3 °C Rethymno, GR
24/01/2022

ΣτΕ: Απέρριψε την αίτηση του Χ. Ρίχτερ για να του επιστραφεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η ασκηθείσα από τον καθηγητή Χάινς Ρίχτερ αίτηση ακυρώσεως κατά της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, σχετικά με την ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η σχετική απόφαση με αριθμό 2571/2021 του Συμβουλίου της Επικρατείας (Γ’ Τμήμα)  δημοσιεύθηκε χθες.

Το Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι: «α) η απονομή και κατοχή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα ερείδονται στην εκδήλωση αμοιβαίας τιμής μεταξύ του απονέμοντος πανεπιστημίου και του αναγορευομένου. Συνεπώς «σοβαροί λόγοι» που δικαιολογούν την αφαίρεση του τίτλου περιλαμβάνουν και πράξεις όπως είναι η σοβαρή προσβολή του κύρους των ελληνικών Α.Ε.Ι. γενικώς και κατ’ επέκταση των καθηγητών τους, επικουρούμενη και από προσβολή ειδικά του Α.Ε.Ι. που απένειμε τον τίτλο.  Είναι δε αδιάφορο το ότι οι ως άνω λόγοι  δεν  ανάγονται στο επιστημονικό υπόβαθρο επί του οποίου ερείδεται η ανακήρυξη. Ο αιτών, πρώην καθηγητής γερμανικού πανεπιστημίου και γνώστης επί δεκαετίες της ελληνικής πραγματικότητας και του αυτοδιοίκητου και της ελεύθερης λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων από το 1975, γνώριζε ότι μετά το έτος αυτό δεν  έχει απολυθεί κανένας καθηγητής ελληνικού πανεπιστημίου για τις απόψεις του και το έχει παραδεχθεί. Συνεπώς, ήταν σε θέση να προβλέψει ότι οι ανωτέρω δηλώσεις που αφορούν το κύρος των πανεπιστημίων, συνιστούν σοβαρούς λόγους που μπορεί να δικαιολογήσουν την αφαίρεση του τίτλου. Περαιτέρω, οι δηλώσεις του αιτούντος δίδουν σαφώς την εντύπωση ότι το πανεπιστήμιο είναι δυνατόν να προβεί στην ανάκληση του τίτλου λόγω των πορισμάτων και απόψεων του ιδίου σε βιβλίο του, εφαρμόζοντας έτσι εθνικοσοσιαλιστικές πρακτικές. Ενόψει δε της βαρύτητας της σύνδεσης του πανεπιστημίου με τον εθνικοσοσιαλισμό, η σύγκριση με τον οποίο, λόγω της φύσης αυτού, προσδίδει τη μεγαλύτερη δυνατή απαξία στον συγκρινόμενο, η δήλωση αυτή είναι προσβλητική για το πανεπιστήμιο και τους καθηγητές του∙ και τούτο, χωρίς να έχει πραγματική βάση ούτε να αναφέρεται σε υπαρκτό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος· β) η επέμβαση στα δικαιώματα των άρθρων 14 και 16 Συντ. και 10 ΕΣΔΑ θάλπει τον θεμιτό σκοπό της προστασίας του κύρους των ελληνικών πανεπιστημίων και των καθηγητών τους· γ) δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας».

 

Ο τίτλος  του Επίτιμου Διδάκτορα είχε απονεμηθεί στον Γερμανό καθηγητή, από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, το 2014, υπόθεση η οποία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, διότι τρία χρόνια νωρίτερα, το 2011, ο Χάινς Ρίχτερ σε βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης είχε περιγράψει τους Γερμανούς εισβολείς ως «ιπποτικούς» στρατιώτες. Συγκεκριμένα είχε χαρακτηρίσει την επιχείρηση των ναζί στη μεγαλόνησο ως μία ιπποτική και δίκαιη μάχη, λέγοντας ότι ο Γερμανοί κατακτητές έπεσαν θύματα βρόμικου ανταρτοπόλεμου από τους Κρήτες. Επέρριψε μάλιστα ευθύνη στους ντόπιους, γράφοντας ότι η αντίστασή τους στην κατάληψη του νησιού τους προκάλεσε τα απάνθρωπα αντίποινα των κατακτητών.

Τέλη Μαρτίου του 2018 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση, είχε κάνει δεκτή την απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, για την ανάκληση του τίτλου επίτιμου διδάκτορα που είχε απονεμηθεί στον Γερμανό καθηγητή.

 

Σύμφωνα με την απόφαση, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έλαβε υπόψιν «τη δημόσια απαξιωτική για το ελληνικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης δημόσια τοποθέτηση του Καθηγητή H.A. Richter, μετά την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης η οποία δεν είναι ανεκτή, προσβάλει το ίδρυμα και έχει ως συνέπεια την τρώση του κύρους του».

 

Ο Γερμανός καθηγητής δύο χρόνια αργότερα προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την επιστροφή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης,  προσπάθεια η οποία δεν τελεσφόρησε.