27 °C Rethymno, GR
21/09/2021

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΚΑ ΑΡΚΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟΥ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Στα… θεμέλια η ενόργανη

Είναι κυριολεκτικό! Η άδεια έχει βγει, οι μελέτες έχουν εκπονηθεί, οι μακέτες έχουν δοθεί στη δημοσιότητα (κατ’ αποκλειστικότητα μάλιστα από τα «ΡΝ» από τις 21 Ιουνίου του 2020) και πλέον, μπήκαν οι υπογραφές απ’ όλους τους κρατικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού, Περιφέρεια, Δήμο Ρεθύμνου καθώς και από τους αρωγούς-χορηγούς) που θα συνδράμουν για να μπουν τα θεμέλια ούτως ώστε να πάρει σάρκα και οστά το «σπίτι» της ενόργανης γυμναστικής στο Ρέθυμνο!

Η τελευταία κίνηση και η πιο ουσιώδης ήταν αυτή ,όταν προ ολίγων ημερών η Σύγκλητος του ΠΚ οριστικοποίησε την κατασκευή του γυμναστηρίου και υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον σύλλογο του ΟΚΑ Αρκάδι ο οποίος θα διαχειρίζεται τον όλο χώρο μιας και το παραχωρητήριο που έχει συμφωνηθεί είναι για τα επόμενα 20 χρόνια.

Μία άλλη εξίσου σημαντική κίνηση είναι η επίσπευση των εργασιών καθώς δια στόματος –και γραπτού αιτήματος- από τον ίδιο τον υφυπουργό αθλητισμού κ. Αυγενάκη διετάχθη να εκταμιευθεί ένα σημαντικό ποσό.

Το ίδιο βέβαια θα συμβεί και από την Αντιπεριφέρεια Ενότητας Ρεθύμνου, τον Δήμο Ρεθύμνου, υπό την αιγίδα πάντοτε του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Αναφερόμαστε σ’ ένα έργο που, βάσει των πρώτων μελετών και της αδειοδότησης από την πολεοδομία ήταν να ξεκινήσει τον περασμένο Δεκέμβριο και να περατωθεί στα τέλη του Μάρτη. Το δεύτερο κύμα του covid-19 και η σειρά που παίρνει ένα τέτοιο έργο μη αποφεύγοντας το «τέρας» της γραφειοκρατίας το έφεραν ημερομηνιακά σχετικά πίσω.

Εδώ όμως πρέπει να επισημάνουμε το εξής: Η όλη γραφειοκρατία νικήθηκε και μάλιστα σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα ελέω της αγαστής συνεργασίας του ΟΚΑ Αρκάδι με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Πρωτοβουλίες με ονοματεπώνυμo
Η όλη διαδικασία για την έναρξη του έργου διήρκησε συνολικά 3 χρόνια και φτάνει, όπως όλα δείχνουν, να έχει ευτυχή κατάληξη.
Κι επειδή τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν ονοματεπώνυμο, θα πρέπει να επισημάνουμε τους εξής πρωταγωνιστές,… Τον κ. Νίκο Προβιά (διευθυντή του γυμναστηρίου του ΠΚ και προέδρου του ΟΚΑ Αρκάδι και υπεύθυνου της ενόργανης γυμναστικής), τον κ. Κώστα Σπανουδάκη (αντιπρύτανη του ΠΚ), τον κ. Γιάννη Σουφαλιδάκη (νομικό σύμβουλο του ΠΚ), τον κ. Μανώλη Κακλαμάνο (διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών του ΠΚ) καθώς και τον κ. Σπύρο Ελευθερόγλου (τεχνικό διευθυντή ενόργανης γυμναστικής του ΟΚΑ Αρκάδι).
Άμεσα αρωγός και υποστηρικτής αυτού του έργου βρέθηκε άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του και ο πρύτανης του ΠΚ, κ. Γιώργος Κοντάκης.

Το κόστος
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο πνοής του οποίου το κόστος θα φτάσει τα 400.000 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για ένα φυσιολογικό ποσό αφού το όραμα της δημιουργίας ενός τέτοιου γυμναστηρίου υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια. Τα κόστη όμως ήταν απλησίαστα καθώς, αρχικά έπρεπε να βρεθεί χώρος και να απαλλοτριωθεί ενώ διαφορετική θα ήταν και η δομή που θα είχε (κανονικό κτίριο με τούβλα και μπετό).

Η χωροθέτησή του γίνεται δίπλα στο υφιστάμενο γυμναστήριο, σε έκταση ενός στρέμματος.
Εντός των ημερών θα μπούνε οι μπουλντόζες για τις απαραίτητες εκσκαφές και η αποπεράτωση του έργου υπολογίζεται εντός του έτους (οι τωρινές προβλέψεις αναφέρουν ότι θα παραδοθεί μέχρι τον Νοέμβριο).

Οι δαπάνες ανέγερσης καλύπτονται από την περιφέρεια Κρήτης, το σωματείο ΟΚΑ ΑΡΚΑΔΙ, το δήμο Ρεθύμνης και την Motor Oil
Περιφέρεια 90.000
Δήμος 150.000
Σωματείο 100.000
Motor Oil 30.000


Οι δυνατότητες
Το νέο γυμναστήριο θα είναι σιδηροκατασκευή ολυμπιακών διαστάσεων έκτασης 900τ.μ.με όλες τις προδιαγραφές αντισεισμικής δόμησης, θα διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό (όλα τα τελευταία και βοηθητικά όργανα γυμναστικής, κλπ) και άνετα γραφεία και αποδυτήρια ακολουθώντας το αμερικάνικο μοντέλο γραφής.

Παράλληλα , η χωροθέτησή του (μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και πλησίον του υπάρχοντος γυμναστηρίου του ιδρύματος) γιγαντώνει τις δυνατότητες ανάπτυξης του αθλήματος καθώς θα είναι σε θέση να φιλοξενεί μεγάλες εθνικές ομάδες από διάφορες χώρες για προετοιμασία και αγώνες (ανάμεσα σ’ αυτές και τη δική μας) ενώ θα έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται ημερησίως πάνω από 400 παιδιά!