29 °C Rethymno, GR
16/08/2022

Στις σεισμόπληκτες περιοχές η Φώφη Γεννηματά

Τις πληγείσες από το σεισμό περιοχές στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος επισκέφτηκε η, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., συνοδευόμενη από τον βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, τον γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας Παναγιώτη Βλάχο και τον αναπληρωτή γραμματέα του τομέα Πολιτικής Προστασίας Γρηγόρη Σκιαδόπουλο, βρέθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, προκειμένου να ενημερωθεί για το μέγεθος των ζημιών και για το σχέδιο αντιμετώπισής τους. Επίσης, επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας των πληγέντων που έχει στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου.

Στις συναντήσεις μετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης  Γιάννης Κουράκης και οι δήμαρχοι της περιοχής. Η κα. Γεννηματά συναντήθηκε επίσης με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέα και στη συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία στις πληγείσες περιοχές του  δήμου Μινώα Πεδιάδος και στις Μελέσες του δήμου Αρχανών –  Αστερουσίων.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε δηλωσεις της μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Μετά από την αναλυτική ενημέρωση που είχαμε, θέλω να τονίσω τα εξής: μεγάλη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η στήριξη των αστέγων, η σίτισή τους και η στέγασή τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να έχει τη δυνατότητα  να τους στηρίξει και να τους βοηθήσει να ζήσουν άμεσα από τις επόμενες μέρες με αξιοπρέπεια. Χρειάζονται containers σε όλα τα χωριά. Ο κόσμος δεν θα εγκαταλείψει τα χωριά του και τα σπίτια του τα κατεστραμμένα. Επομένως, ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει με βάση αυτή τη λογική.
 
Το δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα έχει να κάνει με τα σχολεία, τα παιδιά και τον ψυχικό τους κόσμο. Είναι πάρα πολλά τα κατεστραμμένα σχολεία που δεν μπορούν να μπουν σε λειτουργία. Επομένως, χρειάζεται προτεραιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης στο να βρεθούν οι αίθουσες και να στηριχθούν ψυχολογικά τα παιδιά για να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους και να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα οποία καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν μπορούν να γίνουν έξω στην ύπαιθρο, εξ αποστάσεως. Πρέπει οπωσδήποτε να στεγαστούν.
 
Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μία σειρά από μεμονωμένα, οικονομικά μέτρα τα οποία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θέλω όμως να τονίσω ότι πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς γραφειοκρατία. Θα παρακολουθούμε και θα πιέζουμε για την υλοποίησή τους, όμως ακόμα και αν τρέξουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, όλα αυτά δεν αρκούν. Αφορούν μόνο την πρώτη φάση αντιμετώπισης των προβλημάτων.
 
Χρειάζεται μία ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής με το βλέμμα μπροστά, με αναπτυξιακή προοπτική. Υπάρχουν οικισμοί που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άρα χρειάζονται σύγχρονες υποδομές, βιοκλιματικές προδιαγραφές. Θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει το χωρικό της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από τα έργα αεροδρομίου. Και βεβαίως να τελειώσουμε με το πολεοδομικό του Αρκαλοχωρίου που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολύ καιρό για μία και μόνο υπογραφή.
 
Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να μπουν σε μία σειρά. Εδώ βλέπω ότι υπάρχει η διάθεση συνεργασίας, όμως θα πρέπει να δοθούν οι λύσεις και οι απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν μπορεί από μόνη της η αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίζει την τεράστια καταστροφή».