30 °C Rethymno, GR
21/09/2021

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Στα Τρία Μοναστήρια το «Πράσινο Σημείο», θα αναζητηθεί νέος χώρος για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Στα Τρία Μοναστήρια θα δημιουργηθεί το «Πράσινο Σημείο», ενώ για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο οποίος έχει χωροθετηθεί στο ίδιο σημείο, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβούλιου δεν θα γίνει εκεί, αλλά θα αναζητηθεί νέος χώρος, όπως αυτός θα υποδειχτεί από το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) που θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα, χθες στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κλήθηκε να παραλάβει την μελέτη που υλοποιήθηκε αναφορικά με τη χωροθέτηση του ΣΜΑ και του «Πράσινου Σημείου» στην περιοχή Τρία Μοναστήρια. Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος που έκανε την εισήγηση, το θέμα ήταν τυπικό και αφορούσε την παραλαβή της μελέτης από πλευράς δήμου, κάτι που είναι απαραίτητο, ώστε να πληρωθεί ο μελετητής, ενώ εξήγησε πως ο δήμος παραμένει πιστός στην δέσμευσή του για μη εγκατάσταση του ΣΜΑ στα Τρία Μοναστήρια μετά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από του κατοίκους της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος στα Τρία Μοναστήρια θα δημιουργηθεί το Πράσινο Ταμείο, ενώ το σημείο για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων θα υποδειχτεί μέσω του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το οποίο ο δήμος Ρεθύμνου θα βρίσκεται στους πρώτους δήμους της χώρας που θα χρηματοδοτηθούν και αφορά τα σχέδια για τις δημοτικές ενότητες Ρεθύμνου, Αρκαδίου και Φωκά.

Μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο Γιώργος Μαρινάκης, σημείωσε: «O ΕΣΔΑΚ είχε αναθέσει μελέτη σε εταιρία να ελέγξει το ΣΜΑ και το «Πράσινο Σημείο». Η δουλειά ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε και είμαστε υποχρεωμένοι να παραλάβουμε την μελέτη για να πληρωθεί ο μελετητής. Αφού, δυστυχώς δαιμονοποιήσαμε το θέμα του ΣΜΑ -δεν είναι τα πράγματα έτσι- αλλά επειδή αναλάβαμε τη δέσμευση, ότι γίνει στα Τρία Μοναστήρια αφορά μόνο το «Πράσινο Σημείο» που προβλέπει τη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών και τίποτα άλλο. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας πω ότι η επίσκεψη που κάναμε με τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη στα υπουργεία με τον κ. Σκρέκα και τον κ. Ταγάρα που ασχοληθήκαμε με τα θέματα αυτά, ήταν επιτυχημένες οι συναντήσεις μας. Οι τρεις περιοχές Ρέθυμνο, Αρκάδι και Φωκάς θα είναι στις πρώτες που θα γίνουν τα πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια της χώρας. Μέσω αυτών θα χωροθετήσουμε σε άλλη θέση νέο ΣΜΑ και θα λύσουμε παράλληλα το πρόβλημα με τους οικισμούς αντί να πηγαίνουμε κατά περιπτωσιολογία, θα πάμε όλους τους οικισμούς ακόμα και τους μη ακυρωθέντες, καθώς και οι μη ακυρωθέντες έχουν πρόβλημα νομιμότητας αν κάποιος προσβάλλει την άδεια. Άρα θέλω να πω ότι με τα ΤΠΣ τώρα υπάρχει μια δικλείδα ασφαλιστική ότι δεν θα μακρηγορήσουμε με μακραιώνιση γιατί αν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι 2024 δεν θα πληρωθεί από το κράτος και το ταμείο ανάκαμψης δεν θα δωσει 1,5 δισ. που έχει δώσει για αυτή την υπόθεση.

Επίσης θέλω να τονίσω ότι γενικά υπάρχει μια πολύ μεγάλη πίεση από το υπουργείο για να δημιουργήσουμε πράσινες γωνίες, «Πράσινο Σημείο». Ήδη γίνεται μια διαπραγμάτευση στο υπουργείο να εξαιρεθούν από τα πλαφόν 60 εκ. για να γίνουν σε όλες τις πόλεις «πράσινα σημεία». «Πράσινα σημεία» είναι σημεία προόδου, έτσι θα τα διαχειριστούμε και έτσι θα τα αντιμετωπίσουμε».

Με την εισήγηση του δημάρχου συμφώνησαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, ωστόσο επεσήμανε τις καθυστερήσεις από πλευράς δήμου να διερευνήσει τη χωροθέτηση άλλων πιθανών χώρων για τη δημιουργία σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων:

«Με στεναχωρεί το γεγονός ότι είναι απολύτως λογικό και είθισται τα μεγάλα «Πράσινα Σημεία» να βρίσκονται πλησίον ή διπλά στο ΣΜΑ. Απωλέσαμε 1.5-2 έτη να βρούμε άλλο χώρο. Δεν εξεταστήκαν ποτέ εναλλακτικοί χώροι.

