10 °C Rethymno, GR
31/01/2023

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Στο «μικροσκόπιο» των συμβολαιογράφων σημαντικά θέματα του κλάδου

Κτηματολόγιο, εσωτερικός κώδικας λειτουργίας και αλλαγές του υπουργείου Οικονομικών στην ατζέντα των συζητήσεων

Οι αλλαγές στην κατάρτιση και σύνταξη του κτηματολογίου, οι νέες «προκλήσεις» που φέρνει στον κλάδο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και ο κώδικας των συμβολαιογράφων, ήταν μερικά μόνο από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τα μέλη του δευτεροβάθμιου οργάνου των συμβολαιογράφων Ελλάδας, στην συνάντηση που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Ρέθυμνο.
Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Κρήτης, Αναστασία Δρανδάκη, το θέμα της σύνταξης του εθνικού κτηματολογίου είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τους συναδέλφους της, καθώς ο τρόπος της μέχρι σήμερα λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων δεν είναι ο ενδεδειγμένος.
«Στο Ρέθυμνο -είπε χαρακτηριστικά- η σύνταξη του κτηματολογίου δεν έχει ακόμα ξεκινήσει σε ένα μεγάλο μέρος του νομού. Αυτό όμως προγραμματίζεται να γίνει μέχρι τα τέλη του χρόνου. Άρα, οι πολίτες, αυτό που οφείλουν να κάνουν είναι να αρχίσουν σιγά – σιγά να προετοιμάζονται, δηλαδή, να προετοιμάζουν τους τίτλους των περιουσιών τους, διότι κάποιες περιοχές θα κτηματογραφηθούν από το μηδέν. Για παράδειγμα, κτηματολόγιο δεν έχει συνταχθεί για ολόκληρη την πρώην επαρχία Μυλοποτάμου, για το Αμάρι και για την πρώην επαρχία Αγίου Βασιλείου. Όπως επίσης, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε ένα μεγάλο μέρος του δήμου Ρεθύμνου. Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι κάποια πράγματα γίνονται με επισφαλή τρόπο και το ερώτημα είναι εμείς οι συμβολαιογράφοι σε ποιο βαθμό μπορούμε να αναλάβουμε ρόλο. Όλα αυτά λοιπόν θέλουν συζήτηση και σωστούς χειρισμούς».

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για τον φόρο μεταβίβασης
Σε ότι αφορά στις νέες «προκλήσεις» που φέρνει για τον συμβολαιογραφικό κλάδο το υπουργείο Οικονομικών, αυτές επικεντρώνονται στην ηλεκτρονική πλέον υποβολή των δηλώσεων για τον φόρο μεταβίβασης, που μέχρι σήμερα γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Η ηλεκτρονική αυτή διαδικασία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα στηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα την υποστηρίξει. «Αυτό συνεπάγεται με αυξημένη ευθύνη εκ μέρους των συμβολαιογράφων», τονίζει η κα Δρανδάκη, η οποία ξεκαθαρίζει πως ο κλάδος της δεν είναι αντίθετος με τις προωθούμενες αλλαγές, αρκεί όμως, όπως είπε, η εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα να είναι λειτουργική και χωρίς κενά.
«Τώρα η υποβολή της δήλωσης για τον φόρο μεταβίβασης γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Δηλαδή, οι συμβολαιογράφοι συντάσσουν τις δηλώσεις που υποβάλλονται στους αρμόδιους υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. Εκεί ο υπάλληλος έχει την υποχρέωση να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο και εν συνεχεία προκύπτει το ποσό που καλείται να πληρώσει ο ενδιαφερόμενος. Όμως, με τις αλλαγές που προωθούνται, εμείς θα πρέπει να υποβάλλουμε αυτές τις δηλώσεις ηλεκτρονικά παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε εξειδικευμένοι σε κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνει κωδικοποίηση του τρόπου υπολογισμού των αξιών, κάτι που σήμερα δεν είναι δική μας ευθύνη και πολλά άλλα. Για τον λόγο αυτό είπαμε ότι θα πρέπει και συμμετέχουμε και εμείς, δηλαδή, τεχνικοί μας σύμβουλοι, στην επιτροπή που θα κατασκευάσει αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Άρα, αποφασίσαμε να ζητήσουμε συνάντηση με την αρμόδια κρατική αρχή, προκειμένου το θέμα να τεθεί από μηδενικής βάσης», πρόσθεσε μεταξύ άλλων η Αναστασία Δρανδάκη.

Ο κώδικας των συμβολαιογράφων
Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί έντονα αυτό το διάστημα τον συμβολαιογραφικό κόσμο είναι ο λεγόμενος συμβολαιογραφικός κώδικας, βάσει του οποίου ορίζεται η εσωτερική λειτουργία του κλάδου.
Όπως ανέφερε η κα Δρανδάκη φέτος η Ελλάδα έχει την αντιπροεδρία της ευρωπαϊκής συμβολαιογραφίας, ενώ το 2020 θα έχει την προεδρία. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως οι έλληνες συμβολαιογράφοι έχουν την δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και τεχνογνωσίας με συναδέλφους τους από άλλες χώρες και κυρίως με τους συμβολαιογράφους της Γερμανίας που έχουν το ίδιο νομικό πλαίσιο.
Εν τω μεταξύ, με την ευκαιρία της παραμονής τους στο Ρέθυμνο, οι πρόεδροι από όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την κρητική φιλοξενία, να ξεναγηθούν στην παλιά πόλη, την Ελεύθερνα και το Αρκάδι και να γευθούν την τοπική κουζίνα. Κάποιοι μάλιστα έλαβαν μέρος και στον 10ο γύρο πόλης Ρεθύμνου, μαζί με την πρόεδρο του συμβολαιογραφικού συλλόγου Κρήτης, Αναστασία Δρανδάκη.