24 °C Rethymno, GR
14/08/2022

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ

Στο τέλος του μήνα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τη λειτουργία του υδατοδρομίου του Ρεθύμνου

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία του υδατοδρομίου του Ρεθύμνου. Η άδεια ίδρυσης και λειτουργία του υδατοδρομίου έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ από τον περασμένο Μάιο με την υπογραφή του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη και των υπουργών Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη. Μέσω της άδειας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου αποκτά τη δυνατότητα να προβεί στην κατασκευή του συνόλου των απαιτούμενων εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου, ενώ η άδεια ίδρυσης είναι αορίστου διάρκειας υπό την προϋπόθεση ότι το υδατοδρόμιο διαθέτει ΑΕΠΟ σε ισχύ.

Ήδη στην συνεδρίαση της 20ης Ιουλίου του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου εγκρίθηκαν οι όροι του διαγωνισμού για ανάδειξη του εργολάβου για την λειτουργία του υδατοδρομίου στον λιμένα Ρεθύμνου.

Στη συνεδρίαση, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Λ.Τ. ήταν παρόντες τόσο συντάκτης της μελέτης για το υδατοδρόμιο προκειμένου να απαντήσει σε απορίες τεχνικής φύσεως όσον αφορά το πτητικό έργο των υδροπλάνων, καθώς και ο δικηγόρος προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα νομικής φύσεως.

Οι όροι που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Λ.Τ. αφορούσαν στους χώρους που θα παραχωρηθούν, στο πτητικό έργο των υδροπλάνων, καθώς και επίσης και στο θαλάσσιο χώρο όπου παραχωρείται για την χρήση από την εταιρεία στην εταιρεία, η οποία θα αναδειχθεί από τους όρους του διαγωνισμού αυτού.

Σύμφωνα με την κα Κουτσαλεδάκη, ο διαγωνισμός θα προκηρυχτεί έως το τέλος του Αυγούστου, αφού πρώτα οι όροι του διαγωνισμού πάρουν το πράσινο φως και από την Ρυθμιστική Αρχή που είναι και η αρμόδια επιτροπή προκειμένου να εξετάσει και να τροποποιήσει, να συμπληρώσει, να αλλάξει σημεία από την διακήρυξη, προκειμένου να μπορέσει να βγει στον αέρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χωροθετημένη πλευρά του Εμπορικού Λιμένα, όπου θα λειτουργήσει το υδατοδρόμιο, αλλά και όλη η όμορη περιοχή, έχει ήδη «σφραγισθεί» από πλευράς ηχορρύπανσης, ενώ θα υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι, ώστε να μην υπάρξει καμία όχληση από τη λειτουργία των πτήσεων των υδροπλάνων.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται σε 240.000 ευρώ και τα χρήματα αφορούν και την προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού για την λειτουργία του υδατοδρομίου. Στους όρους του διαγωνισμού υπάρχει πρόβλεψη για την χρηματοδότηση, αν δηλαδή τύχει χρηματοδότηση ο φορέας – Λ.Τ. ή ο ανάδοχος του έργου. Αυτό σύμφωνα με την πρόεδρο του Λ.Τ. έχει σημασία, καθώς το αντάλλαγμα για τη χρήση του θαλάσσιου χώρου θα είναι διαφορετικό αν η χρηματοδότηση από το υπουργείο δοθεί στο Λ.Τ. και διαφορετικό αν δοθεί στον ανάδοχο. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε οι απολαβές θα είναι κλιμακούμενες χρόνο με το χρόνο με βάση τις προβλέψεις που έχουν γίνει στους όρους του διαγωνισμού.

«Υπάρχει πρόθεση από πλευράς υπουργείου να χρηματοδοτήσει είτε τους φορείς τους οποίους θα εδραιωθεί το υδατοδρόμιο είτε τις εταιρείες οι οποίες θα δείξουν ενδιαφέρον στο να λειτουργήσουν τέτοια δραστηριότητα σε ένα λιμάνι. Δεν είναι ξεκαθαρισμένο από το υπουργείο ακόμα.

Ωστόσο εμείς προβλέψαμε στους όρους του διαγωνισμού, όλος ο τεχνικός εξοπλισμός να γίνει εξ ολοκλήρου από την εταιρεία που θα δραστηριοποιηθεί, επισημαίνοντας πως αν το υπουργείο χρηματοδοτήσει το φορέα -δηλαδή το Λιμενικό Ταμείο, με σύμφωνη γνώμη του φορέα θα μπορεί αυτόματα να μεταβιβαστεί το δικαίωμα στο ανάδοχο. Εξετάσαμε και το ενδεχόμενο επίσης μέσα στους όρους του διαγωνισμού να είναι εξασφαλισμένοι και οι όροι περιβαλλοντικοί ως δικλείδα, ώστε να εξετάζονται ανά τακτά διαστήματα κάθε χρόνο σχεδόν, να γίνονται μετρήσεις, μετρήσεις θορύβου, καυσίμων, ρυπάνσεων κλπ. μιας και το υδατοδρόμιο θα είναι μέσα στα σπλάχνα της πόλης. Όρους και περιορισμούς τέτοιους, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί οποιαδήποτε ρύπανση» εξήγησε η κα Κουτσαλεδάκη.

Σύμφωνα πάντως με την ίδια οι διαδικασίες θα εξελιχτούν από το Φθινόπωρο και ο στόχος είναι το υδατοδρόμιο να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον επόμενο χρόνο.

Αυτός είναι τουλάχιστον ο σχεδιασμός του Λιμενικού Ταμείου.

«Τον επόμενο χρόνο θα είμαστε σε θέση να μπορεί να λειτουργήσει το υδατοδρόμιο του Ρεθύμνου. Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Μόλις προκηρυχτεί ο διαγωνισμός θα διατηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα, ώστε από του χρόνου να μπορεί να λειτουργήσει υδατοδρόμιο εδώ στο Ρέθυμνο. Για μας είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσει μια τόσο σημαντική λειτουργία στο λιμάνι του Ρεθύμνου που τονώνει τόσο την τοπική ανάπτυξη, την τουριστική πρόταση του Ρεθύμνου, και παράλληλα η λειτουργία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς θα διασυνδέσει το Ρέθυμνο με άλλους προορισμούς. Άλλωστε και ο ίδιος ο υφυπουργός Υποδομών στην τελευταία συνάντηση που είχαμε τόνισε ότι για το Ρέθυμνο επειδή δεν υπάρχει ούτε αεροδρόμιο ούτε διασύνδεση με πλοίο και μέσω των υδροπλάνων θα μπορεί τουλάχιστον να συνδεθεί με κοντινούς άλλους προορισμούς όπως π.χ. είναι η Πελοπόννησος, η Σαντορίνη, η Μύκονος μιας και είναι πολύ ευέλικτα τα υδροπλάνα και μπορούν να φύγουν από οργανωμένο υδατοδρόμιο και να προσγειωθούν σε υδάτινο πεδίο ή σε αεροδρόμιο άλλου νησιού ή σε λιμάνι σε κρηπίδωμα δηλαδή άλλου προορισμού» κατέληξε η πρόεδρος του Λ.Τ. Ρένα Κουτσαλεδάκη.