27 °C Rethymno, GR
16/08/2022

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΠΡΕΒΕΛΗ

«Στα άδυτα της αθάνατης ηρωίδας του 1821»: Συνάντηση της τέχνης με την ιστορία

Με όλες τις τιμές πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης, που διοργάνωσε ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» στην παλαίφατο Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Πρέβελη, υπο τον τίτλο: «Στα άδυτα της αθάνατης ηρωίδας του 1821» την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Μια μοναδική γιορτή όπου συνέπραξαν η ιστορία και η τέχνη, χάρη στην εξαιρετική ιδέα του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» αποδίδοντας φόρο τιμής στην ηρωίδα γυναίκα του 1821, μέσα από την χαρακτική των εικόνων της Ελένης Τζιφάκη – Μισιρλή, συμμετέχοντας ενεργά στις εθνικές εορτές για την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία.

Μια ξεχωριστή εκδήλωση η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, δηλαδή είχε ενταχθεί και αναγνωριστεί στο σύνολο των εθνικών εορτών για την επέτειο του 1821, με διττή σημασία, αφενός λόγω της επετείου των 200 ετών από την Παλιγγενεσία και αφετέρου λόγω της εορτής του Τιμίου Σταυρού που φυλάσσεται στην Μονή και αποτελεί το καύχημα της περιοχής του Αγ. Βασιλείου αλλά και ολοκλήρου της Ορθοδοξίας.

Η άνω εκδήλωση του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», που πρώτη φορά πραγματοποιεί στην περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου, αποτελεί μέρος των εκδηλώσεών του, που έχουν λάβει τον γενικό τίτλο «Φλεγόμενες και μη Κατακαιόμενες» έχοντας ως επίκεντρο του τις τρεις ιστορικές Ι. Μονές ήτοι Αρκαδίου, Πρεβελη και Αγ. Πνεύματος Κισσού.

Η εκδήλωση του συλλόγου μας ξεκίνησε με την επιβλητική παρουσία τεσσάρων κοριτσιών του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου, ενδεδυμένων με φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Κρήτη, ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου μας, συνοδευόμενες από την πρόεδρο κα Φέφη Βαλαρή, και τα μέλη του Δ.Σ. την κα Ελ. Γαγάνη και την κα Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, κρατώντας την ένδοξη Σημαία του Αρκαδίου, πιστό αντίγραφο εκ του πρωτοτύπου, που ύφαναν οι μοναχές της Ι. Μ. Αγ. Ειρήνης Ρεθύμνου στον αργαλειό και την οποία φυλάσσει ο σύλλογός μας ως κόρην οφθαλμού. Μέσα σε κλίμα φορτισμένο από συγκίνηση εισήλθαμε στο Καθολικό της Ι. Μονής Πρέβελη αποπνέοντας πατριωτισμό και υπερηφάνεια σε όλους τους παρευρισκόμενους. Τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας ακολουθούσαν με άρτους, νάμα και βασιλικά στα χέρια δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό προς τον Τίμιο Σταυρό και την Ιερά Μονή.

Μετά το πέρας της ΠολυΑρχιερατικής Θείας λειτουργίας ακολούθησε πανηγυρικός εορτασμός στον αύλειο χώρο της Μονής για την επέτειο του 1821. Η έναρξη των χαιρετισμών έγινε πρώτα από τον Σεβ. Μητρ. Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο, τον Γιάννη Ταταράκη δήμαρχο Αγ. Βασιλείου, τον περιφερειάρχη Κρήτης κο Σταύρο Αρναουτάκη, την κα Αναστασία Τζιγκουνάκη διευθύντρια της εφορείας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και του προέδρου του συλλόγου μας κ. Γεωργίου Βλατάκη, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Κωνσταντίνος Γιαπιτζόγλου αρχαιολόγος.

Τον εγκαινιασμό της έκθεσης χαρακτικών «Στα άδυτα της αθάνατης ηρωίδας του 1821» πραγματοποίησε η κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη.

