27 °C Rethymno, GR
19/08/2022

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ «ΧΟΡΕΥΕ» ΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΩΝ ΡΙΧΤΕΡ

Σοβαρές οι καταστροφές από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που αιφνιδίασε τους σεισμολόγους

* Ένας νεκρός, 25 τραυματίες, εκατοντάδες κτίρια με σοβαρές ζημιές * Αναμένονται μετασεισμοί έως και 5 Ρίχτερ * Στήθηκαν σκηνές για 2.500 άτομα

Σχεδόν επί τέσσερις συνεχόμενους μήνες η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου του δήμου Μινώα Ηρακλείου ανησυχούσε τους κατοίκους της περιοχής και προβλημάτιζε τους επιστήμονες που παρακολουθούσαν μεν το φαινόμενο, αλλά δεν είχαν προβλέψει και δεν περίμεναν τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, εστιακού βάθους μόλις 10 χλμ., που «χτύπησε» χθες λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί και είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος, να τραυματιστούν 25 άτομα, εκ των οποίων τα πέντε χρειάστηκε να μεταφερθούν στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο, με κατάγματα ή πολλαπλά τραύματα, να υποστούν σοβαρές ζημιές περισσότερα από 1.200 σπίτια και επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και να μείνουν σε σκηνές εκατοντάδες οικογένειες και είναι άγνωστο για πόσο θα παραμείνουν εκτός των εστιών τους.

Την πολύμηνη ανησυχία των κατοίκων διαδέχτηκαν χθες το πρωί ο τρόμος, η θλίψη, ο πόνος για τον άνθρωπο που χάθηκε, η αγωνία για τα σπίτια τους που γκρεμίστηκαν και η ανασφάλεια για την αυριανή ζωή τους.

Οι μετασεισμοί συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, ο δήμος Μινώα Πεδιάδας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ η Πολιτική Προστασία μέσω του 112 κάλεσε τους πολίτες να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους και να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα.

Ο ισχυρός σεισμός που έγινε έντονα αισθητός σε όλη την Κρήτη αιφνιδίασε τους σεισμολόγους. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή παραδοχή του προέδρου του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος πολύ πρόσφατα είχε επισκεφθεί τη σεισμογενή περιοχή, ότι «ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε», κάνοντας λόγο για ένα ιδιότυπο φαινόμενο.

«Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια και βέβαια πολλούς μετασεισμούς»δήλωσε.

Αλλά και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ Αθανάσιος Γκανάς, ανέφερε πως αν και ήταν αναμενόμενη η συνέχιση της σεισμικής ακολουθίας, τα 5,8 Ρίχτερ δεν ήταν προβλέψιμα. «Δεν μπορούσε να γίνει ασφαλής πρόβλεψη με βάση τα δεδομένα που είχαμε του τελευταίου τετραμήνου. Είχαμε πολλές δονήσεις και μικρές δονήσεις και δεν υπήρχε ασφαλής πρόβλεψη».

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν πως τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο προειδοποιούν για πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα τις επόμενες μέρες και δεν αποκλείουν να αγγίξει και τα 5 Ρίχτερ.

Βίωσαν τον τρόμο οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου από τα 5,8 Ρίχτερ

Έντρομοι πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους στις 9:17 χθες το πρωί οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου στον δήμο Μινώα Πεδιάδας Ηρακλείου και των γύρω οικισμών όταν η γη άρχισε να «χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ. Βίωσαν αυτό που για μήνες τώρα απευχόταν, αλλά μέσα τους περίμεναν ότι κάποια στιγμή θα γίνει. Η επί τέσσερις μήνες σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή τους προειδοποιούσε πως έρχεται ένας μεγαλύτερος σεισμός. Τα 5,8 Ρίχτερ όμως χθες το πρωί ήταν τρομακτικά, αφού συνοδευόμενα από ένα βουητό και με τη διάρκεια τους να είναι 25 ολόκληρα δευτερόλεπτα ήταν μια τόσο δύσκολη εμπειρία που, όπως λένε, τους έκανε να σκεφτούν πως κτίρια και άνθρωποι θα ισοπεδωθούν.

«Για το μέγεθος της σεισμικής δόνησης και το χαμηλό εστιακό της βάθος, θα μπορούσε να πει κανείς πάλι καλά. Δεν το λέμε όμως γιατί σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, χάθηκε μια ζωή», μας ανέφερε κάτοικος, προσθέτοντας ότι «είναι και τόσα σπίτια κατεστραμμένα, δεν μπορούμε να μην είμαστε λυπημένοι αν και ναι θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα».

Ένας νεκρός, 25 τραυματίες τουλάχιστον με 5 από αυτούς να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και το μεγαλύτερο μέρος των κτιρίων του Αρκαλοχωρίου αλλά και των χωριών της ευρύτερης περιοχής, έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές.

Ο μεγάλος σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη, με τους πολίτες να εγκαταλείπουν σπίτια, γραφεία, επιχειρήσεις, και να τρέχουν στους δρόμους για να προστατευθούν. Παράλληλα, εκκενώθηκαν άμεσα όλα τα σχολεία του νησιού μέχρι να διευκρινιστεί και να υπάρξει ενημέρωση για το επίκεντρο του σεισμού και τις επικίνδυνες περιοχές.

Και τώρα, στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, επικρατεί ο φόβος των μετασεισμών που ξεκίνησαν από την πρώτη ώρα και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με τους σεισμολόγους να μην αποκλείουν σεισμικές δονήσεις ακόμη και των 5 Ρίχτερ. Κανείς κάτοικος δεν κοιμήθηκε στο σπίτι του τη νύχτα. Διανυχτέρευσαν έξω, σε σκηνές που στήθηκαν ή και στους δρόμους, αφού ο φόβος και η άσχημη ψυχολογική τους κατάσταση δεν τους επέτρεπε να πέσουν για ύπνο.

Ειδικότερα, χθες το βράδυ, στήθηκαν 80 σκηνές από άνδρες του Στρατού στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, για να φιλοξενήσουν τον κόσμο μέχρι να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι στατικής επάρκειας στις κατοικίες, ενώ σήμερα αναμένεται να στηθούν και άλλες έτσι ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν έως 2.500.

Τις εργασίες επιθεωρούσε κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή από χτες νωρίς το μεσημέρι.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους εγκαταστάθηκαν σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους χωρίς αυτοί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, αύριο αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

«Ήρθαμε αμέσως στην περιοχή που υπέστη τη σεισμική δόνηση, την παρακολουθούμε. Ζήσατε κι εσείς εδώ ότι είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις ενώ βρισκόμαστε εδώ και προσπαθούσαμε να συντονίσουμε όλες τις υπηρεσίες των τοπικών αρχών. Φαίνεται ότι πρέπει να γίνει μια περιοδεία στη γύρω περιοχή, γιατί σε χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι τα προβλήματα είναι περισσότερα, γιατί τα σπίτια ήταν πιο παλιά, δεν είχαν ενταχθεί σε αντισεισμικό κώδικα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλαινιδης.

«Παρακολουθούμε με τους επιστήμονές μας τη σεισμική ακολουθία, υπάρχει συνεχής έλεγχος από την ομάδα σεισμικού κινδύνου και μας ενημερώνει, γι’ αυτό το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υποκαταστήσω κανέναν επιστήμονα, δεν είναι δουλειά μου, γι’ αυτό φέραμε και μαζί μας και τον κ. Λέκκα. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ υπογράμμισε: «Πάνω απ’ όλα οι ανθρώπινες ζωές».

Ερωτηθείς για το διάστημα που θα μείνουν οι άνθρωποι στις σκηνές είπε: «Κανείς δεν μπορεί να το πει, διότι πρώτοι πρέπει να μας το πουν οι επιστήμονες», ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν το σεισμικό φαινόμενο θα σταματήσει αύριο, μεθαύριο. «Εμείς ως πολιτεία, ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπαρασταθούμε στον κόσμο», τόνισε. Στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού, ανέφερε ότι θα τους επισκεφτεί ή τώρα ή όταν ξανάρθει ενώ συμπλήρωσε ότι θα επισκεφτούν τους τραυματίες. «Λίγα λόγια πολλές πράξεις. Πάμε να αξιολογήσουμε τα κτίρια», κατέληξε.

