18 °C Rethymno, GR
28/11/2021

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΙΟΥΛΙΟΥ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Στην πρώτη θέση με τις υψηλότερες πληρότητες τα ξενοδοχεία της Κρήτης

• Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ανάκαμψη του τουρισμού δεν ήταν οριζόντια και η διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα ήταν βραχύβια

Περιορισμένη χρονικά ήταν η εφετινή τουριστική περίοδος στην χώρα, λόγω της πανδημίας Covid, με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία που υποδέχτηκαν τον κύριο όγκο των επισκεπτών τους από τον Ιούλιο να κινούνται από 58 έως 74% στο 4μηνο Ιουλίου – Οκτωβρίου, με τα υψηλών κατηγοριών ξενοδοχεία να παίρνουν την μερίδα του λέοντος. Αντίστοιχα οι μέσες τιμές πώλησης κινήθηκαν από 81 έως 104 ευρώ. Η Περιφέρεια Κρήτης συγκέντρωσε υψηλότερα νούμερα σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, όπου οι πληρότητες το αντίστοιχο διάστημα κυμάνθηκαν από 58,9% έως και 82.2%.

Πιο συγκεκριμένα, στο νησί τον μήνα Ιούλιο οι πληρότητες έφτασαν στο 63,3%, τον Αύγουστο το 82,2%, τον Σεπτέμβριο το 73,1% και τον Οκτώβριο το 58,9%. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από τα αποτελέσματα της Έρευνας: «Εβδομαδιαία Εξέλιξη Τιμής και Πληρότητας Περιόδου Ιουνίου-Οκτωβρίου 2021», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), που παρουσιάστηκαν χθες.

Η ανθεκτικότητα της ελληνικής φιλοξενίας και η επαναφορά του κλάδου σε καλύτερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, αποτυπώνονται στην έρευνα, σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας η ανάκαμψη του τουρισμού δεν ήταν οριζόντια και η διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα ήταν βραχύβια. Όπως άλλωστε διαπιστώνει ακόμη και η European Travel Commission (ETC) σε έκθεσή της, η ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς δεν θα επιτευχθεί πριν το 2024. Ειδικότερα στην μελέτη του Ινστιτούτου κατεγράφη ότι η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έφτασε στο peak σε ποσοστό 83,7% την εβδομάδα από τις 9 έως 15 Αυγούστου, με τις συνεχούς λειτουργίας μονάδες το ίδιο διάστημα να σημειώνουν πληρότητα 70,8%.

Παράλληλα η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων (με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τα κλειστά ξενοδοχεία) άγγιξε τον Αύγουστο το 74,8% όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2020 η πληρότητα στα ξενοδοχεία της χώρας διαμορφώθηκε στο 29,8%, αποτέλεσμα, που δικαιώνει την απόφαση της πολιτείας για άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα του περασμένου Μαΐου.

Ειδικότερα για τον μήνα Σεπτέμβριο η πληρότητα διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο 58,4%. Σημειώνεται ότι η πληρότητα του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε από σχετικά υψηλά επίπεδα, για να κατέλθει τελικά στο 58%, λόγω του σταδιακού κλεισίματος των ξενοδοχείων της περιφέρειας, αλλά και της χαμηλής πληρότητας των μονάδων της Αττικής οι οποίες είναι ακόμη πολύ μακριά από τις κανονικές επιδόσεις τους, τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, καθώς οι αγορές επιχειρηματικών ταξιδιών, συνεδρίων και εκθέσεων δεν έχουν ανακάμψει ακόμη. Μεσοσταθμικά επίσης τον Οκτώβριο σε Κρήτη και Νησιά Νοτίου Αιγαίου η πληρότητα ανήλθε στο 58,9% και 55,7% αντίστοιχα, ποσοστό που καταδεικνύει ότι στις περιοχές αυτές καταγράφηκε μετατόπιση της τουριστικής περιόδου, δεδομένου ότι η σεζόν ξεκίνησε ουσιαστικά στις αρχές Ιουλίου.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, τα 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία παρουσίασαν τις υψηλότερες πληρότητες καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Επισημαίνεται βέβαια ότι το 76% των ελληνικών ξενοδοχείων ανήκει στις κατηγορίες 3, 2 και 1 αστεριών.

Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι οι υψηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στις περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.

«Πήραμε ένα «rebound» καλύτερο του αναμενόμενου. Κι αυτό δεν αφορά μόνον τον Αύγουστο. Η αξία αυτού του «rebound» φαίνεται ήδη στα τουριστικά έσοδα και θα φανεί έτι περαιτέρω στα δημόσια έσοδα του κράτους και στις τσέπες των πολιτών, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα. Ενός χειμώνα με τις προκλήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη, όπως συμβαίνει τώρα, με την ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και τη συνακόλουθη έξαρση της πανδημίας, με τη διεθνή κρίση του ενεργειακού κόστους και τις έντονα ανατιμητικές τάσεις στα προϊόντα», τονίζει το ΞΕΕ.

