18 °C Rethymno, GR
25/09/2021

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΑΝΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΚΕΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Θολό παραμένει το τουριστικό τοπίο για τη νέα σεζόν στην Κρήτη

-Προϋπόθεση η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας για την ενίσχυση των κρατήσεων επισημαίνουν οι ξενοδόχοι

 

Σημαντικό είναι το πλήγμα για τον τουρισμό της Κρήτης μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να παρατείνει την τουριστική καραντίνα σε όσους πολίτες της επιλέξουν να ταξιδέψουν ελληνικούς προορισμούς, αφού η χώρα μας δεν εντάχθηκε στην πράσινη λίστα, αντιθέτως παραμένει στην πορτοκαλί. Η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη πιο σημαντική πηγή τουριστών και εσόδων για τον κρητικό τουρισμό, μετά τη Γερμανία. Οι Βρετανοί επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αλλά όταν επιστρέφουν από προορισμούς που δεν βρίσκονται στην «πράσινη» λίστα υποχρεούνται σε καραντίνα κατ’ ελάχιστον 5 και συνήθως 10 ημερών. Κάτι που αυτονόητα ισοδυναμεί με απόλυτο σχεδόν απαγορευτικό για τα ταξίδια σε αυτούς τους προορισμούς. Η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία, καθώς από εκεί η χώρα μας προσέλκυσε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και ένα εκατομμύριο πέρυσι, που έφεραν εισπράξεις 2,5 δισ. το 2019 και 749 εκατ. το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η εξέλιξη μόνο δυσάρεστη χαρακτηρίζεται από τους επιχειρηματίες του κλάδου σε τοπικό επίπεδο, που εκτιμούν ότι ο Ιούνιος μήνας είναι πλέον χαμένος τουριστικά μήνας, αφού ήδη οι πληρότητες στα ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά είναι πολύ χαμηλές αφενός και αφετέρου το όποιο ενδιαφέρον για κρατήσεις αφορά την περίοδο μετά τα μέσα Ιουλίου. Ήδη ξεκίνησαν οι ακυρώσεις και των λιγοστών κρατήσεων που υπήρχαν από τη βρετανική αγορά και αρκετές μονάδες που είθισται να φιλοξενούν αμιγώς Βρετανούς υπηκόους οδηγούνται σε αναβολή της έναρξης της λειτουργίας τους.
Την ίδια στιγμή στα θετικά χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι η Γαλλία ενέταξε τη χώρα μας στην «πράσινη» λίστα, μαζί με την Ισπανία και μία σειρά ακόμη από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην «κόκκινη» λίστα, στην οποία εντάσσονται χώρες οι οποίες παρουσιάζουν άσχημη επιδημιολογική εικόνα και στις οποίες απαγορεύονται τα ταξίδια, τοποθετείται η Τουρκία.
Πράκτορες και ξενοδόχοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις βλέποντας να μετατίθεται χρονικά η σεζόν μαζί με τις ελπίδες τους για αύξηση των πληροτήτων στις μονάδες τους.
Όπως επισημαίνουν μονόδρομος και βασική προϋπόθεση για την αναστροφή του σημερινού αρνητικού κλίματος είναι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και η αλλαγή του χρώματος στον επιδημιολογικό χάρτη, ο οποίος αποτελεί βασικό κριτήριο τη φετινή χρονιά για τον προγραμματισμό των διακοπών.
Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα για την Κρήτη είναι ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, αλλά και ο Σεπτέμβριος θα είναι καλοί μήνες για την τουριστική βιομηχανία του νησιού με τους πιο αισιόδοξους να εκτιμούν ότι υπό την προϋπόθεση ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα βελτιωθεί θα επιτευχθεί ο στόχος του 50% της τουριστικής κίνησης του 2019.
Εν τω μεταξύ, χθες, το πολυτελές ξενοδοχείο Creta Palace της Grecotel, στο Ρέθυμνο, υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες για τη φετινή σεζόν.
Οι φιλοξενούμενοι προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία. Η γερμανική αγορά αποδεικνύεται σταθερή αξία για τον τουρισμό και είναι αυτή που θα τροφοδοτήσει τα ξενοδοχεία έως το άνοιγμα και των υπόλοιπων αγορών, σημειώνει ο όμιλος Grecotel.
Σημαντικές οι απώλειες από την βρετανική αγορά για τον τουρισμό του Ρεθύμνου

Νέες απώλειες για τον τουρισμό της Κρήτης φέρνει η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να συνεχίσει τουλάχιστον έως τις 21 Ιουνίου την καραντίνα στους πολίτες τους, που θέλουν να επιλέξουν τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές τους, αφού η χώρα μας παραμένει στους πορτοκαλί προορισμούς.