Οδηγίες για τους κατοίκους της περιοχής έδωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι.

Ο καθηγητής Λέκκας υπογράμμισε πως τα κτίρια διαχωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: εκείνα που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1970 χωρίς τις προβλέψεις των νέων αντισεισμικών κανονισμών και εκείνα μετά το 1985, τα οποία πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές του νέου κανονισμού.

Ο γενικός κανόνας που έδωσε ο κ. Λέκκας είναι πως στα παλιά κτίρια, εφόσον υπάρχουν ζημιές δεν πρέπει να μείνουν οι κάτοικοι μέχρι την αποτίμηση των ζημιών. Το ίδιο και για νεώτερα που εμφανίζουν ζημιές κατά την πρώτη μέρα. Στα νεώτερα, μετά το 1985 αν δεν έχουν ζημιές μπορούν να παραμείνουν οι κάτοικοι τους.

Η ΕΛΑΣ, με διαταγή του αρχηγού της αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, έχει λάβει από την πρώτη στιγμή αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου Κρήτης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του αρχηγείου της.

«Για τον σκοπό αυτό, η διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου διαθέτει ανά 8ωρο, 24 περιπολίες με 46 αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδας, ενώ στους λοιπούς δήμους της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, διατίθενται επιπλέον, ανά 8ωρο, 22 περιπολίες με 44 αστυνομικούς. Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για την παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής και υποστήριξης των κατοίκων

Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ

Τριάντα πυροσβέστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, διασωστικούς σκύλους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του πυροσβεστικού σώματος βρίσκονται επίσης από χθες στην Κρήτη και συμμετείχαν στις έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» από την Πολιτική Προστασία, με εντολή αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι ΕΜΑΚ, καθώς και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Κρήτης.

Επιπλέον, με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις υποδομές, κ. Γιώργου Καραγιάννη, κλιμάκιο 20 μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετέβη στην περιοχή για να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από τη σεισμική δόνηση.

Στη διάθεση των σεισμόπληκτων ενενήντα δωμάτια ξενοδοχείων

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό, επικοινώνησε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τους ενημέρωσε για την άμεση διαθεσιμότητα 90 δωματίων, σε πρώτη φάση, σε ξενοδοχεία της περιοχής, για τις ανάγκες των πληγέντων από σημερινό σεισμό. Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της περιφέρειας Κρήτης ο ευάλωτος πληθυσμός που διαμένει στις δομές του είναι ασφαλής και καλά στην υγεία του.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου του φορέα μας και της ανάγκης συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης κ. Μαρία Δαμανάκη βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την αρμόδια Υφυπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, τον Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, και έχει γνωστοποιήσει στους αρμόδιους φορείς τη δυνατότητα φιλοξενίας σεισμόπληκτων συμπολιτών μας σε διαθέσιμους χώρους του φορέα μας.

Κλειστά μέχρι αύριο τα σχολεία στο Ηράκλειο

Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, κλειστά θα είναι αύριο και μεθαύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Εν τω μεταξύ, συνεχείς είναι οι μετασεισμοί που καταγράφονται στο Αρκαλοχώρι μετά τα 5,8 Ρίχτερ που άφησαν πίσω τους ένα νεκρό και εκατοντάδες πολίτες άστεγους, καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί μικρές, μεγάλες ή ολικές ζημιές και ως εκ τούτου δεν είναι κατοικήσιμα, τουλάχιστον απόψε.

Από το πρωί στις 9:17 έως και τις 21:15 χθες το βράδυ δηλαδή, 12 ώρες ακριβώς μετά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει καταγράψει 51 δονήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ξεπερνούν τους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και γίνονται ιδιαίτερα αισθητές λόγω του μικρού εστιακού βάθους.

Ε. Λέκκας: Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη

Από την πλευρά του πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας είπε: «Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετασεισμούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε σεισμούς 4,3-4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εκεί θα δούμε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πού ακριβώς πάει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που εκ των πραγμάτων είναι ένα ιδιότυπο φαινόμενο».

