33 °C Rethymno, GR
18/08/2022

Στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του σωματείου τους συμμετέχουν οι συνταξιούχοι του Ρεθύμνου

Στην πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος συμμετέχουν οι συνταξιούχοι του Ρεθύμνου τιμώντας όπως αναφέρουν αγωνιστικά την Παγκόσμια Ημέρα Συνταξιούχων.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου αναφέρει:

«Τιμάμε αγωνιστικά την παγκόσμια ημέρα των συνταξιούχων με πανελλαδική συγκέντρωση την Παρασκευή 8 Οκτώβρη στην Αθήνα στη πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 11:30 π.μ. και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όλοι οι συνταξιούχοι στο δρόμο του αγώνα.

 • Διεκδικούμε όσα αδίκως μας έχουν αφαιρεθεί, με τη δουλειά μας τα έχουμε πληρώσει και σήμερα είναι αναγκαία να ζήσουμε με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες
 • Να γίνει τώρα άμεσα πρόσληψη γιατρών – νοσηλευτών
 • Να δημιουργηθούν ΜΕΘ
 • Να ανοίξουν όλες οι δομές υγείας που έκλεισαν, να φτιαχτούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας
 • Να αποδοθούν τώρα σε όλους τους συνταξιούχους όλα τα αναδρομικά δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.
 • Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ
 • Να καταργηθεί η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης και να αποδοθεί το νομοθετημένο 0,5% του προϋπολογισμού
 • Να αποδοθεί σε όλους η πληρωμένη 13η και 14η σύνταξη.
 • Να σταματήσει η θανατηφόρα φορολογία και οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία
 • Να καταργηθεί η αντεργατική – αντιλαϊκή – αντιασφαλιστική νομοθεσία
 • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία
 • Να αποζημιωθούν 100% οι πληγέντες από τις φωτιές και τις πλημμύρες
 • Να μειωθούν άμεσα οι τιμές στα βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

Με βάση αυτές τις διεκδικήσεις όλοι οι συνταξιούχοι από όλη την χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, δίνουμε το αγωνιστικό μας «παρών» συμμετέχοντας μαζικά -αγωνιστικά, στην πανελλαδική μας συγκέντρωση στην Αθήνα και την πορεία στο μέγαρο Μαξίμου, στον Πρωθυπουργό, παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Έχουμε τη γνώση και την πείρα, μέσα από την δράση και τους αγώνες καταφέραμε να αποκρούσουμε, να καθυστερήσουμε αντιλαϊκά, αντισυνταξιουχικά μέτρα.

Υποχρεώσαμε τις κυβερνήσεις να δώσουν λύσεις σε ορισμένα από αυτά που αδίκως μας αφαίρεσαν όπως: την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές, την παρακράτηση για την υγεία στο πραγματικό ύψος των συντάξεων, την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας, την μη εφαρμογή της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στους παλιούς συνταξιούχους, την μη μείωση του αφορολόγητου από 8.600 στα 5.600 ευρώ, την επιστροφή ενός μέρους από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και την επιστροφή των περικοπών που είχαν γίνει στο 11μηνο στις Κύριες συντάξεις, δίχως αγωγές και δικαστήρια.

Αν η συμμετοχή μας στους αγώνες ήταν μαζικότερη, θα ήταν καλύτερα και τα αποτελέσματα και αυτό πρέπει να κάνουμε με μαζική συμμετοχή.

Καμιά επανάπαυση, μας τσάκισαν τα δικαιώματα την περίοδο της κρίσης που οι επιχειρηματικοί όμιλοι δημιούργησαν, τώρα συνεχίζουν στο όνομα της λεγόμενης ανάπτυξης στον ίδιο δρόμο. Όλοι οι νόμοι που ψηφίσθηκαν αυτό το διάστημα χειροτερεύουν τη θέση των συνταξιούχων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων σε όλα τους τα δικαιώματα, στην εργασία, τα ωράρια, την κοινωνική ασφάλιση, το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις, όλα παραδίδονται στις ορέξεις της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ο πρόσφατος νόμος που ψηφίσθηκε για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης μας αφορά όλους, ο λεγόμενος προσωπικός κουμπαράς των νέων θα πηγαίνει στις ανάγκες του χρηματιστηριακού τζόγου, οι επικουρικές των παλιών συνταξιούχων θα περικοπούν ή θα καταργηθούν.

Απορρίπτουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι οι ανατιμήσεις των προϊόντων αποτελούν πρόσκαιρη στρέβλωση της οικονομίας, αφού η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου εξασφαλίζεται και μέσω της ανατίμησης των προϊόντων ως βασικό στοιχείο μείωσης της τιμής της Εργατικής δύναμης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, κανένας δεν μπορεί να μας σταματήσει και να μας αγνοήσει. Η πανδημία για εμάς δεν σημαίνει αμνησία, δεν ξεχνάμε και διεκδικούμε ό,τι μας έχει αδίκως αφαιρεθεί.

Η φωνή μας θα ακούγεται και θα δυναμώνει. Δεν θα μπορέσουν όσο κι αν προσπαθούν να μας επιβάλουν «άκρα του τάφου σιωπή», τόσο η κυβέρνηση, όσο κι εκείνοι, που για λογαριασμό της, αποκλείουν τις αγωνιστικές φωνές των συνταξιούχων από τις εκπομπές και τις πένες του τύπου τους, απ’ όπου μοιράζουν αυξήσεις και αναδρομικά στους συνταξιούχους περισσότερα από την κυβέρνηση(!!!!). Που έχουν το θράσος και δεν διστάζουν να φορτώνουν στους πατεράδες και στους παππούδες της νέας γενιάς, τις ευθύνες που οι ίδιοι έχουν για τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όλοι στον δρόμο του αγώνα. Να μην λείψει κανένας από την μεγάλη Πανελλαδική μας συγκέντρωση στην Αθήνα και την πορεία στο μέγαρο Μαξίμου στον Πρωθυπουργό».