3 °C Rethymno, GR
23/01/2022

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ, ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Στα φαρμακεία του Ρεθύμνου: Μεγάλη ζήτηση για τεστ και μάσκες υψηλής προστασίας

Η ονομασία τους παραπέμπει σε… όπλο, επί της ουσίας όμως λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί: οι μάσκες FFP2 / KN95 μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας την τελευταία εβδομάδα. Η ζήτησή τους έχει εκτοξευθεί, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις κλασικές χειρουργικές.

Η κίνηση στα φαρμακεία πιστοποιεί και την μαζική… φυγή των τεστ που προμηθεύονται ή κάνουν άνθρωποι, αυτές τις μέρες.

Τα self και τα rapid test φανερώνουν την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, που τείνει να επικρατήσει σε απόλυτο βαθμό στην κοινότητα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης δηλώνει προβληματισμένος από τη διασπορά του ιού, ανησυχώντας ένα παραπάνω για τις φιλικές και οικογενειακές συναθροίσεις την Πρωτοχρονιά.

«Είναι αναπόφευκτη η ενδοοικογενειακή μετάδοση αυτές τις ημέρες» ανέφερε ο ίδιος στα «Ρ.Ν». «Πραγματικά βγάζουμε πολλά θετικά τεστ στα φαρμακεία. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένουμε μία ενδοοικογενειακή μετάδοση, καθώς είναι δύσκολο να απομονωθούν τα μέλη της οικογένειας, ειδικά αυτές τις ημέρες».

 

Προβληματισμός και συστάσεις

Αποδίδοντας την τρομακτική αύξηση των νέων μολύνσεων στις συγκεντρώσεις του κόσμου το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, ο κ. Βαρδιάμπασης δίνει χρήσιμες συμβουλές για τον δεύτερο …γύρο των γιορτών, εφιστώντας την προσοχή μικρών και μεγάλων: «Ακριβώς το ίδιο θα γίνει την Πρωτοχρονιά, με τη διαφορά ότι η Πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει με μία δυναμική βάση του ιού τεράστιας εξάπλωσης σε σύγκριση με το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων. Γι’ αυτό το λόγο ειδικά αυτές τις μέρες που μιλάμε είναι απολύτως απαραίτητο – περισσότερο από ποτέ – να τηρήσει ο κόσμος τα μέτρα και κυρίως να αποφύγει εφόσον υπάρχουν συμπτώματα, έστω και μία ρινική καταρροή, να έρθει σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή τουλάχιστον να κάνει ένα σελφ τεστ που μπορεί να πάρει από τα φαρμακεία – να το κάνει μόνος του εφόσον το επιθυμεί».

Από την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα της διάθεσης (και σε εμβολιασμένους) δωρεάν δύο self test.

Ο πενταψήφιος αριθμός κρουσμάτων, από την άλλη, καταδεικνύει και τον υψηλό βαθμό θετικότητας της παραλλαγής Omicron.

«Με δεδομένο ότι έχουμε κλειστά σχολεία και αυτά τα μέτρα στην εστίαση» ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών αναμένει «η περισσότερη μετάδοση»  αυτές τις μέρες θα γίνει μέσα στα σπίτια.

«Γι’ αυτό το λόγο να μην έχουμε ενδοιασμούς: και σε συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο, όπου κι αν είμαστε να τηρούμε τα μέτρα, να έχουμε προσοχή», συνιστά ο κ. Βαρδιάμπασης.

 

«Σταθερές τιμές» – Τί αγοράζουν οικογένειες με κρούσμα

Για τις μάσκες ενισχυμένης προστασίας ΚΝ95, πέραν της υψηλής ζήτησης, μάς διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει σχετική επάρκεια» με «περιστασιακές ελλείψεις» που καλύπτονται εντός 24ωρου.

Οι τιμές, υποστήριξε, όχι μόνο παραμένουν «σταθερές» αλλά «έχουν πέσει» κιόλας: αναλόγως τη μάρκα και την εταιρεία ξεκινούν από 50 λεπτά και φτάνουν ως και τα 80 λεπτά.

Σε κάποια φαρμακεία, πάντως, πωλούνται και 1 ευρώ. Φθηνότερες είναι οι (μάσκες) κινεζικής προέλευσης και ακριβότερες όσες προέρχονται από την Ευρώπη.

Άλλα είδη που πωλούνται αρκετά είναι τα αντισηπτικά, κυρίως για εκείνες κι εκείνους που φεύγουν ταξίδι αλλά κι όπου υπάρχουν κρούσματα. «Έρχεται μία οικογένεια να προμηθευτεί μαζικά αντιπυρετικά, αντισηπτικά, οξύμετρα, θερμόμετρα κλ.π.» σημείωσε τέλος ο κ. Βαρδιάμπασης.