Τσελέντης: Αναμένεται πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα

Για πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη που θα ακολουθήσει και ενδέχεται να αγγίξει και τα 5 ρίχτερ, προειδοποίησε ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός έγινε στο πολύ γνωστό ρήγμα του Θραψανού και Καστελλίου, το οποίο δεν μπορεί να δώσει σεισμική δραστηριότητα μεγαλύτερη των 6 Ρίχτερ. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε μάλιστα ότι κατά 99,9% ήταν ο κύριος σεισμός.

Ωστόσο, ως αρνητικό αξιολόγησε το γεγονός ότι ήταν μικρό το εστιακό βάθος, προσθέτοντας πως από τον Ιούνιο στην ευρύτερη περιοχή καταγράφεται πλούσια σεισμική δραστηριότητα.

«Για έναν ήδη βεβαρυμμένο δομικό ιστό, τα πράγματα δεν είναι καλά» δήλωσε μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες καταρρεύσεις ακόμη και με μικρότερους μετασεισμούς.

Ερωτηθείς για το εάν το παραπάνω συνεπάγεται κίνδυνο κατάρρευσης ακόμη και για νεότερα κτίσματα, ο καθηγητής συνόψισε πως ένα σπίτι που δείχνει καινούριο μπορεί να έχει κάποιο βαθμό αστοχίας και για αυτό το καλύτερο θα ήταν να γίνουν έλεγχοι από μηχανικούς.

Παράλληλα, στη διάθεση του υπουργείου Υποδομών βρίσκεται το προσωπικό του ΟΑΚ για την καταγραφή των ζημιών».

Οι υπηρεσίες και το προσωπικό του Ο.Α.Κ. βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση-επιφυλακή, παρακολουθώντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις, ώστε να παρέμβουν άμεσα, όπου και όποτε κριθεί απαραίτητο.

Η σκέψη όλων μας αυτές τις δύσκολες στιγμές, βρίσκεται στην οικογένεια του άτυχου συμπολίτη μας που έχασε την ζωή του, στα άτομα που τραυματίστηκαν αλλά και στις οικογένειες εκείνες, των οποίων τα σπίτια αλλά και οι επιχειρήσεις, υπέστησαν ζημιές, από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ο Ο.Α.Κ. κάνει ακόμη γνωστό, ότι το σύνολο του αρμόδιου προσωπικού του, με απόφαση της Διοίκησης, τέθηκε στην διάθεση του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να αξιοποιηθεί όπως κριθεί σκόπιμο, τις επόμενες ημέρες, για την διαδικασία της καταγραφής των ζημιών, στις πληγείσες περιοχές», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ρεθύμνου, συστήνει την αποφυγή οικοδομικών εργασιών σε σκαλωσιές και ύψη, λόγω του ισχυρού σεισμού στο νησί μας και ενδεχόμενων μετασεισμών.

«Επίσης συστήνεται ο επανέλεγχος τους πριν από κάθε εργασία. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς να προστατέψουν τη ζωή τους και να μην υποκύπτουν σε εκβιασμούς και πιέσεις της εργοδοσίας», αναφέρει σε ανακοίνωση του.

Το ενδιαφέρον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

Το ενδιαφέρον τους και την συμπαράσταση τους στους σεισμόπληκτους κατοίκους της περιοχής Αρκαλοχωρίου εξέφρασαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία αρχικά με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, και στη συνέχεια με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, οι οποίοι την ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης.

Νωρίτερα, η κα Σακελλαροπούλου, από το Ναύπλιο, όπου βρισκόταν, εξέφρασε τη λύπη της για τον νεκρό, που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός στην Κρήτη και ευχήθηκε η κατάσταση των τραυματιών, να μην είναι επικίνδυνη για την υγεία τους. Τόνισε, επίσης, ότι η σκέψη όλων μας είναι εκεί και σημείωσε, ότι οι δυσκολίες για τον τόπο δεν τελειώνουν.