Η βρετανική αγορά είναι η σημαντικότερη αγορά μαζί με τη Γερμανία, από την οποία η Κρήτη έλκει ταξιδιώτες, και μάλιστα πολλοί εξ αυτών επαναλαμβανόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά ξενοδοχεία αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα όχι μόνο στην πόλη αλλά και στην ενδοχώρα του νομού (π.χ. στον Πλακιά), δουλεύουν αποκλειστικά και μόνο με Άγγλους πελάτες. Η χθεσινή απόφαση φρενάρει το άνοιγμα πολλών μονάδων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες τους, την ίδια στιγμή που οι απώλειες της βρετανικής αγοράς τουλάχιστον για τον μήνα Ιούνιο έρχονται να προστεθούν στο ήδη κακό κλίμα που υπάρχει από πλευράς τουριστικής κίνησης.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία όχι μόνον δεν συμπεριέλαβε την Ελλάδα στην «πράσινη» λίστα (που απαλλάσσει από την υποχρέωση καραντίνας κατά την επιστροφή), αλλά υποβίβασε και την Πορτογαλία από τους «πράσινους» στους «πορτοκαλί» προορισμούς, ενώ έθεσε και άλλες επτά χώρες (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) στην «κόκκινη» λίστα.

Οι αποφάσεις αυτές προκαλούν ήδη θύελλα αντιδράσεων από μεγάλες βρετανικές αεροπορικές επιχειρήσεις και ταξιδιωτικά γραφεία, που ενώ περίμεναν χαλάρωση έλαβαν περιορισμούς.

Οι Βρετανοί επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό αλλά όταν επιστρέφουν από προορισμούς που δεν βρίσκονται στην «πράσινη» λίστα υποχρεούνται σε καραντίνα κατ’ ελάχιστον 5 και συνήθως 10 ημερών. Κάτι που αυτονόητα ισοδυναμεί με απόλυτο σχεδόν απαγορευτικό για τα ταξίδια σε αυτούς τους προορισμούς. Η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία, καθώς από εκεί η χώρα μας προσείλκυσε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και ένα εκατομμύριο πέρυσι, που έφεραν εισπράξεις 2,5 δισ. το 2019 και 749 εκατ. το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ Μανόλης Τσακαλάκης «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την εξέλιξη αυτή. Όπως είναι γνωστό η Αγγλία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών μετά την Γερμανία και οι απώλειες θα είναι τεράστιες. Πολλοί συνάδελφοι έχουν ξενοδοχεία, καταλύματα και δωμάτια που αφορούν κατά κύριο λόγο Βρετανούς επισκέπτες. Αυτοί τώρα αναβάλλουν την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, ενώ ακόμα και κάποιες λίγες κρατήσεις Άγγλων που υπήρχαν ακυρώνονται. Δυστυχώς το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο και δεν είμαι βέβαιος αν η κατάσταση θα ανατραπεί με δεδομένο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας δε βελτιώνονται. Προς το παρόν το βέβαιον είναι ότι ο Ιούνιος είναι ένας χαμένος μήνας τουριστικά, κυρίως για τους Άγγλους αλλά και για τις άλλες αγορές, καθώς ήδη οι πληρότητες στα ξενοδοχεία που λειτουργούν είναι πάρα πολύ χαμηλές, ενώ το ενδιαφέρον για κρατήσεις αφορά την περίοδο μετά τον Ιούλιο» και πρόσθεσε ότι: «Γνωρίζαμε πως το 2021 θα είναι χρονιά επιβίωσης για τον τουρισμό, ωστόσο πλέον φαίνεται παρ’ όλο που παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι τείνει να επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο για τον τουρισμό, ότι δηλαδή το 2021 όχι μόνο δεν θα πετύχουμε το 50% της τουριστικής κίνησης του 2010 αλλά τα πράγματα θα είναι χειρότερα από το 2020 για τους Έλληνες ξενοδόχους» επεσήμανε ο κ. Τσακαλάκης.

Κυρώθηκε η ΠΝΠ για το ψηφιακό πιστοποιητικό

Εν τω μεταξύ, δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με την κύρωση της ΠΝΠ, για τη «θέσπιση έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκε για τη συζήτησή του στην Ολομέλεια που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Οι προβληματισμοί και οι παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης εστιάστηκαν, κυρίως, ως προς την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης των διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, επεσήμανε ότι η θέσπιση του ψηφιακού πιστοποιητικού για τον Covid-19 που πρώτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στην Ε.Ε., δεν δίνει όφελος στη κυβέρνηση αλλά συνολικά στη χώρα.

«Στόχος της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, είναι η διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης ενόψει και της τουριστικής περιόδου. Δίνουμε εναλλακτική και γρήγορη λύση μετακίνησης των πολιτών, με απόλυτη κατοχύρωση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και πάντα με αγαστή συνεργασία της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων», υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς.