18 °C Rethymno, GR
19/05/2022

Ο ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Στις 25 Μαρτίου ανοίγουν οι προσφορές για τη μίσθωση του Τρανταλλίδειου κληροδοτήματος

Στις 25 Μαρτίου θα ανοίξουν οι προσφορές για τη μίσθωση του κληροδοτήματος Τρανταλίδη που βρίσκεται στην καρδιά του Ηρακλείου απέναντι από τη Λότζια.  Η μίσθωση σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου του Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, στο οποίο ανήκουν τα κτίσματα, θα είναι μακροχρόνια και συγκεκριμένα θα έχει διάρκεια 50 έτη με την υποχρέωση του μισθωτή να καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα και κατά την διάρκεια εργασιών επισκευής του.

Ο διαγωνισμός είναι αναρτημένος στο «Διαύγεια» από τον περασμένο Νοέμβριο για τέσσερις μήνες όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου του δημοτικού νοσοκομείου και αντιδήμαρχο Ρεθύμνου, Στέλιο Σπανουδάκη, μέχρι στιγμής για τα κτίρια έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον δήμο Ηρακλείου και έναν ακόμα ιδιώτη, ο οποίος ενδιαφέρεται να μισθώσει μόνο το κτίριο της οδού Ιδομενέως.

Όπως ανέφερε η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών λήγει στις 25 του επόμενου μήνα, και ακολούθως θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών. Το επόμενο βήμα όπως εξήγησε ο κ. Σπανουδάκης θα είναι το αίτημα στο Εφετείο Χανίων για την τροποποίηση της βούλησης του διαθέτη, ώστε τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από τα μισθώματα να μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλο κοινωφελές σκοπό αφού πλέον δεν υπάρχουν δημοτικά νοσοκομεία όπως προβλέπει στη διαθήκη του ο Τρανταλλίδης που εκφράζει τη βούληση τα χρήματα να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία χειρουργικής κλινικής.

Χαρακτηριστικά ο κ. Σπανουδάκης, μιλώντας στα «ΡΝ», ανέφερε: «Στους όρους του διαγωνισμού προβλέπεται ότι κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος της αποκατάστασης του κτιρίου και να καταβάλλει το μίσθωμα στο δημοτικό νοσοκομείο. Τιμή εκκίνησης μισθώματος δεν έχει προβλεφθεί στον διαγωνισμό, καθώς αυτή είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων, καθώς πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος της αποκατάστασης και ανακαίνισης του κτιρίου, ενώ εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο το κτίριο θα  κατασκευαστεί. Εμείς με τη διαδικασία της μίσθωσης κερδίζουμε κάτι πολύ βασικό: Έχουμε σήμερα  δυο εγκαταλελειμμένα κτίρια  στο Ηράκλειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσουν, οπότε τώρα θα τα μισθώσουμε, θα τα αποκαταστήσουν οι μισθωτές και εμείς αποκτούμε μια μεγάλη περιουσία, καθώς παραμένουν στην κυριότητα του δημοτικού νοσοκομείου. Τα χρήματα από τα μισθώματα δεν μπορούν ωστόσο να αξιοποιηθούν γιατί υπάρχει η επιθυμία του διαθέτη με τα χρήματα αυτά να φτιαχτεί χειρουργική κλινική στο δημοτικό νοσοκομείο Ρεθύμνου με το όνομα Τρανταλλίδης. Αυτό δεν  μπορεί να γίνει,  αφενός διότι δεν υπάρχει πια δημοτικό νοσοκομείο και αφετέρου όλα τα νοσοκομεία είναι πλέον δημόσια. Άρα λοιπόν, για την ώρα τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα λογαριασμό και επόμενη κίνηση μας είναι σαν Νομικό Πρόσωπο του δημοτικού νοσοκομείου να καταθέσουμε πρόταση με τη νομική υπηρεσία του δήμου στο Εφετείο Χανίων για την τροποποίηση της βούλησης του διαθέτη και αυτά τα χρήματα να αξιοποιηθούν για κοινωφελή σκοπό, όπως για παράδειγμα ένα δημοτικό πολυιατρείο ή ένα πολιτιστικό κέντρο. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα».

Εν τω μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στερέωσης και υποστύλωσης των δυο κτιρίων στο κέντρο του Ηρακλείου που αποτελούν το κληροδότημα Τρανταλίδη.  Δύο κτίρια ιστορικά που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, τα οποία ωστόσο κρίθηκε ότι χρειάζονται επείγουσες εργασίες προτού καταρρεύσουν. Σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το κόστος των εργασιών θα κυμαινόταν περί τις 150.000 ευρώ η αυτοψία στο χώρο και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε τα δυο κτίρια να καταστούν στατικά ασφαλή κοστολογήθηκαν σε 300.000 ευρώ, χρήματα τα οποία έχει δεσμευτεί να καλύψει η Περιφέρεια Κρήτης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα περίπου μήνα.