Τη διαβεβαίωση της εγρήγορσης στην οποία βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη παρείχε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του συμπολίτη μας, που έχασε τη ζωή του. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στο twitter:

«Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τον σεισμό στην Κρήτη. Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλληπτήρια στην οικογένεια του συμπολίτη μας, που έχασε τη ζωή του και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες».

Με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, επικοινώνησε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του προς τους κατοίκους της Κρήτης που δοκιμάζονται από τον σεισμό. «Επικοινώνησα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, για να εκφράσω τη συμπαράστασή μου σε όλους τους Κρητικούς που δοκιμάζονται από τα 5,8R. Δύναμη και κουράγιο σε όλες και όλους, μα πιο πολύ στους συγγενείς του άτυχου εργάτη που έχασε τη ζωή του στο Αρκαλοχώρι», σημειώνει ο κ. Τσίπρας στη σχετική ανάρτηση του στο Twitter.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τον σεισμό στην Κρήτη, τονίζει ότι «αυτή την ώρα επείγει η άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων από τις ζημιές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός, αλλά κι από τους κινδύνους που δημιουργούν οι ισχυροί μετασεισμοί, που είναι σε εξέλιξη στο νομό Ηρακλείου.

Να εξασφαλιστεί η ενημέρωση των κατοίκων και η ασφαλής διαμονή τους στις αναγκαίες υποδομές, καθώς από το πρωί πολλοί κάτοικοι του νομού βρίσκονται στους δρόμους, έξω από τα σπίτια τους, με μεγάλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι».

«Ο μεγάλος σεισμός στον νομό Ηρακλείου, μαζί με τις ζημιές και τις καταστροφές, ξαναέφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες ανάγκες, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, για τις οποίες ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή που η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν έντονη τους τελευταίους μήνες και οι ειδικοί προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Επιβεβαιώνεται πόσο αναγκαίος είναι ο άμεσος σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων αντισεισμικών έργων, αλλά και του προληπτικού ελέγχου, με ευθύνη του κράτους» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Ανάρτηση για τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε έναν συμπολίτη μας και έχει προκαλέσει τραυματισμούς σε τουλάχιστον άλλους έντεκα, έκανε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Ειδικότερα, η κ. Γεννηματά σημειώνει: «Επικοινώνησα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και ενημερώθηκα για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Εκεί βρίσκεται ο γραμματέας της ΚΟ, Βασίλης Κεγκέρογλου. Οι σκέψεις μας είναι στην οικογένεια του άτυχου εργάτη και όσους δοκιμάζονται».

Η πρόεδρος μάλιστα, θα επισκεφθεί αύριο το πρωί της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου την περιοχή για να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος των προβλημάτων και να έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές.

Ταυτόχρονα με ερώτηση στη βουλή, που κατέθεσε ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου, το Κίνημα ζήτησε άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των πληγέντων στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδας. Το Κίνημα Αλλαγής ζητά να κηρυχθεί σεισμόπληκτος ο δήμος Μινώα Πεδιάδας, να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές με τις αναγκαίες επισκευαστικές εργασίες και να υπάρξει αρωγή και φροντίδα για όσους πολίτες έχουν ανάγκη για στέγη.

Την αλληλεγγύη του στους πολίτες της Κρήτης εκφράζει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ με ανάρτησή του στο twitter, τονίζοντας ότι η Κ.Ο. είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα με όποιον τρόπο μπορεί.

«Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στους πολίτες της Κρήτης που αντιμετωπίζουν σήμερα τις συνέπειες ενός ισχυρού σεισμού. Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος και ευχόμαστε στους τραυματίες γρήγορη ανάρρωση. Η Κ.Ο. του ΕΛΚ είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα με όποιον τρόπο μπορεί» γράφει ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Την αλληλεγγύη στους πολίτες της Κρήτης που χτυπήθηκαν από τον σημερινό σεισμό εκφράζει ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

«Eκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πολίτες της Κρήτης που χτυπήθηκαν από ισχυρό σεισμό σήμερα. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του ανθρώπου που πέθανε και οι καλύτερες ευχές μας για ταχεία και πλήρη ανάρρωση σε αυτούς που τραυματίστηκαν» αναφέρει ο κ. Σασόλι.