Το τοπικό σχέδιο έχει εγκριθεί από 2015 με σαφή χρονικά διαγράμματα που δεν έχουμε τηρήσει. Έχουμε μείνει πολύ πίσω, επιβάλλεται να προχωρήσουμε τάχιστα και στα 8 «Πράσινα Σημεία» και των δυο μεγάλων «πράσινων σημείων» ανατολικά και δυτικά του μητροπολιτικού δήμου. Επίσης θέλω να θυμίσω ότι από 32.000 τόνους που παράγουμε (σύμμεικτα απορρίμματα), ο στόχος είναι να γίνεται ταφή 8.000 τόνων. Σήμερα τα νούμερα εξακολουθούν να προσεγγίζουν τους 32.000. Περίπου 5.000 τόνοι αφορούν αυτά που ανακυκλώνονται. Χάσαμε δυο χρόνια, καθώς πήραμε απόφαση το 2019 ότι η θέση στα Τρία «Μοναστήρια» έχει προβλήματα και έκτοτε δεν κάναμε τίποτα. Δεν είναι λύση να περιμένουμε το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που θα υποδείξει τον πιθανό χώρο και να μείνουμε για δυο ακόμα χρόνια άπραγοι. Προφανώς παραλαμβάνουμε μελέτη, κρατάμε δέσμευση δημάρχου για τον ΣΜΑ και ζητούμε από το δημοτικό σύστημα να επιταχύνει διαδικασίες και τη δημιουργία και των υπόλοιπων, ήδη από 2015 πρασίνων σημείων στο άμεσο εγγύς μέλλον και όχι μετά από 2-3 χρόνια».

Τι προβλέπει η μελέτη

Το «Πράσινο Σημείο» είναι ένας οριοθετημένος και διαμορφωμένος χώρος με κατάλληλη κτιριακή υποδομή (όπου απαιτείται) και εξοπλισμό, οργανωμένος από το Δήμο, ώστε οι δημότες να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση. Το υπό μελέτη «Πράσινο Σημείο» θα αποτελέσει έναν ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, όπου οι δημότες θα έχουν την δυνατότητα να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), πράσινα απόβλητα (κλαδιά κλαδέματα) καθώς και οικοδομικά απόβλητα από μικροεργασίες, προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.

Η λειτουργία του «Πράσινου Σημείου» περιλαμβάνει:

  • Είσοδος των οχημάτων των δημοτών από την πύλη εισόδου-εξόδου στο ανατολικό τμήμα της εγκατάστασης.
  • Κατεύθυνση (χρησιμοποιώντας την εσωτερική οδοποιία), όπου είναι εφικτή η πρόσβαση και στάθμευση οχημάτων, για την απόθεση των αποβλήτων σε κάδους, κοντέινερ ή άλλου τύπου περιέκτες αναλόγως του περιεχομένου τους.
  • Επίσκεψη (εφόσον ο ιδιώτης / Δημότης το επιθυμεί) στο χώρο των χρήσιμων αντικειμένων όπου δύναται να παραλάβει απόβλητα για επαναχρησιμοποίηση και όχι για εμπορία.

Οχήματα απομάκρυνσης υλικών:

  • Είσοδος οχημάτων απομάκρυνσης υλικών από την ξεχωριστή είσοδο στην πύλη εισόδου-εξόδου στο ΝΑ τμήμα της εγκατάστασης, με κίνηση επί της εσωτερικής οδοποιίας του ΣΜΑ και είσοδος στο ΠΣ από το δυτικό του τμήμα.
  • Κατεύθυνση προς τα μέσα συλλογής και φόρτωση: o εκκένωση κάδων και θα επανατοποθετούνται στη θέση τους.
  • παραλαβή container και τοποθέτηση
  • παραλαβή επεξεργασμένου υλικού από τον χώρο συγκέντρωσης – τεμαχισμού ογκωδών και πρασίνου.
  • Έξοδος οχημάτων απομάκρυνσης υλικών από το «Πράσινο Σημείο» κίνηση επί της εσωτερικής οδοποιίας του ΣΜΑ και έξοδος από την (κοινή) πύλη εισόδου-εξόδου της εγκατάστασης.

Πέρα των ανωτέρω, στο «Πράσινο Σημείο» πραγματοποιούνται οι ακόλουθες εργασίες:

  • Εργασίες χειροδιαλογής σε περίπτωση αστοχιών στα εισερχόμενα απόβλητα, ώστε να πραγματοποιείται ο πλήρης διαχωρισμός.
  • Εργασίες συμπίεσης/δεματοποίησης/τεμαχισμού όπου αυτό είναι δυνατό για τη μείωση του όγκου των υλικών και την καλύτερη διαχείρισή τους.

Η ζύγιση των φορτίων θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις παραλαβής των διαχωρισμένων ρευμάτων ανακυκλώσιμων αποβλήτων.

Η περιοχή του έργου δεν εντάσσεται σε περιοχή του δικτύου NATURA 2000, δεν διέπεται από διατάξεις τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Επιπλέον, το γεωτεμάχιο βρίσκεται εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Δήμου Ρεθύμνου και των κοινοτήτων Γεράνι, Πρινέ, Ατσιπόπουλου, Αρμένοι, Άδελε, Πηγή, Μαρουλά, Παγκαλοχώρι, Χαμαλεύρι, Πρίνου, Καρωτής και Επισκοπής, καθώς και της κοινότητας Καστέλλου Ρεθύμνης (ΦΕΚ 720/Δ/31.7.1987 και ΦΕΚ 394/Δ/1989) με στοιχείο 2 (εφόσον η έκταση της ΖΟΕ με στοιχείο 6 περιορίζεται μόνο στην ιδιόκτητη επιφάνεια της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, σύμφωνα με το έγγραφο με αριθ. πρωτ. 6698/1.10.2009 της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης), στην οποία «επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, αναψυχής και τουρισμού, αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και γεωργικών αποθηκών, δεξαμενών, θερμοκηπίων, αντλητικών εγκαταστάσεων και φρεάτων».