Εστιάζοντας στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου, το ΞΕΕ επισημαίνει πως αυτές είναι εδώ με τις προσπάθειες να εστιάζονται σε δύο στρατηγικούς άξονες:

  • Στη συνέχιση της στήριξης των επιχειρήσεων που ακόμα πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας – το ευρωπαϊκό πλαίσιο state aid έχει εξάλλου παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022 για αυτόν τον σκοπό. Μάλιστα το ΞΕΕ τονίζει ότι η άρση των μέτρων στήριξης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι οριζόντια σε ένα περιβάλλον με παντελή έλλειψη προκαταβολών και κατηγορίες ξενοδοχείων να συνεχίζουν να υπολειτουργούν στις πόλεις και τους ορεινούς όγκους.
  • Στον μακροχρόνιο σχεδιασμό προκειμένου να χτιστεί η επόμενη ημέρα της φιλοξενίας, που είναι στρατηγικής σημασίας για τη φυσιογνωμία της χώρας, τη σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξή της, το ανθρώπινο δυναμικό της, τον βιώσιμο και κλιματικά ουδέτερο χαρακτήρα της οικονομίας της, την καινοτομία των υπηρεσιών της και την ποιότητα της καθημερινότητάς της, σύμφωνα με το ΞΕΕ.

Δέκα εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις καταγράφηκαν στα αεροδρόμια της χώρας

Δέκα εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις καταγράφηκαν στα αεροδρόμια της χώρας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, έναντι 18,8 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 46,7%, γεγονός που αποδεικνύει ότι η χώρα επιτυγχάνει τον στόχο του 50% των αφίξεων ξένων τουριστών εφέτος, σε σχέση με το 2019. Η γεωγραφική ενότητα με τη μεγαλύτερη βελτίωση στον ρυθμό ανάκαμψης ήταν οι Κυκλάδες (-179 χιλ./-19,1%), καταγράφοντας 754 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 1,8 εκατ., σημειώνοντας μείωση 1,5 εκατ. ή 46,1%. Σε επίπεδο απόλυτων διαφορών η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Κρήτη (1,7 εκατ. ή 41,4%), καταγράφοντας 2,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων, καταγράφηκε μείωση 1,3 εκατ. ή 46,5%, ενώ καταγράφηκαν 1,5 εκατ. αφίξεις. Τέλος, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στη γεωγραφική ενότητα της Πελοποννήσου κατά 129 χιλ. ή 57,7% ενώ οι αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν μόλις σε 94 χιλιάδες. Στο μισό του 2019 τα έσοδα στο 9μηνο.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021 εμφάνισαν μείωση κατά 50,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 6,5 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πτώση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 37,5%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4,5 δισ. ευρώ περίπου, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ κατά -65,8%, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 1,97 δισ. €.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά -37,8% και διαμορφώθηκαν στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 11,7% και διαμορφώθηκαν στα 731 εκατ. €.

Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, πτώση κατά 58,9% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 787 εκατ. €, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 58,1% και διαμορφώθηκαν στα 340 εκατ. €. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 81,4% και διαμορφώθηκαν στα 58 εκατ. €. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2021 καταγράφηκε σημαντική πτώση στις αφίξεις ξένων τουριστών, με τον Μάιο να σημειώνεται μικρή επιβράδυνση και πιο σημαντική τον Ιούνιο. Τον Ιούλιο συνεχίστηκε η βελτίωση του ρυθμού ανάκαμψης, η οποία ανήλθε σε -27,4%, ενώ καταγράφηκαν 2,8 εκατ. διεθνείς αφίξεις. Τον Αύγουστο καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 2021 πάνω από 3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, με τον ρυθμό ανάκαμψης να ανέρχεται σε -20,9%. Τον Σεπτέμβριο ο ρυθμός ανάκαμψης επιβραδύνθηκε κατά -23,4%, ενώ καταγράφηκαν 2,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, 4 αεροδρόμια κατέγραψαν μείωση μεγαλύτερη από 1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Συγκεκριμένα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφηκαν 2,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας μείωση 2,6 εκατ. ή 50,2%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου όπου καταγράφηκαν 1,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας μείωση 1,2 εκατ. ή 39,5%. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 1,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας μείωση 1,0 εκατ. ή 45,3%. Αντίστοιχα, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 766 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας μείωση 1,1 εκατ. ή 59,2%.

Στα υπόλοιπα αεροδρόμια η μείωση ήταν μικρότερη από 1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Η μεγαλύτερη βελτίωση στον ρυθμό ανάκαμψης (-69 χιλ./-14,4%) σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, όπου καταγράφηκαν 412 χιλ. και στο αεροδρόμιο της Μυκόνου όπου ο ρυθμός ανάκαμψης ανήλθε σε -109 χιλ. ή -24,2%, ενώ καταγράφηκαν 342 χιλ. αφίξεις.