Όσοι επισκέπτονται αυτήν την περίοδο την έκθεση της Ελένης Τζιφάκη, φεύγουν μαγεμένοι. Η μαγεία ως εγγενές στοιχείο της αισθητικής εμπειρίας φωτίζει τα πρόσωπά τους, επειδή τα ίδια τα έργα τέχνης εκπέμπουν ένα δημιουργικό φως.

Σε αυτό το πανόραμα αισθητικής μέθεξης μπορούμε να αφουγκραστούμε πίσω από κάθε εικαστικό έργο της κας Τζιφάκη, τις μυστικές φωνές των μεγάλων γυναικείων ηρωικών μορφών όπως της Μαντώς Μαυρογένους, της Δασκαλοχαρίκλειας, της Μπουμπουλίνας, της οπλαρχηγού Αντωνούσας, της μητέρας των Υψηλάντηδων κ.ά.

Μέσα σε μια φαντασμαγορία εικαστικής προσομοίωσης σε ελεύθερες εικόνες χαρακτικών, συντελείται εδώ, σ’ αυτήν την έκθεση, μια μοναδική εορτή της τέχνης και της ιστορίας, ένας μοναδικός φόρος τιμής στην ηρωίδα γυναίκα του 1821.

Το πρώτιστο εικαστικό ενδιαφέρον της (Interesse της καλλιτέχνιδας) συνίσταται στη διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης δημιουργικότητας και δη της ηρωίδας γυναίκας του 1821, όταν η χαρακτική και η ιστορία συνδιαλέγονται ως μορφές έκφρασης.

Για δεύτερη φορά η κα Τζιφάκη, ύστερα από την πρώτη εξύμνηση της επετείου των 150 ετών από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, μέσα από ένα τόσο προσωπικό εικαστικό βλέμμα και με υψηλές αισθητικές προδιαγραφές, καταγράφεται εδώ ένας διάλογος, μια συνομιλία της τέχνης και της ιστορίας, σε μια καθολική σύνθεση, σε ένα ευρύτατο φάσμα αναφορών στην αθάνατη ηρωίδα του 1821. Τούτο συντελέστηκε σε έναν ιδιαίτερο μουσειακό χώρο της Ι. Μονής επιβλητικό, μυσταγωγικό, που ενέπνεε στον επισκέπτη δέος.

Εν συνεχεία παρατέθηκε πλούσια τράπεζα εκ μέρους του Αγίου Καθηγουμένου, όπου ο πρόεδρος κος Γ. Βλατάκης προσέφερε ένα πολύτιμο συμβολικό δώρο στον Ηγούμενο π. Ιάκωβο, φιλοτεχνημένο από τη κα Τζιφάκη καθώς το μετάλλιο του συλλόγου και ένα πιάτο με την Παναγία των Μυριοκεφάλων δορυφορούμενη από τους Αγ. Τέσσερις Μάρτυρες. Επίσης το ίδιο πιάτο προσφέρθηκε και στην διευθύντρια της εφορείας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κα Τζιγκουνάκη σε ένδειξη σεβασμού για την αδιάλειπτη αγαστή συνεργασία.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων διακρίναμε τον Σεβ. Μητρ. Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο, τον Σεβ. Μητρ. Κισάμου και Σελίνου κο Αμφιλόχιο, τον Σεβ. Μητρ. Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, τον Θεοφ. Επίασκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο (Πατρ/χειο Αλεξανδρειας), τον θεοφ. Επίσκοπο Κνωσσού κ. Πρόδρομο Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Λάμπης π. Αθανάσιο, τον αιδεσ. πρωτοπρεσβύτερο π. Ευάγγελο Κοπανάκη, τον αιδεσ. π. Χρήστο Πετρόπουλο από τον Ι. Ναό Εκατονταπυλιανής Πάρου, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Νίκο Κακογιαννάκη, την αντιδήμαρχο του Δήμου Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Αττικής της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου «Ο Πρέβελης» Εμμανουήλ Δριδάκη, τους Βασίλη Αποστολάκη και Στέλιο Δαμβακεράκη τ. αστυν. διευθ., την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων κα Φέφη Βαλαρή μαζί με τα μέλη Δ.Σ. κα Ελ. Γαγάνη και την καθηγ. Πανεπιστημίου κα Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, την ερίτιμο Ευαγγελία Θεοδωρουλάκη, τον κ. Λευτέρη Δρανδάκη ως εκπρόσωπο του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών, τον ιατρό Μιχάλη Ζωγράφο, τον κ. Νικόλαο Κανδυλάκη κ.α.

Ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Βλατάκης και Άρχων Νομοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, όπως η κα Ελένη Λιαναντωνάκη, η κα Ελένη Τζιφάκη, η κα Ελένη Σταμαθιουδάκη, η κα Όλγα Κουμεντάκη, ευχαριστούμε μυχιοκαρδίως τον Άγιο Καθηγούμενο π. Ιάκωβο για την αυθόρμητη και ζεστή αγκαλιά με την οποία μας περιέβαλε καθώς και για την αβραμιαία φιλοξενία του.

Επίσης θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευαρέσκειά μας προς την εφορεία αρχαιοτήτων Ρεθύμνου για την ακλόνητη εμπιστοσύνη που μας δείχνει αρκετά χρονιά τώρα και ιδίως την διευθύντρια κα Αναστασία Τζιγκουνάκη, την ευγενή συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου με τις όμορφες κοπελιές ενδεδυμένες με τις αυθεντικές φορεσιές περιοχών της Ελλάδας, τον Δρ Κώστα Χρηστίδη υπεύθυνο εκπαιδευτικού τομέα Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης για την ανιδιοτελή παραχώρηση των καβαλέτων, ως και τον κ. Αλέξη Τσέκα για την φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.

Επίσης αποτελεί υψίστη τιμή για τον ιστορικό σύλλογο των Ρεθυμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι» το γεγονός ότι η εκδήλωση μας τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, ενώ όλες οι εκδηλώσεις μας έχουν εγκριθεί από την αντίστοιχη επιτροπή.

Ακόμα κι αν μας χωρίζει, σήμερα, τόσα χρόνια από την απελευθέρωση, το 1821, κανείς δεν λησμονεί και δεν εφησυχάζει, γι’ αυτό η άνω εκδήλωση μας αποτελεί προτροπή προς όλους ώστε να αφουγκράζεστε τη φωνή των ηρώων μας και δη του 1821 που λειτουργεί ως εγερτήριον σάλπισμα, το οποίον αφυπνίζει τας συνειδήσεις και καλεί εις περισυλλογήν, εις αποτίμησιν των αγαθών τα οποία εχαρίσθησαν εις ημάς διά της αυτοθυσίας εκείνων, αλλά και εις στοχασμόν περί των εξαιρετικών στοιχείων της ταυτότητός των, τα οποία ωδήγησαν αυτούς εις τας γενναιόφρονας πράξεις τας οποίας θαυμάζομεν και τιμώμεν.

Ο ιστορικός (1930-2021) σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι», καθηκόντως και οφειλετικώς, αναλογιζόμενος τη μεγάλη ευθύνη και τον σκοπό του, όσον αφορά στη διάσωση και καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης και ανταποκρινόμενο στο εθνικό κάλεσμα, για μια ακόμη φορά χάραξε ανεξίτηλα στο βιβλίο της ιστορίας του ένα σημαντικό γεγονός ανασταίνοντας αυτό που γράφει ο Ελύτης: «Σ’ όλους τους τόπους κι αν γυρνώ/ μόνον ετούτον αγαπώ» («Ο ήλιος ο ηλιάτορας»).

 

Το Δ.Σ. του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι