20 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Στη φάση των εκσκαφών το έργο κατασκευής του 16ου δημοτικού σχολείου

Στη φάση των εκσκαφών βρίσκεται το έργο κατασκευής του 16ου δημοτικού σχολείου στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού στο Ρέθυμνο. Οι εργασίες προχωρούν, με εξαίρεση τις ημέρες της κακοκαιρίας, χωρίς προβλήματα.

Η συνεργασία του δήμου με τον εργολάβο είναι πολύ καλή και ο στόχος είναι οι εργασίες να εξελιχτούν με ταχείς ρυθμούς και εντός των προβλεπόμενων από τη σύμβαση χρονοδιαγραμμάτων το έργο να παραδοθεί στην σχολική κοινότητα του Ρεθύμνου. «Προχωρούν οι εκσκαφές του έργου και αυτές τις ημέρες κάνουμε διερεύνηση του υπεδάφους, ωστόσο, δεν τίθεται θέμα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου».

Η κατασκευή του 16ου δημοτικού σχολείου χαρακτηρίζεται από τον δήμο ως ένα πολύ σημαντικό έργο με το οποίο αφενός θα εμπλουτιστεί ο αριθμός των νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων που έχει κατασκευάσει ο δήμος Ρεθύμνης τα τελευταία χρόνια και, αφετέρου θα αποσυμφορηθούν τα ήδη λειτουργούντα δημοτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής του δυτικού Ρεθύμνου, συνθήκη που αναμφίβολα θα ωφελήσει τη σχολική κοινότητα σε όλα τα επίπεδα.

Το νέο 16ο Δημοτικό Σχολείο θα ανεγερθεί σε δημοτικό οικόπεδο συνολικής έκτασης 4.689,37 τ.μ., στην περιοχή Τιμίου Σταυρού.

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη, θα κατασκευαστούν δύο όροφοι κι ένα υπόγειο που θα πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας των χρηστών τους και προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από περιβαλλοντικά συμβατές εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (υγρομόνωση, θερμομόνωση, κλιματισμό, πυροπροστασία, εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή κ.ά.). Θα διαθέτει αίθουσα Η/Υ, κατάλληλα εξοπλισμένα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, μικρό υπαίθριο θέατρο, ανελκυστήρα κ.ά.

Η νέα σχολική μονάδα θα φιλοξενήσει τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 16ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνης, οι οποίοι μέχρι σήμερα ταλαιπωρούνταν σε μια σχολική δομή που δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι η οικοπεδική γη, ιδιοκτησίας του δήμου Ρεθύμνης και εμβαδού 4.689,37 τ.μ., όπου θα αναγερθεί το νέο σχολείο, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ήδη υπάρχον διδακτήριο, είναι εντός τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου Ρεθύμνης, στην περιοχή Τίμιος Σταυρός. Αναμένεται δε, ότι η ανέγερση του νέου διδακτηρίου, θα αποσυμφορήσει τις όμορες σχολικές μονάδες, αφού θα επιτρέψει την ομοιόμορφη και πιο λειτουργική κατανομή του μαθητικού δυναμικού της περιοχής.

Το νέο 16ο δημοτικό σχολείο που θα κατασκευαστεί στον Τίμιο Σταυρό θα είναι 7/θέσιο με δυνατότητα ωστόσο να γίνει 9/θέσιο και δυναμικότητα φιλοξενίας έως και 270 μαθητών.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό 3.530.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ. «Αντώνης Τρίτσης».

Η συμβατική διάρκεια εκτέλεσης και ολοκλήρωσης των εργασιών είναι 24 μήνες.

 

Εν αναμονή της έγκρισης δημοπράτησης για το σχολείο του Ρουσσοσπιτίου

Την ίδια στιγμή και μετά την ένταξη του έργου κατασκευής του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» στον άξονα «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των δήμων», με προϋπολογισμό 4,3 εκ. ευρώ ο δήμος Ρεθύμνου αναμένει την έγκριση δημοπράτησης για να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το φυσικό αντικείμενο της πράξης αποτελείται από τα εξής δυο υποέργα:

1ο υποέργο: το νέο δημοτικό σχολείο Ρουσσοσπιτίου, σε ακίνητο συνολικής έκτασης 4.361 τ.μ. (προϋπολογισμού 4.290.000 ευρώ) και 2ο υποέργο τον εξοπλισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο κατασκευής του σχολείου Ρουσσοσπιτίου αφορά την κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου σε δυο συνεχόμενα δημοτικά οικόπεδα συνολικής έκτασης 4.361 τ.μ.

Σύμφωνα και με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα του σχολικού συγκροτήματος αυτό περιλαμβάνει:

– Μια ισόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εμβαδού 246,40 τ.μ. με σκηνή, αποθήκη και αποδυτήρια.

δυο διώροφα κτίσματα των οποίων το κτιριολογικό πρόγραμμα διαρθρώνεται ως εξής:

– Υπόγειος βοηθητικός χώρος:

στον χώρο αυτό εμβαδού 338,56 τ.μ. θα εγκατασταθούν μηχανολογικές εγκαταστάσεις, λεβητοστάσιο, αποθήκη βιβλίων, αποθήκη οργάνων γυμναστικής, γενικό αρχείο σχολείου και μια γενική αποθήκη.

– Ισόγειο:

– Στη στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 742,08 τ.μ. θα αναπτυχθούν τρεις αίθουσες διδασκαλίας, WC αγοριών – κοριτσιών, WC ΑΜΕΑ, κυλικείο, γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων, γραφείο ενημέρωσης γονέων, γραμματεία, ιατρείο-αναρρωτήριο, βιβλιοθήκη και WC ανδρών-γυναικών.

– όροφος:

– Στη στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 544,64 τ.μ. θα αναπτυχθούν εργαστήριο Φ/Χ και πληροφορικής, γραφείο συλλόγου γονέων, εργαστήριο αισθητικής αγωγής, τρεις αίθουσες διδασκαλίας, αποθήκη και WC.

– Ανοιχτός στεγασμένος χώρος με εμβαδό 172,96 τ.μ., ο οποίος θα αποτελεί το χώρο για το μάθημα της γυμναστικής.

Η επικάλυψη των κτιρίων θα γίνει με συνδυασμό δωμάτων και κεραμοσκεπών στεγών. Τα χαρακτηριστικά (υλικά, τρόπος κατασκευής) και η μορφολογία θα ακολουθεί τις απαιτήσεις και περιορισμούς που τίθενται από τη νομοθεσία των παραδοσιακών οικισμών και θα είναι σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.