12 °C Rethymno, GR
21/01/2022

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής «Όμικρον»

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρική, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και -όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας- έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε από την πλευρά του ότι ο πολίτης που εντοπίστηκε θετικός έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου. Έγινε rapid test στο αεροδρόμιο, το οποίο βρήκε αρνητικό. Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, την επόμενη ημέρα ο πολίτης εμφάνισε ήπια συμπτώματα και έκανε rapid test κάθε μέρα, με αρνητικό αποτέλεσμα.

Στις 29 Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα νέου rapid test ήταν θετικό, ενώ ακολούθησε PCR το οποίο κρίθηκε ύποπτο για μετάλλαξη Όμικρον. Σήμερα το πρωί, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι το κρούσμα μένει σε καραντίνα, ενώ οι επαφές που είχε είναι αρνητικές στον κορωνοϊό.

Ο κ. Ζαούτης ανέφερε επιπλέον ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος, καθώς εξαπλώθηκε γρήγορα σε πολλές χώρες του κόσμου. Ως προς τη μεταδοτικότητα, επεσήμανε ότι επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες και είναι νωρίς για συμπεράσματα, αν και δεδομένα δείχνουν πως ενδέχεται να είναι αυξημένη.

Σε ό,τι αφορά τη νοσηρότητα, μέχρι στιγμής, τα κρούσματα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, ενώ για την αποτελεσματικότητα εμβολίων και φαρμάκων, αναμένονται περισσότερες πληροφορίες.

Εξειδίκευση μέτρων

Ο κ. Πλεύρης εξειδίκευσε επίσης τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είπε ότι:

 • Έως 16 Ιανουαρίου όσοι είναι των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση εμβολιασμού για να μην υπάρχει πρόστιμο.
 • Επιτροπές που θα συσταθούν θα εξετάσουν αιτήσεις εξαίρεσης.
 • Για κάθε μήνα το διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ.
 • Το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και σε όσους θα γίνουν 60 ετών από 1η Ιανουαρίου.

Self test για όλους τους ενηλίκους

 • Θα δοθεί δωρεάν ένα self test σε όλους τους ενήλικους.
 • Το πρώτο τεστ θα γίνει 6-11 Δεκεμβρίου.
 • Συστήνεται την περίοδο Χριστουγέννων να γίνουν επιπλέον τεστ και για τους εμβολιασμένους.
 • Την εβδομάδα μετά τις γιορτές θα επαναληφθεί το πρόγραμμα.

Θεματικά πάρκα

 • Στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Οι ανήλικοι θα μπορούν να εισέρχονται με rapid test.

Πιστοποιητικό νόσησης

 • Για να εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα απαιτείται PCR.

Εμβολιασμός 5-11 ετών

 • Η επιτροπή εισηγήθηκε ότι μπορούν να ανοίξουν τα εμβόλια για τις ηλικίες 5-11 ετών.
 • Η πλατφόρμα θα ανοίξει μόλις γίνει η παραλαβή των εμβολίων.
 • Έχει τεθεί στην επιτροπή το ερώτημα για επίσπευση της τρίτης δόσης, προκειμένου να γίνεται στους τέσσερις αντί έξι μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ενόψει και των γιορτών. Ειδικότερα, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθηθεί η πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.