓΕΛ θα γίνει την Παρασκευή 18/6 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, μέχρι Δευτέρα 21/6. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19/6 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, μέχρι την Τρίτη 22/6.
  • Υποψήφιοι και προσωπικό πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων.
  • Εάν κάποιος από τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι με υποψήφιο βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, ο υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει στις Πανελλαδικές ύστερα από αρνητικό PCR ή rapid test.
  • Εάν κάποια περιοχή της χώρας χαρακτηριστεί «κόκκινη» εν μέσω Πανελλαδικών, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test) από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος,όπως τονίζει το υπουργείο Παιδείας το τεστ θα πρέπει να επαναληφθεί σε δημόσια δομή. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο υποψήφιος/εκπαιδευτικός λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο. Αν και το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος. Υποψήφιοι και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τις εξετάσεις.

Μηνύματα για την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων

Με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Οι μαθητές και μαθήτριες που φέτος τελειώνουν το Λύκειο αντιμετώπισαν αυξημένες δυσκολίες και απαιτητικές συγκυρίες. Η πανδημία και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν νέες συνθήκες για όλους, όμως τα παιδιά ανταπεξήλθαν άριστα, με συνέπεια και ψυχική ανθεκτικότητα, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους μας. Οι εκπαιδευτικοί μας, αλλά και οι οικογένειες των μαθητών συνέβαλαν σημαντικά, ώστε να προσέλθουν προετοιμασμένοι και με υψηλό το ηθικό στις εξεταστικές αίθουσες.

Η πολιτεία στέκεται αυτονόητα αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια των μαθητών/τριών. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, τόσο στο οργανωτικό επίπεδο όσο και στην τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων. Το κύρος, η αξιοπιστία και το αδιάβλητο των εξετάσεων είναι, όπως πάντα, αδιαπραγμάτευτα σε όλα τα εξεταστικά κέντρα της Κρήτης.

Εύχομαι ολόψυχα στους μαθητές και στις μαθήτριές μας που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, να εμπιστευτούν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους, καθώς και τις γνώσεις και τις εμπειρίες των σχολικών τους χρόνων που τους οδήγησαν ως εδώ, ώστε να πετύχουν το επιθυμητό γι’ αυτούς αποτέλεσμα. Η κοινωνία μας γίνεται καλύτερη μόνο όταν η δυναμική των νέων ανθρώπων αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, σε μήνυμα της προς τους υποψήφιους αναφέρει: «Εύχομαι σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, να έχουν καλή επιτυχία, δύναμη, υπομονή και αισιοδοξία για να φέρουν σε πέρας την προσπάθειά τους.

Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας οι μαθητές μας κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε ένα νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον, αυτό της τηλεκπαίδευσης, και να στερηθούν τη δια ζώσης διδασκαλία, γεγονός που ασφαλώς επηρέασε την προετοιμασία τους, αλλά και τον ψυχισμό τους. Όμως στη ζωή πρέπει πάντα να βρίσκουμε τη δύναμη και τον τρόπο να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις χωρίς να χάνουμε την πίστη μας και την προσήλωση στο στόχο μας.

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι μία μόνο από τις πολλές ευκαιρίες, που θα παρουσιαστούν στη ζωή σας για να πορευθείτε στη ζωή και οπωσδήποτε όχι η μοναδική. Η συμμετοχή σας σε αυτές ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, που εύχομαι για τον καθένα σας να είναι το επιθυμητό, θα σας προσφέρει γνώση και εμπειρία, πολύτιμη για το μέλλον.

Συμπαραστάτες στον αγώνα σας αυτό είναι οι γονείς και οι καθηγητές σας, που στηρίζουν την προσπάθεια σας εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, και στους οποίους εύχομαι επίσης καλή δύναμη τις μέρες που έρχονται για να σας στηρίξουν με τη σειρά τους».