17 °C Rethymno, GR
24/05/2022

Στη Γαλλία μαθητές του 9ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus

Στα πλαίσια της σύμπραξης Erasmus+ KA229-080181_2 (2020-2022) που συμμετέχει το 9ο ΔΣ Ρεθύμνου με εταίρους τα σχολεία EPPU Felix Reymond, Mollans Sur Ouveze Γαλλία, EDIFA COOP, Braga Πορτογαλία και Istituto Comprensivo Venasca, Sampeyre Ιταλία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη επίσκεψη στο σχολείο που συντονίζει την σύμπραξη στο Αλπικό χωριό Mollans Sur Ouveze από τις 7 έως 12 Μαρτίου 2022.
Οι μαθητές που έλαβαν μέρος σε αυτή την επίσκεψη ήταν οι Κωστάκης Εμμανουήλ, Μανωλακάκης Δημήτριος, Μεσονησανάκης Δημήτριος, Παπαδομανωλάκης Εμμανουήλ και Σειραγάκης Εμμανουήλ με συνοδούς εκπαιδευτικούς την κ. Καλούδη Μαρία, τον κ. Μανωλακάκη Ιωάννη και την κ. Μπαστάκη Καλλιόπη.
Θεματική του εν’ λόγω έργου είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας και οι επιπτώσεις του υπερτουρισμού στο φυσικό περιβάλλον με τις δραστηριότητες που είχαν οργανώσει οι Γάλλοι εταίροι να πραγματεύονται επαρκώς τα υπό διερεύνηση ζητήματα.
Την πρώτη μέρα της επίσκεψης (7/3) και μετά το πολύωρο ταξίδι μας, επισκεφτήκαμε το σχολείο όπου μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό οι μαθητές. Κατόπιν συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο του Mollans κ. Frederic Rous στο δημαρχείο της πόλης όπου μας καλωσόρισε με θέρμη.
Η δεύτερη μέρα μας βρήκε να παρακολουθούμε τοπικούς χορούς και τραγούδια από τους Γάλλους μαθητές και η συνέχεια μας επιφύλαξε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στα στενά του χωριού που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Μετά από μια σύντομη μεσημεριανή ανάπαυλα, όπου γευτήκαμε τοπικά εδέσματα, συνεχίσαμε στο σχολείο με διάφορες δραστηριότητες κιναισθητικής φύσης που είχαν να κάνουν με τις φυσικές επιστήμες και τις τέχνες. Η μέρα μας έκλεισε στη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης όπου μας αφηγήθηκαν ιστορίες με θέμα τον λύκο.
Την τρίτη μέρα κάναμε πεζοπορία στις όχθες του ποταμού Toulourenc, εκεί μας μίλησε ο δήμαρχος και μέλη μιας τοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης για τα μέτρα που παίρνουν ώστε να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερτουρισμου και να ελέγξουν την τουριστική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο χώρο. Είχαν επίσης οργανώσει ένα παιχνίδι ομάδων όπου οι συμμετέχοντες με βιωματικό τρόπο αντλούσαν πληροφορίες για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Το απόγευμα παρακολουθήσαμε μια ιδιωτική προβολή ντοκιμαντέρ «Στα χνάρια του Λύκου» στον κινηματογράφο της διπλανής πόλης.
Η τέταρτη μέρα είχε μια πεζοπορία 15χμ στο βουνό όπου με τη συνοδεία ορειβατών και μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, πήραμε μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες και συνομιλήσαμε με βοσκούς της περιοχής για την επικινδυνότητα του λύκου. Το απόγευμα είχε διοργανωθεί αποχαιρετιστήρια εκδήλωση όπου μέσα σε συγκινητικό κλίμα οι μαθητές αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους, χόρεψαν, παίξανε παιχνίδια και απολαύσανε μια συναυλία. Ο σύλλογος γονέων του σχολείου είχε ετοιμάσει ένα πλούσιο μπουφέ με τοπικά φαγητά.
Η τελευταία μας μέρα στο Mollans περιλάμβανε μια μικρότερης διάρκειας πεζοπορία στο βουνό και μια επίσκεψη σε φάρμα. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους βοσκούς για τις δυσκολίες του επαγγέλματος και την ευεργετική επαφή με την φύση.
Τα ξημερώματα ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής με ανάμεικτα συναισθήματα. Χαρά γιατί θα βλέπαμε τις οικογένειες μας αλλά και λύπη γιατί αυτό το τόσο όμορφο και γεμάτο συναισθήματα και εικόνες ταξίδι θα γινόταν σιγά σιγά ανάμνηση.
Ευχαριστούμε τους μαθητές μας και τους γονείς τους για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.

Η εκπαιδευτική ομάδα Erasmus+