20 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΑΦΟΡΑ 3.000 ΝΕΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην τελική ευθεία η υλοποίηση του μεγάλου έργου στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου

Οριστική η κατασκευή νέου μεγάλου σύγχρονου αμφιθεάτρου, πήρε έγκριση χθες από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η χθεσινή ημέρα για το πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς εγκρίθηκε από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, η κατασκευή νέου σύγχρονου αμφιθεάτρου στου Γάλλου αντί της περάτωσης του παλιού.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του αναπτυξιακού έργου με τίτλο «Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών πανεπιστημίου Κρήτης», καθώς ολοκληρώθηκε και ο ανταγωνιστικός διάλογος, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα το έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.
Πρόκειται για το έργο ΣΔΙΤ του πανεπιστημίου Κρήτης, συνολικού ύψους 230 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει την κατασκευή 3.000 φοιτητικών εστιών, εκ των οποίων οι 2.000 θα βρίσκονται στο Ρέθυμνο και οι υπόλοιπες 1.000 στο Ηράκλειο, καθώς και την ανέγερση νέου αμφιθέατρου στου Γάλλου.
Σημειώνεται ότι οι ειδικοί όροι περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ έχει εγκριθεί και η χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πλέον η σύγκλητος στη συνεδρίαση της, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα αποφασίσει για τη χωροθέτηση του νέου αμφιθεάτρου και θα προχωρήσει και τυπικά στην ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Αβαξ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων για τα προσεχή 30 χρόνια. Για το έργο των φοιτητικών κατοικιών στου Γάλλου το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης έχει εμβαδό 1.277.902,00 τ.μ., όπου βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης, είναι δυνατή η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής. Στο έργο θα περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων διαμονής των φοιτητών.
Σε επόμενη συνεδρίαση της η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης θα προχωρήσει στη διακήρυξη του έργου, η οποία σύμφωνα με τον πρύτανη μπορεί να γίνει στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου.
Την ικανοποίηση του για τις εξελίξεις αυτές, εξέφρασε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρύτανης του ΑΕΙ του νησιού Γιώργος Κοντάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα, αφού θα δώσει οικιστική ανάσα στη φοιτητική κοινότητα, τόσο του Ηρακλείου όσο και του Ρεθύμνου. Παράλληλα, τόνισε πως για το έργο που αφορά στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, θα υπάρχουν πολλά οφέλη και για την πόλη, καθώς ήδη δρομολογούνται έργα σε συνεργασία με τον δήμο, που αφορούν την αναβάθμιση και πεζοδρόμηση της οδού που οδηγεί στου Γάλλου και αν όπως είπε αποδεχτεί και η πολιτεία το σχεδιασμό για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στου Γάλλου, τότε θα μεταμορφωθεί ριζικά το κάμπους αλλά και η πόλη του Ρεθύμνου.

Αναλυτικά,

Εγκρίθηκε από τη διυπουργική Επιτροπή η κατασκευή νέου σύγχρονου αμφιθεάτρου στου Γάλλου

 

Η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ στη χθεσινή της συνεδρίαση ενέκρινε την τροποποίηση προηγούμενης απόφασης της αναφορικά με το έργο «Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών πανεπιστημίου Κρήτης» στο σκέλος που αφορά την κατασκευή αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Συγκεκριμένα συναίνεσε και ενέκρινε την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, να κατασκευαστεί νέο σύγχρονο αμφιθέατρο, αντί της αποπεράτωσης του παλιού, ημιτελούς κτιρίου της δεκαετίας του 1990.

Υπενθυμίζεται ότι σχετική απόφαση είχε λάβει η σύγκλητος στις 16 Ιουλίου του 2021, σε συνέχεια της συμφωνίας που κατέληξαν την 1η Ιουλίου η πρυτανική αρχή, οι εκπρόσωποι της γενικής γραμματείας ΣΔΙΤ και οι πέντε ενδιαφερόμενες εταιρείες για την υλοποίηση του έργου, το οποίο περιλαμβάνει και την κατασκευή μεγάλου αμφιθεάτρου, όταν προέκριναν τη λύση της κατασκευής νέου αμφιθεάτρου, αντί της αποπεράτωσης του παλιού κτιρίου της δεκαετίας του 1990.

