16 °C Rethymno, GR
01/12/2021

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στην Αθήνα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης

Δυναμική κινητοποίηση σήμερα στην Αθήνα προγραμματίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Οι κτηνοτρόφοι του νησιού θα συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Τρία είναι τα βασικά ζητήματα για τα οποία διεκδικούν άμεσες λύσεις από το υπουργείο οι κτηνοτρόφοι.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους αυτά έχουν ως εξής:

1) Προκαταβολή επιδοτήσεων 2021: Διαπιστώθηκαν αναίτια περιπτώσεις μη πληρωμής ή σοβαρών μειώσεων στα δικαιούμενα ποσά ενισχύσεων παραγωγών.

2) Κόστος παραγωγής: (αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση κόστους ζωοτροφών, λιπασμάτων, ελλιπές εργατικό δυναμικό).

3) Δασικοί χάρτες: Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού κ. Σκρέκα, δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη. Ζητούμε άμεση νομοθετική ρύθμιση και επίλυση του θέματος αυτού.

 

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης στο πλευρό των Αγροτών

Εν τω μεταξύ στη συνεδρίαση της χθεσινής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ Κρήτης με τη συμμετοχή των κ.κ. Γιάννη Κουράκη, Γιώργου Μαρινάκη, Γιάννη Μαλανδράκη, Μανόλη Κοκοσάλη και Νίκου Κοκκίνη μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν σήμερα την Εκτελεστική Επιτροπή ήταν και τα θέματα των Αγροτών της Κρήτης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση τέθηκαν τα ζητήματα των αγροτικών αποζημιώσεων, η τροποποίηση της ΚΥΑ, η κατανομή των βοσκοτόπων, η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του αγροτικού κόσμου, αλλά και η παρατηρούμενη περαιτέρω μείωση των επιδοτήσεων, κ.ά.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ Κρήτης στηρίζει τους Αγρότες και τους Κτηνοτρόφους μας στον διεκδικητικό τους αγώνα για την άρση των εις βάρος τους αδικιών και καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα όσες αποφάσεις της έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του Αγροτικού κόσμου του νησιού μας, ο οποίος χρειάζεται πολύπλευρη στήριξη για να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματά του.

Η ΠΕΔ Κρήτης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό των Αγροτών στηρίζοντας την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

 

Στη βουλή τα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων στην Κρήτη

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Κρήτης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανόλης Συτνχυακης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην ερώτησή τους αναφέρουν: «Για μια ακόμη φορά βρίσκονται σε κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, λόγω των οξυμένων προβλημάτων που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής, τις τιμές παραγωγού, τις ζημιές που δεν αποζημιώνονται, καθώς και τα προβλήματα που τους δημιούργησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα βοσκοτόπια. Επιπλέον, για το κόστος θαλάσσιων μεταφορών που εκτινάσσει στα ύψη το κόστος παραγωγής και μειώνει δραστικά τις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων στον παραγωγό.

Συνεχώς το κόστος παραγωγής ανεβαίνει, αφού οι τιμές των ζωοτροφών (που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής) έχουν εκτιναχθεί έως 50%. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται περισσότερο και από τις αυξήσεις στα καύσιμα, το ηλεκτρικό, τη φορολογία, τον ΕΦΚΑ, κτλ. Η ψαλίδα ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και στις τιμές παραγωγού, παίρνει αρνητικό πρόσημο.

Παράλληλα, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές, όταν δίνονται, είναι πολύ κάτω από το κόστος της ζημιάς και δίνονται ετεροχρονισμένα. Την ίδια στιγμή, με τη νέα ΚΥΑ, μειώνονται οι επιδοτήσεις (βασική ενίσχυση, αλλά και εξισωτική αποζημίωση) με την κατανομή στα βοσκοτόπια.

Επίσης, στο θέμα των δασικών χαρτών, παρά τους κυβερνητικούς ελιγμούς και τις χρονικές παρατάσεις, το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Δηλαδή το κράτος, που αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοκαταπατητές, φορτώνει τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους με μεγάλα έξοδα για να αποδείξουν ότι τα κτήματά τους δεν είναι κρατικά και ότι είναι βοσκότοποι για τα ζώα τους και όχι δασικές εκτάσεις.

Ενώ το κράτος εξασφαλίζει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους επιχειρηματικούς ομίλους, απορρίπτει το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές. Να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους μικρούς κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές.
  • Να στηριχτεί η εγχώρια παραγωγή. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας και να παρθούν μέτρα κατά των ελληνοποιήσεων των εισαγόμενων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
  • Την απόσυρση της ΚΥΑ περί βοσκοτόπων. Να μη χάσει κανείς μικρομεσαίος κτηνοτρόφος δικαιώματα και ενισχύσεις, που είχε και ελάμβανε μέχρι σήμερα.
  • Να δοθεί η έκτακτη ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ζώο λόγω πανδημίας σε όλους τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους.
  • Να αποζημιωθούν άμεσα, στο 100%, για όλες τις καταστροφές που υπέστησαν, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας «Μπάλλος».
  • Κρατική επιδότηση των ίδιων των κτηνοτρόφων και των παραγωγών για την κάλυψη του κόστους θαλάσσιων μεταφορών των προϊόντων τους.
  • Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος όλης της διαδικασίας για τους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα και να διασφαλίσει τα βοσκοτόπια και τις ενισχύσεις των βοσκοτόπων».