23 °C Rethymno, GR
12/08/2022

ΚΛΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σοβαρές ρωγμές προκάλεσαν στο κτίριο του Πειραματικού Λυκείου οι σεισμικές δονήσεις

-Μηχανικοί του δήμου από σήμερα θα πραγματοποιήσουν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης για να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια του κτιρίου

Κλείνει από σήμερα και για δέκα μέρες το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις μετά από τον μεγάλο σεισμό της περασμένης Δευτέρας και τις συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν, σε διάφορα σημεία του κτιρίου που στεγάζεται το Γυμναστήριο του σχολείου.

Μηχανικοί του δήμου Ρεθύμνης αμέσως μόλις ενημερώθηκαν από την Διεύθυνση του σχολείου μετέβηκαν στο χώρο και έκαναν μια πρώτη αυτοψία διαπιστώνοντας τις ρωγμές που έχουν προκληθεί στους εξωτερικούς χώρους του κτιρίου.

Για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να διερευνηθεί το μέγεθος της ζημίας αλλά και η αποκατάστασή της αποφασίστηκε το σχολείο να κλείσει. Ήδη σήμερα κλιμάκιο των μηχανικών θα βρεθεί στο χώρο του σχολείου για να ξεκινήσουν οι εργασίες, οι οποίες με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις της υπηρεσίας θα διαρκέσουν περίπου δέκα ημέρες.

Το σχολείο τελεί υπό κατάληψη, αλλά σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν αυτή λήξει, οι μαθητές θα παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους από το διαδίκτυο.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές του 1ου Λυκείου, το οποίο συστεγάζεται με το Πειραματικό Λύκειο αποφασίστηκε να προαυλίζονται από την άλλη μεριά και θα απαγορεύεται η παραμονή τους στο χώρο που θα εκτελούνται οι εργασίες.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς στα «Ρ.Ν.», αμέσως μόλις ενημερώθηκε η τεχνική υπηρεσία από το τμήμα παιδείας, στο οποίο απευθύνθηκε η διεύθυνση του σχολείου, μηχανικοί του δήμου βρέθηκαν στο σχολείο, όπου και διαπιστώθηκε η ρηγμάτωση στο χώρο του γυμναστηρίου. Ήδη από σήμερα όπως είπε θα ξεκινήσει από μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου η διευκρίνηση της ζημιάς. «Θα αφαιρέσουμε τα επιχρίσματα για να δούμε τι συμβαίνει από μέσα και ούτως ή άλλως θα κάνουμε και μια επισκευή στα ρηγματωμένα σίδερα λόγω διάβρωσης. Θα τοποθετήσουμε σκαλωσιά προκειμένου να διερευνήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Οφείλουμε σαν δήμος να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το κτίριο είναι στατικά επαρκές και αυτό θα κάνουμε. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή το μέγεθος της ζημιάς. Για αυτό θα ξεκινήσουμε τις εργασίες, ώστε να αποκαλυφθούν τα σκυροδέματα για να διαπιστώσουμε το πρόβλημα που υπάρχει και να δούμε και πως θα το χειριστούμε. Ωστόσο το σχολείο θα κλείσει, καθώς θα εκτελεστούν εργασίες και πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των παιδιών. Εμείς αυτό που πρέπει να αποφανθούμε σαν υπηρεσία είναι αν το σχολείο είναι ασφαλές για να υποδεχτεί τους μαθητές».

Σε σχετική ανακοίνωση του τμήματος παιδείας δήμου Ρεθύμνης, αναφέρεται: «Κατόπιν αυτοψίας, στο κτίριο του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης από τον αρμόδιο μηχανικό του Δήμου Ρεθύμνης, αποφασίστηκε από την αντιδήμαρχο Παιδείας δρ. Ελευθεριάδου – Γκίκα Άννα, το κλείσιμο του λυκείου, από αύριο Πέμπτη 30/09/2021 έως και την Κυριακή 10/10/2021, όπως προτάθηκε από την αρμόδια υπηρεσία.

Το κλείσιμο θεωρήθηκε αναγκαίο για λόγους ασφαλείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, λόγω ανάγκης εκτέλεσης εκτάκτων εργασιών συντήρησης εξαιτίας των ζημιών που προέκυψαν από το σεισμό της Δευτέρας 21/09/2021.

Σε περίπτωση ολοκλήρωσης των εργασιών νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο θα εκδοθεί σχετική απόφαση.

Κατόπιν σχετικής ενημερώσεως από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι χθες μηχανικοί του δήμου μετά από ενημέρωση που είχε η τεχνική υπηρεσία από το τμήμα παιδείας, στο οποίο είχαν υποβληθεί σχετικά αιτήματα, έγινε αυτοψία και σε άλλα σχολεία, όπου οι διευθυντές εντόπισαν ρωγμές. Πρόκειται για το 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, το σχολείο της Αργυρούπολης, το νηπιαγωγείο της Γωνιάς και του Αγίου Ανδρέα. Σύμφωνα με την αυτοψία όπου πραγματοποίησαν οι μηχανικοί δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα στατικής επάρκειας των κτιρίων.

Σήμερα μηχανικοί του δήμου θα πραγματοποιήσουν αυτοψία και στο Δημοτικό σχολείο του Άδελε.