15 °C Rethymno, GR
07/12/2021

ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σταθερά τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Ρεθύμνου το 2022

Σταθερά θα παραμείνουν τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Ρεθύμνου για το 2022, σύμφωνα τουλάχιστον με την ομόφωνη απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου. Την τελική απόφαση θα την λάβει το δημοτικό συμβουλίου σε επόμενη συνεδρίασή του. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, παρά το γεγονός ότι για τη νέα χρονιά τα έξοδα υπερτερούν των εσόδων, λόγω της κακής κατάστασης που επικράτησε στα ταμεία του δήμου λόγω κορονοϊού την τελευταία διετία, εν τούτοις αποφασίστηκε να μην επιβληθούν αυξήσεις στους δημότες. Ειδικότερα, όπως είπε σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνεται τα έξοδα του δήμου στον τομέα της ανταποδοτικότητας είναι κατά 600.000 ευρώ περισσότερα από τα έσοδα. Αυτό οφείλεται τόσο στη δόση που καλείται να πληρώσει ο δήμος Ρεθύμνου για το έργο που εκτελείται στο Αμάρι και αφορά στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων ύψους 250.000 ευρώ αλλά και σε κάλυψη άλλων αναγκών που έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό.

«Αν και ξέρουμε ότι τα έξοδα είναι περισσότερα κατά 600.000 ευρώ από τα έσοδα, στον τομέα της ανταποδοτικότητας, αποφασίσαμε στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, ομόφωνα, να μην προχωρήσουμε σε αυξήσεις των δημοτικών τελών για το 2022, γιατί είναι μια πολύ κακή οικονομικά περίοδος για όλους. Οι ανάγκες είναι περισσότερες, καθώς χουμε το ποσό τω 250.000 ευρώ, που αποτελεί την τελευταία δόση του δήμου Ρεθύμνου για το έργο κατασκευής του εργοστασίου στο Αμάρι, έχουμε επιπλέον ένα τέλος χρήσης του Χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων που ανέρχεται σε 50.000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν δαπάνες της υπηρεσίας της ανταποδοτικότητας όπως είναι ο εξοπλισμός και τα οχήματα. Εν τω μεταξύ είχαμε ένα μεγάλο χρηματικό υπόλοιπο το οποίο όμως έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ειδικότερα, πριν τρία χρόνια είχαμε υπόλοιπο 3,5 εκ. ευρώ, τώρα έχουμε περίπου 1,5 εκ. ευρώ για να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε τη διαφορά. Τα προηγούμενα δυο χρόνια είχαμε σημαντική πτώση στα έσοδα -περισσότερο το 2020 και λιγότερα το 2021. Παραλληλα είχαμε απαλλαγές δημοτικών τελών λόγω κορονοϊού γεγονός που μεγέθυνε τη μείωση αυτή, με αποτέλεσμα το χρηματικό υπόλοιπο από την προηγούμενη χρόνια να είναι πολύ πιο μικρό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα προκύπτουν νέες ανάγκες, οι οποίες επιβαρύνουν το κόστος. Πέρυσι προϋπολογιστικά η υπηρεσία ήταν ελλειμματική κατά 400.000 ευρώ, φέτος είναι κατά 600.000 ευρώ. Υπενθυμίζω ότι και το επαγγελματικό και το οικιακό τιμολόγιο σε ό,τι αφορά τους συντελεστές τελών, καθαριότητες δήμου Ρεθύμνου είναι από τα χαμηλότερα της χώρας» επεσήμανε σε δήλωσή του ο κ. Σπανουδάκης.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα επιβαρύνει σημαντικά την ανταποδοτικότητα: «Εμείς προϋπολογίζουμε ένα κόστος ετήσιο περίπου 700.000 ευρώ στο κομμάτι του φωτισμού, εάν αυξηθεί αυτό θα ανεβαίνει και θα επηρεάσει την υπηρεσία. Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει εντόνως και αγωνιούμε γιατί δεν ξέρουμε πως θα κινηθούμε».

Το ποσό αυτό των 700.000 ευρώ που διαθέτει ο δήμος για τον οδοφωτισμό σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα περιοριστεί με την αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led. Ήδη για το έργο αυτό όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχουν καταθέσει προσφορές τρεις μεγάλες εταιρίες, ενώ σήμερα αναμένεται οι πρόσφορες να ανοίξουν για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο κ. Σπανουδάκης το οικονομικό όφελος για το δήμο δεν θα είναι άμεσο, αφού θα κληθεί να πληρώνει το σχετικό δάνειο στο Ταμείο παρακαταθηκών και δανείων «αυτή η επένδυση θα γίνει με δάνειο το οποίο πληρώνει ο δήμος και η εξοικονόμηση αυτή θα πηγαίνει στο δάνειο. Άρα δεν θα φανεί στο πόσο που ο δήμος διαθέτει».

Υπενθυμίζεται ότι το έργο θα υλοποιηθεί μέσω δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 4.050.000 ευρώ με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), του ΥΠΕΚΑ που είναι τεχνικός σύμβουλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων εποπτευόμενος φορέας του ΥΠΕΚΑ. Το έργο του οδοφωτισμού αφορά σε όλες τις δημοτικές ενότητες, σε όλες τις έδρες των παλιών καποδιστριακών δήμων και εκτός από την πόλη ο οδοφωτισμός έχει προβλεφθεί και ακόμα σε 20 χωριά, όπου καταγράφονται μεγάλες καταναλώσεις και υπάρχουν μεγάλα δίκτυα οδοφωτισμού.

Περιλαμβάνει την προμήθεια και την τοποθέτηση περισσότερων από 7.000 λαμπτήρων τύπου Led, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στην πόλη, αλλά και στους οικισμούς όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου, έχει ως στόχο την εξασφάλιση ποιοτικού και επαρκή φωτισμού.

Ο οδοφωτισμός αφορά την πόλη και τους οικισμούς και θα καλύψει το μητροπολιτικό δήμο σε ποσοστό 70%. Ο χρόνος παράδοσής του έργου, όπως προβλέπεται στον διαγωνισμό είναι το ένα έτος, ωστόσο σε κάθε περιοχή που θα τοποθετείται αυτός θα δίδεται προς χρήση.