26 °C Rethymno, GR
19/08/2022

ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΥΨΟΥΣ 500.000 ΕΥΡΩ

Σημαντικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του 1ου ΕΠΑΛ

• Προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός του έργου

Σημαντικές παρεμβάσεις στο κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ στα Περβόλια δρομολογεί ο δήμος Ρεθύμνου, καθώς ήδη προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός του έργου που περιλαμβάνει εργασίες συντήρησής και αποκατάστασης του μεγάλου σχολικού συγκροτήματος. Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε από την περιφέρεια Κρήτης και ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι έχουν προθεσμία έως τις 10 Ιανουαρίου να υποβάλλουν τις προσφορές. Οι προσφορές θα ανοίξουν στις 14 του ίδιου μήνα ενώ σύμφωνα με την προκήρυξη ο ανάδοχος θα πρέπει να ολοκληρώσει και να παραδώσει το έργο σε διάστημα εννέα μηνών.

Οι εργασίες αυτές χαρακτηρίζονται ζωτικής σημασίας, καθώς το κτίριο είναι παλιό και χρήζει σημαντικών παρεμβάσεων.

«Είχαμε ζητήσει ειδικά για το 1ο ΕΠΑΛ και προσωπικά από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη το ποσό τω 500.000 ευρώ προκειμένου να μπορέσουμε να συντηρήσουμε το κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ., το οποίο είναι πάρα πολύ παλιό – εκεί ήταν η πρώτη στέγη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο συγκεκριμένο συγκρότημα ο δήμος κάνει διαρκώς παρεμβάσεις, ωστόσο χρειάζεται μια πιο στοχευμένη παρέμβαση και ο δήμος για να μπορέσει να ανταποκριθεί, θα έπρεπε να διαθέσει εξολοκλήρου το ποσό που δίνεται για συντηρήσεις σχολειών (ΣΑΤΑ) δυο ετών στη συγκεκριμένη μονάδα για να καλύψει τις ανάγκες. Ο περιφερειάρχης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα μας και τον ευχαριστούμε πολύ γιατί αναγνώρισε την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει. Ήδη προκηρύξαμε τον διαγωνισμό του έργου και εκτιμούμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει το έργο. Οι εργασίες αφορούν σε σκυροδέματα εσωτερικά και εξωτερικά, και σε ενίσχυση του κτιρίου. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως, καθώς το μεγάλο μέρος των εργασιών αφορά σε εξωτερικούς χώρους οπότε δεν θα παρεμποδίζει τη λειτουργία του σχολείου» ανέφερε στα ΡΝ, η αντιδήμαρχος παιδείας Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, η οποία σημείωσε πως η παραπάνω παρέμβαση είναι ιδιαίτερα σημαντική για το κτιριακό συγκρότημα.

 Σε διαδικασία δημοπράτησης η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων

Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων αποτελεί μέρος του σχεδιασμού του Δήμου Ρεθύμνου που στοχεύει σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ενίσχυσης βιώσιμης κινητικότητας και συνολικά σε ένα πλέγμα δράσεων που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό τόσο μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των «Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων» (ΟΧΕ) όσο και από το ΠΕΠ Κρήτης έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να υλοποιήσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης σε τέσσερα συνολικά σχολεία. Πρόκειται για το 5ο δημοτικό, το 6ο δημοτικό, το 7ο δημοτικό και το 13ο δημοτικό. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 800.000 ευρώ. Οι δημοπρατήσεις των έργων έχουν δρομολογηθεί ενώ σύμφωνα με την αντιδήμαρχο παιδείας οι εργολάβοι θα πιάσουν δουλειά μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι ήδη «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης στο 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου» και «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης δημαρχείου Ρεθύμνης» εντάχθηκαν στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη».

 Ξεκινούν οι συντηρήσεις σχολείων από τη ΣΑΤΑ

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ξεκινούν και οι εργασίες συντήρησης σε σχολεία του δήμου με χρήματα ΣΑΤΑ συνολικού προϋπολογισμού 440.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη, θα εκτελεστούν εργασίες επιδιόρθωσης τεχνικών προβλημάτων που έχουν προκύψει από φθορές ενώ περιλαμβάνονται και λειτουργικές προσθήκες, όπου υπάρχουν ελλείψεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται: Βάψιμο εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων, υγρομονώσεις, αποκαταστάσεις ρωγμών και φθορών σε επιφάνειες λόγω διάβρωσης, κατασκευή προστατευτικού στηθαίου σε ταράτσες, τοποθέτηση νέων οργάνων παιχνιδιού κατασκευή νέων τουαλετών και αποκατάσταση υφιστάμενων για ΑμεΑ, αντικατάσταση ξύλινων δαπέδων κ.ά.

Επεμβάσεις επισκευής και συντήρησης θα γίνουν σε ευάριθμες σχολικές μονάδες (οι οποίες έχουν προδιαγραφεί στην υπογραφείσα σύμβαση), όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, στο αστικό κέντρο και περιφερειακά, με στόχο την ενίσχυση της λειτουργικότητας τους και την ασφάλεια της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητάς τους.

Τα σχολεία στα οποία έχει προγραμματιστεί να γίνουν εργασίες είναι τα παρακάτω:

Νηπιαγωγείο Ρουσσοσπιτίου

2ο Νηπιαγωγείο

3o Νηπιαγωγείο

4ο Νηπιαγωγείο

9ο – 13ο Νηπιαγωγείο

1ο Δημοτικό Ατσιποπούλου

1ο Ειδικό σχολείο

Δημοτικό Ρουσσοσπιτίου

Δημοτικό Επισκοπής

Δημοτικό Αργυρούπολης

2ο Δημοτικό σχολείο

10ο Δημοτικό σχολείο

13ο Δημοτικό

15ο Δημοτικό

Γυμνάσιο – Λύκειο Επισκοπής

Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο

1ο Γενικό Λύκειο

3ο Γενικό Λύκειο

1ο ΕΠΑΛ