10 °C Rethymno, GR
19/01/2022

Σοφοί δε προσιόντων

Μπροστά στο ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών των προηγμένων κρατών της γης και όλα τα εξέχοντα μέλη της διεθνούς κοινότητας (πολιτικοί, επιχειρηματίες κ.λπ.) έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, με τα δεδομένα του παρόντος το αντιεμβολιαστικό «κίνημα» είναι καταδικασμένο σε οικτρή αποτυχία και αφάνεια, ηλίου φαεινότερον. Τώρα, σχετικά με το πώς και το γιατί ένας άνθρωπος, όπως ο Σέρβος τενίστας, επιμένει να ποντάρει στο τελευταίο, αυτό που μπορούμε μετά βεβαιότητας να αποκλείσουμε, είναι τις «θρησκευτικές» καταβολές εκείνου και του στενού του περιβάλλοντος, που αποδεικνύονται ψευδείς και προσχηματικές, κρίνοντας από δηλώσεις που κυμαίνονται από την ασέβεια μέχρι τη γελοιότητα, σαν αυτή του πατέρα του: «τότε σταύρωσαν τον Ιησού, τώρα σταυρώνουν τον Νόβακ».

Αναμφίβολα, με την ιδιότητά του σαν κορυφαίος τενίστας στον κόσμο, θα είχε πολλά να δώσει σχετικά με τα ουσιαστικά, τα κρίσιμα ζητήματα του καιρού μας: Την κλιματική αλλαγή και την ιδιαίτερη επιβράδυνση των πολιτικών αντιμετώπισής της (την ίδια στιγμή που οι προετοιμασίες, για τη μετάβαση στο Διάστημα, προχωρούν με φρενήρεις ρυθμούς…). Τον ψηφιακό κόσμο, την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, την επίδραση και τις συνέπειες αυτών στην ελευθερία των ανθρώπων. Εφόσον, εννοείται, και ο ίδιος αντιλαμβανόταν την απειλητική τους διάσταση, αποδίδοντάς της τη δέουσα σημασία και βαρύτητα.

Σε κάθε περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα, γεγονός είναι πως η επαναστατική ορμή των ανθρώπων εξαντλείται και διοχετεύεται σε πράγματα αστεία, τα εμβόλια, και αφήνει αλώβητα τα πιο πάνω φλέγοντα ζητήματα της εποχής.

Ερχόμενοι, τώρα, στον μικρόκοσμο της ελληνικής πραγματικότητας, δυο τινά πρέπει να επισημάνουμε στον τομέα της Υγείας, που δεν έχουν τύχει της απαιτούμενης προσοχής: Το ένα αφορά τη μη προβολή (σαν απλή σύσταση και μόνο) της χρήσης της μάσκας ως αναντικατάστατου

προστατευτικού μέσου κατά κάθε ίωσης και αναπνευστικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, ιδίως σε χώρους με συνωστισμό, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, νοσοκομεία κλπ. Δηλαδή, πως η μάσκα δεν προστατεύει μόνον από τον κορονοϊό, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται όπου απαιτείται και να παραμείνει.

Το άλλο, ότι η μη ανάθεση στην αστυνομική αρχή της δίωξης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους είχε σαν επόμενη συνέπεια την αναβίωση του προβλήματος στους χώρους αυτούς – έχοντας πάντοτε υπόψη μας ότι οι θάνατοι, παγκοσμίως, που οφείλονται γενικά στο κάπνισμα, είναι περισσότεροι εκείνων του κορονοϊού και το σύστημα Υγείας είναι ενιαίο για όλες τις ασθένειες και συνάμα περιορισμένων δυνατοτήτων.

«Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα αντιλαμβάνονται»…

  *Ο Παρασκευάς Μαμαλάκης είναι συγγραφέας