18 °C Rethymno, GR
19/05/2022

Στη βουλή η συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία- Κ.Μητσοτάκης:«Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

Τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κρίσης στην Ουκρανία διερευνά η πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει το Σώμα, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Κ. Μητσοτάκης: Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, κατά την πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως συντελείται μια τομή στον χρόνο και στη μακρά ιστορία της Ευρώπης. «Η εισβολή της Ρωσίας ξυπνά μνήμες πολέμων επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα και μαζί της το διεθνές Δίκαιο. Η απόφαση Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Ρωσία εισέβαλε με πρόσχημα μια ανύπαρκτη απειλή. «Πρόκειται για μια βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών», πρόσθεσε.

«Πρόκειται μια εισβολή παράλογη και ανιστόριτη. Θέλω να είμαι σαφής, η Ρωσία θέλει να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη. Είναι φανερό ότι εισερχόμαστε σε μία άλλη ιστορική εποχή, πιο επικίνδυνη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Είμαστε και εμείς Δύση. Είμαστε ένας λαός που ζει με την εισβολή στην Κύπρο. Δεν μπορείς να είσαι μαζί με έναν αυταρχικό ηγέτη που αποφάσισε να ζωγραφίζει μόνος του τα σύνορα, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

«Και η πατρίδα μας θρηνεί ομογενείς. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους. Δεν γίνεται μέσω απλοϊκών εικονογραφήσεων να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Δεν μπορώ να ακούω αφελή επιχειρήματα για το πώς σκοτώθηκαν ομογενείς μας στην Μαριούπολη. Εγώ ξέρω πως πριν από τη ρωσική εισβολή ζούσαν και τώρα δεν ζουν. Και εάν αυτό το καταλαβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν που έκανε tweet στα ελληνικά, δεν μπορεί κάποιοι εδώ να μην το αντιλαμβάνονται. Στο κάτω-κάτω στα ελληνικά έγραψε το tweet. Υπάρχει και στην Ελλάδα μία σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σε αυτήν την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

«Η Ελλάδα στο πλευρό της Ουκρανίας»

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τη Μόσχα. «Σε όσους αναρωτιούνται για το αν αρκούν, είναι ένα τεράστιο πλήγμά από την πλευρά ενός δημοκρατικού συνασπισμού. Δεν έχει την άμεση ισχύ ενός βομβαρδισμού αλλά κλωνίζει αυτόν που το υφίσταται. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα».

Παράλληλα, επανέλαβε τη φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου, προς τον τότε Γερμανό πρέσβη, που είχε ζητήσει η Ελλάδα να αλλάξει την απόφαση για στήριξη προς την Σερβία: «Το έθνος μου είναι μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξη μια τόσο μεγάλη ατιμία».

«Το λέω ξανά η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας, της ειρήνης, της νομιμότητας και της Δημοκρατίας», επεσήμανε.

«Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αν χρειαστεί εμείς αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο; Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους πρόσφυγες και καλώ τις ΜΚΟ που μέχρι τώρα συνδράμουν να κινηθούν και σε αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ναι, η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Δικαιώνονται έτσι πολύ γρήγορα όσοι από εμάς μιλούσαν για την ανάγκη προώθησης της στρατηγικής διάστασης της Ευρώπης μέσω συμφωνιών ανάμεσα στα μέλη της. Η Ελληνογαλλική συμφωνία μπορεί να είναι μία τέτοια συμφωνία. Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν εάν τα Rafale και οι φρεγάτες Belharra έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν στις εκτιμήσεις τους το ξεπερασμένο δίλημμα περί βουτύρου και κανονιών με το οποίο έμαθαν να σκέφτονται», ανέφερε.

«Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση»

«Δεν μπορούν να αποκλειστούν κινήσεις και τακτικές εκβιασμών από τη Ρωσία, που μπορεί να οδηγήσουν σε ανατιμήσεις της ενέργειας, ωστόσο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρχει ομόθυμη απάντηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «θα είναι πρόσκαιρο τίμημα για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών.Έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε το πρόβλημα, δεν θα το κρύψουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά αφορά όλη την Ευρώπη. «Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση», σημείωσε.

«Έχουμε τρόπους αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, έχουμε ήδη δώσει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους έως ότου τελειώσει αυτή η κρίση. Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για επαρκές αέριο LNG. Σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη. Κατόπιν της ελληνικής πρότασης η Κομισιόν θα συζητήσει την δημιουργία κοινού ταμείου. Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Μακροπρόθεσμα η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη».

Kατά την έναρξη της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός στάθηκε και στην απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, τονίζοντας πως την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.

Αλ. Τσίπρας: Να καταδικάσουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως τις τελευταίες ημέρες παρακολούθουμε δραματικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Η ρωσική εισβολή βυθίζει την Ουκρανία στον ζόφο του πολέμου, στο αίμα και την καταστροφή».

«Απαιτείται να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, Απαιτείται να επιδείξουμε σύνεση και ανθρωπιστική ευαισθησία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας παράλληλα, πως «σε πολλά σημεία ο κ. Μητσοτάκης είχε στο νου του τους πολιτικούς του αντιπάλους και όχι τον Πούτιν και τον Ερντογάν».