Το πανεπιστήμιο Κρήτης, γνώμονα το βέλτιστο σχεδιασμό και απόδοση του έργου, πρότεινε από τότε την ανέγερση νέου κτιρίου αμφιθεάτρου, σε ακίνητο ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου και σε θέση που θα χωροθετηθεί πλησίον του παλιού, καθώς όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων στην εισήγηση του προς την επιτροπή ΣΔΙΤ, η οποία και έγινε χθες δεκτή, διαπιστώθηκε ότι το κόστος για την ολοκλήρωση του υπάρχοντος αμφιθεάτρου είναι παρεμφερές με το κόστος για την ανέγερση νέου αμφιθεάτρου και επομένως δεν απαιτείται κάποια τροποποίηση του αρχικού προϋπολογισμού. Επίσης οι προεπιλεγέντες, στα πλαίσια της ΒΙ φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου, διατύπωσαν την άποψη ότι προτιμούν την ανέγερση νέου κτιρίου, δεδομένου ότι είναι χαμηλότερο το ρίσκο ασφάλισης και συντήρησής του για το χρονικό διάστημα της σύμβασης σε σχέση με την ασφάλιση και συντήρηση ενός παλαιού κτίσματος, με τις όποιες επισκευές και επιδιορθώσεις απαιτούνται λόγω της έκθεσής του, σε ημιτελή κατάσταση και για μεγάλο χρονικό, διάστημα στις καιρικές συνθήκες.

Η μελέτη νέου κτιρίου, χωρίς τον περιορισμό να ενταχθεί σε αυτήν η υπάρχουσα κατασκευή, δίνει την ελευθερία να σχεδιαστεί ένα σύγχρονο αμφιθέατρο με τη βέλτιστη χρήση της ηλιακής ακτινοβολίας, του φυσικού φωτός και του φυσικού αερισμού, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, με την ένταξη βιοκλιματικών παραμέτρων στο σχεδιασμό των εγκαταστάσεων και ενεργειακά αποδοτικών υλικών, μεθόδων και συστημάτων επισημαίνοντας στην εισήγηση στην οποία γινόταν αναφορά και για το υπάρχον ημιτελές κτίριο, το οποίο όπως αναφέρεται, θα αξιοποιηθεί από το πανεπιστήμιο Κρήτης για άλλη χρήση (υπαίθριες εκδηλώσεις), ενώ η χωροθέτηση του νέου κτιρίου εντός του δακτυλίου των υπόλοιπων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, δεν επηρεάζει τον αρχικό λειτουργικό του σχεδιασμό

Η έγκριση της εισήγησης του Πανεπιστήμιου Κρήτης από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθώς το ζήτημα αυτό αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα, το οποίο είχαν επισταμένως θέσει οι τοπικοί φορείς, αλλά και τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» σε διαδικτυακή εκδήλωση που είχαν διοργανώσει τον περασμένο Απρίλιο με θέμα «Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σχολές Ρεθύμνου. Προβλήματα, προκλήσεις, προοπτικές».

Παράλληλα, χθες η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ εισηγήθηκε την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διάλογου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι ειδικοί όροι περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ έχει εγκριθεί και η χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πολύ σύντομα θα ακολουθήσει η διακήρυξη – δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών, για την υλοποίηση του μεγάλου έργου που προβλέπει κατασκευής 3.000 φοιτητικών κατοικιών και συγκεκριμένα 2.000 στο Ρέθυμνο και 1000 στο Ηράκλειο. Στο Ρέθυμνο δε, θα κατασκευαστεί και νέο, σύγχρονο μεγάλο αμφιθέατρο, που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι τη χθεσινή θετική εξέλιξη για το Ρέθυμνο είχε προαναγγείλει μια μέρα νωρίτερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Πλέον η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης στη συνεδρίαση της που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη 17 Μαρτίου, έχοντας στα χέρια της τα πρακτικά της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, θα κληθεί να αποφασίσει για τη χωροθέτηση της κατασκευής του νέου αμφιθεάτρου και να κλείσει και τυπικά τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Μετά από αυτές τις εξελίξεις ανοίγει ο δρόμος για τη διακήρυξη του έργου, το οποίο εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί μέσα στον Απρίλιο.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις εξελίξεις τονίζοντας, πως ανοίγει ο δρόμος για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει όχι μόνο την πανεπιστημιούπολη, αλλά και ολόκληρη την πόλη του Ρεθύμνου, καθώς όπως προέθεσε υπάρχει σχεδιασμός για επιπλέον έργα, που θα δώσουν νέα αναπτυξιακή προοπτική. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς μιλάμε για ένα έργο που όταν υλοποιηθεί θα δώσει προστιθέμενη αξία και στο Πανεπιστήμιο και στην πόλη. Εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε και στη διακήρυξη του. Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι με την εξέλιξη αύτη, της έγκρισης της Διυπουργικής Επιτροπής της πρότασης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, θα δεχτούμε το πρακτικό της επιτροπής για τη λήξη του ανταγωνιστικού διαλόγου και επίσης η σύγκλητος θα χωροθετήσει την κατασκευή του νέου αμφιθεάτρου. Στη συνέχεια, σε άλλη συνεδρίαση θα προχωρήσουμε στη διακήρυξη του μεγάλου έργου. Είναι μια πολύ μεγάλη εξέλιξη για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και για την Κρήτη ολόκληρη. Θα κάνουμε ένα έργο, το οποίο σε συνδυασμό με το νέο νοσοκομείο και το τι πρόκειται να γίνει εκεί, εφόσον βέβαια η πολιτεία το αποδεχτεί, θα αλλάξει εντελώς η περιοχή. Επίσης έχουμε προς υλοποίηση ένα μεγάλο έργο, που αφορά στην αναβάθμιση της οδού που οδηγεί από την πόλη προς του Γάλλου και την πεζοδρόμηση της, που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ο δήμος Ρεθύμνου μέσω της Περιφέρειας για την κατασκευή του. Επομένως οι φοιτητικές κατοικίες, το νέο αμφιθέατρο, ο πεζόδρομος και το νέο νοσοκομείο στου Γάλλου, αν προχωρήσει, θα αλλάξουν ριζικά τόσο το κάμπους όσο και την πόλη του Ρεθύμνου».

Ο αντιπρύτανης αρμόδιος για θέματα υποδομών Κώστας Σπανουδάκης, από την πλευρά του μιλώντας στα «Ρ.Ν.», τόνισε πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου, που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο δίδοντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές. Ειδικότερα, ανέφερε: «Αναμένουμε το πρακτικό της Διυπουργικής Επιτροπής προκειμένου στη συνεδρίαση της 17ης του Μαρτίου η αναθέτουσα αρχή, δηλαδή το Πανεπιστήμιο Κρήτης, να χωροθετήσει το νέο μεγάλο αμφιθέατρο. Η απόφαση αύτη προϋπέθετε την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής και τώρα που ελήφθη καθίσταται εφικτή. Επομένως στη συνεδρίαση της Πέμπτης η Σύγκλητος θα πει σε ποιο οικόπεδο του Πανεπιστημίου θα κατασκευαστεί το νέο αμφιθέατρο. Στην ίδια συνεδρίαση είναι προγραμματισμένο να κλείσει και ο αναγνωστικός διάλογος. Ήδη, η διυπουργική χθες υπερψήφισε το πρακτικό, με το οποίο θα λήξει ο ανταγωνιστικός διάλογος, όμως είναι εισηγητική επιτροπή και την απόφαση λαμβάνει η σύγκλητος και θα τη λάβει την Πέμπτη. Μετά ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου, που εκτιμούμε ότι μπορεί να γίνει τον Απρίλιο. Είναι ένα έργο που αφορά άμεσα και την πόλη του Ρεθύμνου. Αλλάζουν οι οικιστικές ισορροπίες. Η χθεσινή απόφαση είναι πολύ σημαντική, γιατί ανοίγει τον δρόμο για τη διακήρυξη του έργου, που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα το Πανεπιστημίου Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες και θα ανακουφίσει σημαντικά το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο Ρέθυμνο».