14 °C Rethymno, GR
18/01/2022

ΤΟ 2021 ΕΙΣΠΡΑΧΘΗΚΑΝ ΜΟΛΙΣ 600.000 ΕΥΡΩ

Στα 12 εκ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των πολιτών στο δήμο Ρεθύμνου

Η χρονιά που ολοκληρώνεται σε μια εβδομάδα σίγουρα ήταν καλύτερη από την προηγούμενη για το ταμείο του δήμου Ρεθύμνου, ωστόσο οι πληγές της πανδημίας είναι ακόμα χαραγμένες και αφήνουν ένα αρνητικό αποτύπωμα σε ολόκληρη την κοινωνία, χωρίς κανείς να μπορεί με βεβαιότητα να υποστηρίξει ότι το κλίμα θα αλλάξει άμεσα μιας και η παραλλαγή «Όμικρον» που σαρώνει την Ευρώπη έχει βάλει φρένο στα θετικά σενάρια και το κλίμα αισιοδοξίας που είχε ξεκινήσει να επικρατεί με την πολύ καλή κατά κοινή ομολογία τουριστική περίοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνου οι συνολικές βεβαιωμένες και ανείσπρακτες οφειλές τρίτων προς το Δήμο για το έτος 2021 ανέρχονται περίπου στα 12.100.000€. Από αυτό το ποσό μέσα στο 2021 εισπράχθηκαν μόνο 630.000€

Οι τρεις βασικές αιτίες οφειλών είναι:

Πρόστιμα τροχαίων παραβάσεων: 4.700.000€

Τέλη επί των ακαθαρίστων και παρεπιδημούντων: 1.900.000€

Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού: 1.400.000€

Τα έσοδα του δήμου Ρεθύμνου περιορίστηκαν κατά 30% σε σχέση με το 2019 τη στιγμή που το 2020 το πόσο αυτό ήταν κατά 50% λιγότερο.

Από τη μια η οικονομική δυσπραγία των πολιτών που ήρθαν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, με συνέπεια την αδυναμία της καταβολής δημοτικών τελών και από την άλλη η απουσία τουριστικής κίνησης και δραστηριότητας που είχε επιπτώσεις στην καταβολή δημοτικών τελών επέφερε απώλειες στα δημοτικά έσοδα. «Ήταν μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη και από άποψη εισπράξεων από ίδιους πόρους και από άποψη εισπράξεων των δημοτών προς τον δήμο . Σίγουρα ήταν καλύτερα σε σχέση με το 2020 σίγουρα όμως το αποτύπωμα είναι αρνητικό. Η μείωση των εσόδων του δήμου του 2020 ξεπερνούσε το 50% εσόδων για το 2021 η πτώση φτάνει το 30%. Η κατάσταση αυτή δείχνει την οικονομική δυσκολία που έχει προκαλέσει σε όλους μας η πανδημία, λόγω των περιορισμένων εσόδων που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των εξόδων και των υποχρεώσεων μας.. αυτό είναι εμφανές και στο δημοτικό ταμείο.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης.

Ο κ. Σπανουδάκης εξέφρασε την ελπίδα η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από τις δυο προηγούμενες, ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός επισημαίνοντας πως όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας.

«Όλη η πληροφόρηση που είχαμε στο τέλος της σαιζόν και τα μηνύματα για τις εκθέσεις μας προϊδέασαν για μια πολύ καλή χρονιά, στα επίπεδα του 2019. Όμως τώρα λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της εμφάνισης της παραλλαγής όμικρον τα δεδομένα αλλάζουν προς το δυσμενέστερο σενάριο, οπότε είμαστε επιφυλακτικοί για την νέα χρονιά. Ταυτόχρονα είμαστε προετοιμασμένοι με την έννοια ότι στις αρχές της σαιζόν δεν θα κάνουμε ενέργειες που μπορεί να μας δημιουργήσουν πρόβλημα αργότερα στην λειτουργία βασικών δομών του δήμου. Χρειάζεται προσοχή» κατέληξε.

Καθυστέρηση στην εξόφληση ενταλμάτων

Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης ενημερώνει τους συμπολίτες για την καθυστέρηση, η οποία ενδεχομένως προκύψει κατά τις συναλλαγές τους με την Υπηρεσία και ειδικότερα στις διαδικασίες εξόφλησης των ενταλμάτων. 

Η δυσλειτουργία αυτή οφείλεται στην υπερφόρτωση της κεντρικής πλατφόρμας ανάρτησης (ΚΗΜΔΗΣ) όλων των εγγράφων που απαιτεί ο νόμος, από την ανάθεση έως και την εκκαθάριση μιας δαπάνης, την οποία επιφέρει ο όγκος των αναρτήσεων ως επακόλουθο του κλεισίματος των εκκρεμοτήτων του τρέχοντος οικονομικού έτους. 

Δεδομένης της χρονικής συγκυρίας και με σεβασμό στην ανάγκη κάλυψης των αυξημένων αναγκών, λόγω εορτών, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Δ.Ρ. και τα στελέχη της Υπηρεσίας ζητούν συγνώμη από τους συναλλασσόμενους συμπολίτες για την καθυστέρηση στη διαδικασία αποζημίωσης τους και τους διαβεβαιώνουν ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αμβλυνθούν στο μέτρο του εφικτού οι συνέπειες στην εκτέλεση των υποχρεώσεων του Δήμου απέναντί τους.